Fasadrenovering
Vill du renovera fasaden? Eller bara veta mer? Då har du kommit rätt!
Vi hjälper dig att hitta rätt snickare som hjälper dig med din fasad. Vi kommer ge dig ett flertal prisförslag samt vad det kostar att renovera fasaden. Alla våra snickare är kontrollerade och har omdömen, så det ska bli lätt att välja rätt snickare för din fasad.
Servicefinder är en marknadsplats för tjänster. Vi kommer inte renovera din fasad, men vi hittar snickaren som gör det bäst! Beskriv ditt projekt och få svar direkt från våra duktiga hantverkare som kan och har tid för just din fasad.
» Gratis och utan förpliktelser väljer du den snickare som är bäst för dig!
Vad kostar det att renovera fasaden?
Vi kan ge dig ett ungefärligt pris på vad en fasadrenovering kostar, men alla fasader är olika och kräver olika mycket jobb. Det vanligaste materialet för en fasad är puts, trä, tegel, kalksandsten och plåt. Det kan även förekomma plast- och skivmaterial, stenplattor och keramiska plattor.
Vi vet inte hur din fasad ser ut eller hur du vill ha den, men vi vet att vi har hundratals hantverkare i hela landet som är anslutna till vår tjänst. När du lämnar en förfrågan hos oss kommer du få flera prisförslag och offerter. Oftast varje dag.
När du lämnar en förfrågning får du beskriva ditt uppdrag fritt, du kan skicka upp ritningar eller bilder på platsen där du vill bygga altanen. Några kanske vill komma och titta på plats, men sannolikt kommer du veta vad din nya fasad kostar, i detalj, redan i morgon.
Fasadrenovering - ungefärlig kostnad per kvadratmeter
En renovering av fasaden kan kosta mellan 350 kr - 1200 kr per kvadratmeter. Det som ingår är avfärgning, nedknackning, omputsning och ställkostnader. Det kan kosta mer med tillkommande arbeten som fönsterbyte eller tilläggsisolering. Detta är en uppskattning av priset och det spelar självklart roll vilket material du väljer och hur mycket förarbete som behövs, men uppskattningsvis så ligger priset för fasadrenovering runt 350 kr - 1200 kr per kvadratmeter.
Gäller ROT-avdraget om man renoverar fasaden?
Ja! Du kan nyttja ROT-avdraget för fasadrenovering. Som privatperson kan du som ska renovera eller göra en utbyggnad använda ROT-avdraget. Det gäller alla arbeten som görs på ditt hus, till exempel om du vill renovera din fasad. Företaget som utför arbetet ska som högst dra av 30% på totalkostnaden (upp till 50 000:-), tillsammans med RUT-avdraget så får du som max dra av 70 000:- av kostnaderna.
Hur utnyttjar man ROT-avdraget?
Det är enkelt, du ber företaget att göra avdraget åt dig. Alla våra anslutna hantverkare vet hur man gör och när du får din faktura så kommer ROT-avdraget redan vara gjort. De flesta kommer specificera ROT-avdraget redan i offerten, så du enkelt kan se skillnaden i pris.
Hur lång tid tar det att renovera en fasad?
Tidsperioden för att renovera en fasad beror helt på husets (fasadens) storlek, hur ska fasaden se ut, hur många kommer arbeta med fasaden eller är det många fönster och vilket material vill man ha? Om man har en stor budget för fasadrenoveringen kan man räkna med att det tar 3 - 4 veckor och då räknas även fönsterrenovering, tilläggsisolering och en helt ny fasad på ca 300 kvadratmeter.
Hur vet man när man behöver byta fasad?
Om du upptäcker fuktskador, röta eller sprickor så vet du att det är dags att renovera fasaden. Om du inte har undersökt fasadens tillstånd på länge så bör du göra det, helst idag. En fasad med fuktskador som inte upptäckts i god tid kan leda till extra kostnader samt fler skador med tiden. Du kan enkelt ta reda på om din fasad är skadad genom att leta efter missfärgningar, sprickor eller strukturförändringar. Om du till exempel har en fasad gjord av trä kan du ta en kniv och testa bända upp det, ger träet vika så vet du att det är dags för en fasadrenovering.
Hur ofta bör man byta fasad?
Om man har en putsad fasad brukar man säga att det ska hålla i 40 år innan den behöver renoveras. Har man en fasad i trä behöver den målas om var 10:e år. Vill man att den ska hålla så länge som möjligt bör man se efter den regelbundet.
Hur mycket kostar det att byta fasadbeklädnad?
Totalkostnaden för att byta ut fasadbeklädnad brukar hamna mellan 1400 kr - 2500 kr per kvadratmeter väggyta, i snitt ligger priset på 1600 kr per kvadratmeter. Har du ett stort hus så är det kvadratmeterpriset du ska hålla koll på då det påverkar slutfakturan.
