Trädfällning: bra att veta när du ska fälla träd

Vi har pratat med Björn på Tapper Trädfällning som gett oss svar på frågor om trädfällning. Här får du lära dig saker som är bra att veta när du går i tankarna på att fälla träd.

trädfällning klättrar i träd

Tapper Trädfällning berättar om trädfällning

När är bäst att fälla träd? Vad ska man tänka på när man fäller träd? Ja det är säkert frågor som du själv gått och funderat över om du vill fälla träd. Vi har intervjuat Björn Tapper som driver Tapper Trädfällning där vi har fått svar på de vanligaste frågorna gällande trädfällning. 

När är bäst tid för trädfällning? 

Vinterhalvåret är väl egentligen den bästa tiden att fälla träd på men det fungerar att fälla träd när som helst på året. Tittar man på när det kommer in mest förfrågningar från Servicefinder så är det nu på våren och även på hösten kommer det en del. 

Vad är viktigt att tänka på innan man ska fälla ett träd? 

Det vanligaste är att folk inte plockar bort saker, dels sånt som står under trädet som till exempel komposter men även  fågelholkar som sitter i träden. Så det är en bra och enkel sak att tänka på att ta bort det som står i vägen för att träd ska kunna fällas. 

Vad kostar det att fälla träd?

Priset baseras på vilken typ av metod som behövs användas när trädet ska fällas. Det beror också på om det är klätterfällning eller markfällning. I stockholmstrakten där det ofta är tätbebyggt är det vanligt med klätterfällning och då blir det dyrare och får en annan taxa än om det är en markfällning. Vid klätterfällning är man också alltid två personer, en på marken och en uppe i trädet så det blir nästan dubbelt så mycket som vid markfällning. 

Andra faktorer som påverkar priset är hur nära trädet som ska fällas står i förhållande till hus, telefonledningar, elledningar eller växthus. Det som är bra är att kunden kan få rutavdrag vid trädfällning, vilket innebär att kunden bara betalar 50 procent av själva arbetskostnaden. Detta omfattar däremot inte bortforslingen av trädet. 

Björn säger att ett normalstort träd skulle kosta ungefär mellan 2000-4000 kr efter rut-avdraget, beroende  på om det är klättring eller inte. 

Vem får fälla träd? 

Det beror på var trädet som ska fällas står. Står det på din egen tomt så får du fälla det och du får också lov att använda dig av motorsåg på din egen tomt. Ska trädet fällas någon annanstans måste du ha motorsågskörkort för att få fälla det. Det är inte vem som helst som ska ge sig på att fälla träd, det behövs ju rätt utrustning och den brukar man inte ha hemma om man inte är en rutinerad trädfällare. 

Hur ser man på ett träd om det är sjukt? 

Ofta brukar man se det bara genom att titta på trädet. Det brukar sakna grönska. Det beror lite på vad det är för träd också, är det ett lövträd har det kanske inga löv. Man brukar se på själva grönskan att trädet inte mår bra. Många tar ju inte ner träd för att de är sjuka utan för att de skymmer solen eller för att det är för mycket löv att ta hand om. 

Vilken skyddsutrustning behövs vid trädfällning? 

Det behövs en massa grejer. I den personliga skyddsutrustningen vid motorsågning ingår byxor med sågskydd, sågskyddskängor eller stövlar, varselklädsel på överkroppen, handskar och hjälm med visir och hörselskydd samt även första förband. När man klättrar i träd bör man använda linor och övrig utrustning som är avsedd för ändamålet. Klättraren sitter fast med två av varandra oberoende infästningar när denna sågar.

Vilka verktyg behöver man vid trädfällning? 

Sågar och linor så man snabbt kan ta sig ner om något skulle hända när man utför klätterfällning.

Är det något speciellt man ska tänka på när man ska anlita en trädfällare? 

Björn har informationen om vilka försäkringar han har på din hemsida. Är kunder oroliga skickar han alltid med sitt försäkringsbevis tillsammans med offerten. Det skulle kunna vara något som man ska tänka på när man anlitar en trädfällare. 

Varför ska man välja Tapper Trädfällning vid trädfällning?

trädfällning klätterfällning

Tapper Trädfällning försöker göra ett så professionellt jobb som möjligt. “Jag ger snabba svar och försöker vara snabb på att åka ut och titta på objektet. Snabb på att återkoppla till kunden efter offerten. I ett inledande skede försöker jag snabbt utföra uppdraget som kunden önskar” säger Björn Tapper. 

Vill du komma i kontakt med en trädfällare? Skicka en förfrågan och få svar från våra professionella trädfällare inom kort.

skapa en förfrågan här