Vintersäkra din bostad – spara tid och pengar

Det finns några saker som är viktiga att tänka på inför den annalkande årstiden. Du kan nämligen spara mycket tid och pengar genom att vintersäkra din bostad. Svenska hus utsätts för stora påfrestningar med tanke på vårt omväxlande klimat. Här kommer några saker som du alltid bör gå igenom innan vintern anländer!

Gå igenom ditt tak

  1. Skador på yttertaket
    Det första och lättaste att lägga märke till när du undersöker ditt tak är skador på det primära takmaterialet. Det vill säga den yttersta takbeläggningen. Det kan vara tegelpannor som spruckit, ytliga skador i plåttaket eller lösa takpannor.

  2. Skador på undertaket
    Även om yttertaket ser ut att vara i bra skick kan det finnas skador i undertaket som är betydligt mer besvärliga att upptäcka. Undertaket ligger nämligen som en duk under takets ytskikt för att skydda takets bärande funktion från vatten och fukt. Därför är undertaket en vital del att gå igenom när du ser över ditt tak inför vintern.

  3. Läckage som kan leda till svamp- eller rötangrepp
    Läckage kan vara väldigt lätt att upptäcka, men det kan också vara helt omöjligt för blotta ögat. Läckor kan orsaka stora och väldigt kostsamma åtgärder om du inte upptäcker det i tid. Det kan exempelvis leda till svamp- eller rötangrepp, inte bara i taket utan även i husets bärande konstruktion.
Behöver du hjälp med att se över ditt tak eller laga eventuella skador? Jämför företag och offerter via Servicefinder, det är superenkelt, gratis och tar endast några minuter!
Se även till att rengöra ditt tak i samma veva, det ser snyggare ut och håller bättre över tid. Ett helt, rent och tätt tak har stor betydelse för livslängden på ditt huset.

Gå igenom din fasad

Oavsett vilken typ av fasad du har rekommenderar vi dig att ta ett varv runt huset och grundligt gå igenom den. Sprickor kan leda till att vatten tränger in och fryser till is, vilket i sin tur kan leda till ännu större sprickor. Har du en träpanel bör du även här gå igenom sprickor och hål och det är viktigt att byta ut lösa träplankor. Tänk på att trä kan ruttna och i värsta fall orsaka stor skada på husets bärande konstruktion.

Vintern är inte den bästa perioden att måla om fasaden (nymålat och kyla går dåligt ihop), så det kanske får vänta till våren, men om du har skadad eller oskyddad fasad så kan du behöva måla tillfälligt med en färg som tål kyla och väta. Du kan läsa mer och få tips hur du sköter din fasad här.

Behöver du hjälp med att se över din fasad eller laga eventuella skador? Jämför företag och offerter via Servicefinder, det är superenkelt, gratis och tar endast några minuter!

Täta fönster och dörrar

Förutom att otäta fönster och dörrar bidra till ett kallt och torrt inomhusklimat är det dessutom en riktig energibov. Visste du att äldre fönster med dålig isolering kan ge din bostad ett värmetapp på hela 40%. Genom att se över dina fönster och dörrar får du inte bara ett hus som håller över tid, du kan också minska dina energikostnader i många år framöver.

Rensa och rengör hängrännor och stuprör

Sist men inte minst viktigt för det för det! Se till att vattnet kan flöda fritt innan vintern kommer. Rensa och rengör dina hängrännor och stuprör grundligt från löv, grenar och mossa. Det kan nämligen orsaka stor skada om det svämmar över då vattnet istället rinner över husfasaden som i sin tur kommer kosta mycket tid och pengar.

Kom ihåg, säkerheten går först! Se till att du har all säkerhetsutrustning på plats innan du går upp på ditt tak eller börjar klättra upp för din fasad.

Oavsett vad du behöver du hjälp med för projekt kan du jämföra företag och offerter via Servicefinder, det är superenkelt, gratis och tar endast några minuter!