Så vårt tips, inte helt oväntat, är att du lämnar en förfrågan hos oss (visst sa vi att det är gratis?) och jämför offerterna först.
Hur fungerar Servicefinder?
Berätta vad du behöver hjälp med, vi skickar ditt uppdrag till relevanta företag.
Inom kort får du offerter från kvalificerade företag som vill hjälpa dig.
Jämför offerter och omdömen och välj företag. När jobbet är klart – lämna ett omdöme.
Andra som fått hjälp med renovering - vi renoverar inte bara fasader
Målning och renovering av fasad i Vänersborg
juni 2022
Målning och byte av träfasad i Sollentuna
maj 2023
Renovering av fasad och taktvätt mot mossa i Borås, inom ett halvår
juni 2022
Hitta företag i ditt område
Exempel/referensjobb
Peter lämnade en förfrågan sommaren 2024:
Måla träfasad på parhus i Sisjön Göteborg.
Arbetsuppgifter:
Sätta upp byggställning.
Skrapa bort lös gammal färg där det kan behövas.
Tvätta fasaden.
Måla fasaden, två strykningar. Använd förslagsvis Jotun Demidekk Infinity.
Bilder på fasaden kan skickas (parhus, söder sida).
En bedömning kan behöva göras om brädor på fasaden behöver bytas.
Helhetsåtagande önskas (ställning, färg, arbete).
Plats: Sisjön (Askim).
Peter fick hjälp
9 företag svarade på förfrågan och Peter valde AB Perfekt Bygg och Måleri i Väster för jobbet. AB Perfekt Bygg och Måleri i Väster har utfört 21 jobb via Servicefinder och har ett genomsnittsbetyg på 4.9.
AB Perfekt Bygg och Måleri i Väster fick omdömet
Målning av fasad på ett tvåvånings parhus. Därtill byte av ett antal murkna brädor på fasaden.
Jag fick ett gott intryck av Mats Sondell redan vid första besöket innan offert. Jag fick en klar beskrivning av vilket arbete som behövde göras.
De två unga männen som reste arbetsställningen och bytte ut de murkna brädorna var mycket trevliga och noggranna i sitt arbete. De två andra unga männen som utförde efterföljande målningsarbete var även de öppna, trevliga och noggranna i sitt arbete. Mats inspekterade arbetets fortskridande löpande vilket kändes betryggande. Jag fick ett positivt intryck av att det var viktigt att arbetet utfördes på bästa sätt.
Jag ger AB Perfekt Bygg och Måleri de bästa rekommendationer.
/ Peter
Martin lämnade en förfrågan sommaren 2024:
Åtgärder tegelmur i carport i Lund
• Rivning av bef. skadad mur upp till 18 m2, alternativt trycka väggen tillbaka i position
• Murning ny mur / fasad med bef. rensat tegel
• Putsning av mur / fasad på insidan
• Demontering och flytt av laddboxar till elbilar med kopplingsdosor.
Martin fick hjälp
5 företag svarade på förfrågan och Martin valde Ekoby Studio för jobbet. Ekoby Studio har utfört 64 jobb via Servicefinder och har ett genomsnittsbetyg på 5.
Ekoby Studio fick omdömet
De har varit fantastiska på alla sätt och vis! Kommunikation har varit tydlig och smidig från start till slut, vilket gjorde hela processen enkel och stressfri. Teamet var inte bara professionellt och kunnigt, utan också trevliga och lätta att samarbeta med.
Deras arbete överträffade mina förväntningar och jag är mycket nöjd med resultatet.
Sven lämnade en förfrågan sommaren 2024:
Snickeri i Ale
Högt spetsigt tak. Skivorna "bottnar" i höjd med en altan. Där är det 6,9 m mellan vindskivespetsarna och höjden är 4,30 m.
Sven fick hjälp
2 företag svarade på förfrågan och Sven valde MP SJÖVIK AB för jobbet. MP SJÖVIK AB har utfört 9 jobb via Servicefinder och har ett genomsnittsbetyg på 4.4.
MP SJÖVIK AB fick omdömet
Jyri lämnade en förfrågan våren 2022:
Fasad i Svaneholm (nära Borås/Kinna)
1) Behöver få bytt vindskivor, en hel del brädor samt målning av ovanvåning på båda sidor om huset. (skylift/ställning bör fungera).
Vill även få plåten som är ovanför vindskivorna målade.
2) Byte/målning av en hel del brädor på en utbyggnad av huset.
3) Hängrännor bytta på huset.
4) Taktvätt mot mossa.
