Vinterstämning i hem och trädgård: 7 smarta tips

Nu är vintern här och har du inte kommit i vinterstämning än vill vi tipsa om hur du kan skapa det i hem och trädgård. Med enkla medel kan vi göra många saker som kan bidra till en mysigare vinter, för det är ju så att den kan vara mysig även när det är kallt och grått.

vinterdekoration med mysbelysning
  • Har du tillräcklig inomhusbelysning?

Vi behöver ljus för att få energi och inte bli för trötta. Kom i vinterstämning genom att tänka på belysningen, har du tillräckligt med lampor? Kanske du behöver fler eluttag så du kan ha fler ljuskällor utan att behöva långa förlängningssladdar. Vi har professionella elektriker anslutna till oss som gärna hjälper dig.

Se till så att du har tillräckligt med mysbelysning. I mysbelysning ingår även stearinljus. Ladda upp med värmeljus och blockljus för en varm och trevlig stämning i hemmet. Punktbelysning är också viktig, du kanske vill krypa upp i soffan under filten med en bra bok då ska du se till att ha en bra läslampa. 

inomhusbelysning

  • Se över utomhusbelysningen

Bor du i hus är det trevligt med ljus som lyser upp i trädgården. Har du ordentlig belysning på uppfarten och gången fram till huset? Belysning i träd och buskar är också fint och kan skapa en trevlig stämning i trädgården. Sätter du belysning som sitter fast i marken, tänk då på att de är tillräckligt höga så de inte blir täckta av snö. 

Bor du i lägenhet med balkong är det väldigt fint med ljusslingor runt balkongräcket.  Behöver du en elektriker som kommer och hjälper dig med din utebelysning eller med att dra el i hemmet, skicka en förfrågan till oss.

trädgårdsbelysning

  • Skaffa timers till belysningen

Skaffa gärna timers eller smarta lampor som tänds och släcks vid olika tidpunkter. Det är väldigt trevlig att komma hem till ett upplyst hem samtidigt som det kan hålla inkräktare borta när det ser ut som om någon är hemma.

  • Smycka med blommor och växter

Det är inte bara fint att titta på blommor, det är också härligt att känna doften som sprider sig i hemmet. Nu när vi går mot juletid är hyacinter en favorit i många hem. De doftar fantastiskt och står faktiskt ovanligt länge innan dem ger upp. Är man inte så förtjust i blommor som doftar är julstjärnan ett fint alternativ att dekorera med. 

På altanen eller balkongen går det faktiskt också bra att ha växter även när det kryper ner till några minusgrader, det kanske du inte trodde. Satsa på barrväxter vars rötter tål frost eller varför inte julrosor – de kan blomma i snö! Placera dem i en vårkruka och ge uteplatsen lite liv. 

Har du buskar i trädgården som tål att beskäras under vintern kan snön dekorera dem fint om de är väl beskärda. Behöver du hjälp med att beskära dina växter har vi professionella trädgårdsmästare anslutna till oss som kan komma med goda råd på hur de ska klippas för att få så fin form som möjligt och ändå blomma fint när det är dags. Skicka en förfrågan till oss om du vill ha hjälp från en av våra anslutna trädgårdsmästare.

vinterstämning med blomsterdekoration

  • Låt utemöblerna stå kvar

Har du inte tagit bort utemöblerna kan du låta dem stå kvar under förutsättningen att de tål vinterns temperaturer. De kan faktiskt liva upp din uteplats även en snöig vinterdag och bidra till en härlig vinterstämning. Skapa gärna roliga formationer att titta på om det kommer mycket snö. Varför inte ställa en kruka på bordet med en växt som tål kyla eller ställ en korg och fyll med kottar som en trevlig dekoration.

vinterstämning med utomhusdekoration på uteplatsen, korg med kottar

  • Utnyttja snön för maximal vinterstämning

Bor du i den del av landet där det kommit mycket snö eller iallafall tillräckligt för att kunna gå ut och göra roliga saker med den? Gör en snögubbe eller fina snölyktor, detta kan bli ännu roligare om man får med sig barn som ofta älskar snö. Det kan verkligen skapa vinterstämning och bjuda på många goda skratt.

vinterstämning snögubbe

  • Fågelliv i trädgården

Under vintern har fåglarna ofta svårt att hitta tillräckligt med föda. Gör dem en god gärning och ge dem fågelmat. Var frikostig och gör det gärna till en vana att ge fåglarna mat denna tid på året. Varför inte placera en fågelmatare utanför köksfönstret och roa dig med fågelskådning när du sitter och äter. Som bonus får du mer liv i trädgården eller utanför fönstret och fåglarna får en bättre förutsättning att klara sig under vintern. 

vinterstämning med fågelmatare

Har du något annat du behöver hjälp med i hemmet har vi professionella hantverkare som står redo och vill hjälpa dig, skicka in en förfrågan och få svar inom kort.