3 saker att tänka på när du planerar att renovera köket

Att renovera köket är ett stort projekt som kräver noggrann planering. Frågorna är många och svaren likaså. Men det finns några frågeställningar som är extra viktiga att besvara när du ska planera din köksrenovering - nedan listar vi 3 viktiga saker att tänka på!

1. Planera utifrån behov och budget

Det första och kanske viktigaste du bör tänka på inför din köksrenovering är att planera utifrån dina och din familjs behov. Vad fungerar bra och vad fungerar mindre bra i ditt nuvarande kök? Planlösning, arbetsytor och förvaring är några viktiga saker att ta i beaktning, därifrån kan du sedan välja vilket kök du vill ha i form av bland annat design och teknik.

Nästa steg är givetvis att planera utifrån vilken budget du faktiskt har att arbeta med. En köksrenovering kan nämligen kosta allt från ett par tusenlappar till flera hundra tusen kronor. Ditt kök kan faktiskt nästan kännas som helt nytt genom att bara måla om eller byta köksluckor, handtag och bänkskiva.

Planera vad ditt kök maximalt får kosta när det är klart. Kostnader som du bör ta i beaktning är; material, arbete, vitvaror och något som glöms bort alldeles för ofta, oväntade kostnader.

Att ta bort köksluckorna helt kan också ge ditt kök nytt liv!

2. Investera i framtiden och tänk långsiktigt

Ett nytt kök är en stor investering med oändliga val och möjligheter. Det är dessutom något som du förhoppningsvis ska leva med en lång tid framöver. Därför är en långsiktig plan A och O! Det som kanske känns rätt för stunden kanske inte känns rätt om några år. Gå därför igenom besluten både en, två och tre gånger.

Underlätta beslutsprocessen, fråga någon som kan!

Några klassiska fallgropar är valen av färg och bänkskiva. Det kanske känns som en kul idé initialt att ha en skrikig färg men i det långa loppet är det inte alltid helt rätt. Med en bänkskiva är det tillexempel bra att tänka på material och dess hållbarhet. Ett hett tips är att tänka tidlöst och långsiktigt i alla moment av din köksrenovering.

Med det sagt, smaken är som baken – det är kul med kök som sticker ut!

3. Planera utifrån vem och hur köket skall användas

Att planera kökets utformning efter vem som ska använda köket på vilket sätt det ska användas är en viktig del i ditt planeringsarbete. Stora ytor är att föredra om du vill att köket ska vara en samlingsplats för familj och vänner, medans funktion blir allt viktigare om du vill hålla det enkelt. Mycket beror givetvis på hur mycket yta du har att arbeta med. I detta skede är det bra att se över din nuvarande planlösning, kanske vill du riva en vägg för att få till ditt drömkök.

Avslutningsvis, planera så noga du kan men kom ihåg – var lyhörd och ge utrymme för förändring under arbetets gång!

En köksö är den perfekta samlingsytan för familj och vänner

Hitta rätt hantverkare för din köksrenovering!

Att hitta rätt hantverkare kan ibland vara ganska krångligt. Om du inte sedan tidigare har kontakter eller bekanta som nyligen renoverat och blivit nöjda är det ofta svårt att veta om ett företag är duktiga, seriösa. 

Det är också tidskrävande process att behöva ringa runt eller maila till olika företag för att jämföra pris. Med Servicefinder kan du skapa en förfrågan  och få svar från flera professionella och kvalitetssäkrade företag som vill renovera ditt kök. Här får du också möjligheten att jämföra offerter, kolla ett företags referenser samt tidigare omdömen.

Tänk på att du kan använda ROT-avdraget när du renoverar ditt kök.

Hitta och jämför hantverkare för din köksrenovering