Jyri fick hjälp
9 företag svarade på förfrågan och Jyri valde Zeqiri Måleri för jobbet. Zeqiri Måleri har utfört 39 jobb via Servicefinder och har ett genomsnittsbetyg på 4.2.
Zeqiri Måleri fick omdömet
Charlott lämnade en förfrågan hösten 2024:
Fasadrenovering i Norra Sorunda
- Måla om fasad med Falu Rödfärg (eller liknande), måla fönsterfoder och andra
trädetaljer inkl. förarbete.
- Byta dåligt virke
- Måla om fönsterbleck
Yta totalt (exkl. fönster- och dörr): 100 m2 (hundra kvadratmeter)
Not: Cirka 20 kvm av väst-sidan (nedre del) är målad med plastfärg.
En hel del virke som behöver bytas.
Charlott fick hjälp
8 företag svarade på förfrågan och Charlott valde GTW Totalentreprenad AB för jobbet. GTW Totalentreprenad AB har utfört 83 jobb via Servicefinder och har ett genomsnittsbetyg på 4.9.
Vanliga frågor om fasadrenovering
Vår ambition är att du ska hitta en bra hantverkare för ditt byggprojekt. Rent praktiskt går det till så att du skapar en gratis förfrågan på vår hemsida och beskriver jobbet du vill få utfört. Vi matchar sedan ihop dig med hantverkare i ditt område. När byggfirmorna tar kontakt med dig har du möjlighet att jämföra såväl omdömen som offerter innan du väljer ett företag för jobbet.
Alla våra anslutna hantverkare har genomgått en kvalitetssäkring där vi kontrollerat att de är godkända för F-skatt och att de har aktiva bolag. Vi gör även dagliga kontroller för att säkerställa att företagen inte är försatta i konkurs. Den viktigaste kvalitetskontrollen i vår tjänst är dock omdömen. Alla konsumenter som använder Servicefinder blir tillfrågade om de vill lämna ett omdöme efter slutfört arbete. På så vis vet du att feedbacken är baserad på verkliga upplevelser.
På företagens profilsidor hittar du, förutom omdömen, även certifikat och liknande. Många företag visar också upp tidigare utförda arbeten och referensjobb.
Vi rekommenderar alltid att du upprättar ett avtal med företaget / hantverkaren du väljer för att minska risken för missförstånd. Om du vill få fler tips på hur du väljer rätt hantverkare för jobbet kan du läsa mer i vår blogg.
”Rot” står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Avdraget innebär att du som ägare av radhus, bostadsrätt, villa eller radhus får skattereduktion för olika typer av renoveringsarbeten. För att ha rätt till avdraget behöver du uppfylla vissa kriterier:
- Du bor och betalar skatt i Sverige för minst 90% av din inkomst.
- Du äger bostaden. Du kan inte få avdrag för arbete som utförts i en hyresrätt.
- Du måste helt eller delvis bo i fastigheten där arbetet ska utföras.
- Arbetet måste ske inne i bostadsrätten. Yttre underhåll såsom fönsterbyte, inglasning av balkong och byte av ytterdörr är inte giltigt för skattereduktion.
- Du har betalat fakturan. Har någon annan betalat för tjänsten så kan du inte göra avdrag.
- Fastigheten är äldre än 5 år. Garage eller carport ger rätt till rot om tillbyggnaden byggs ihop med bostadshuset. Du kan däremot inte få skatteavdrag när du bygger ett nytt hus.
- Rotavdraget får uppgå till max 50 000 kronor per person och år.
- För rottjänster kan du dra av upp till 30 procent av arbetskostnaden.
När du skapar en förfrågan hos Servicefinder kan du få kontakt med flera hantverkare. En rekommendation är att boka in möten med samtliga hantverkare för att de ska ha möjlighet att kolla på ditt projekt. Därefter kan du begära skriftliga offerter. Kontrollera alltid vad som är specificerat i offerten – är det hela eller delar av arbetet? Fråga även om det kan tillkomma dolda kostnader för exempelvis material, resor och städning.
Priset på hantverkartjänster varierar beroende på vart du bor och storleken på ditt projekt. Hantverkare i storstäderna är i regel dyrare än hantverkare i mindre orter. Däremot är utbudet av hantverkare större i storstäderna, vilket sätter dig i en god förhandlingssituation. Ofta kan man som kund förhandla priset en del så det lönar sig att vända sig till flera byggföretag och jämföra offerter. Det är viktigt att väga in flera faktorer när du väljer hantverkare, exempelvis omdömen och försäkringar. Det är också viktigt att du upprättar ett avtal med byggfirman du väljer. Vill du ha fler tips på hur du kan tänka när du väljer hantverkare – läs vår checklista på 8 saker du bör ha koll på för att välja rätt hantverkare.