Hitta rätt trädgårdsmästare för jobbet

Hitta rätt trädgårdsmästare för jobbet

Behöver du en hjälpande hand i trädgården? Oavsett om behöver hjälp med att klippa häcken, plantera växter eller klippa gräset - hos Servicefinder hittar du erfarna trädgårdsmästare som står redo att hjälpa dig med din trädgård.

 • 4,7
 • 10 000+
  Anslutna företag
 • 10 561
  Pågående jobb
 • 23 000+
  Omdömen om företag
 • 4,6/5
  Företagens snittbetyg

Vad kostar det att få hjälp med trädgårdsarbete?

Om du önskar få hjälp med trädgårdsarbete kommer priset givetvis variera beroende på vilken typ av arbete som ska utföras, omfattningen och komplexiteten av projektet, materialval och hur mycket utrustning samt hur många timmar projektet kräver.

Vanligtvis kostar det mellan 200 och 500 kronor per timme att få hjälp med gräsklippning, medan plantering och beskärning av träd vanligtvis kostar mellan 500 och 750 kronor per timme. Om du planerar att lägga färdig gräsmatta kostar det vanligtvis mellan 70 och 100 kronor per kvadratmeter.

Omfattning och komplexitet

Storleken på ditt trädgårdsprojekt kommer i stor utsträckning att bero på vilket arbete som behöver utföras och hur krävande terrängen är. Detta kommer också att påverka den totala kostnaden för ditt projekt. Om du behöver hjälp med gräsklippning, trädbeskärning eller läggning av färdig gräsmatta kan detta vanligtvis göras på några timmar, beroende på storleken på din trädgård. Om du planerar ett större projekt som kräver grundarbete, förvänta dig att det tar längre tid.

Olika typer av hantverkare inom mark- och trädgårdsprojekt

När det gäller större trädgårdsprojekt är det klokt att använda skickliga yrkespersoner. På så sätt är du säker på att få det resultat du önskar och att du får växter och träd som trivs i din trädgård.

Vid mindre projekt som gräsklippning, trädbeskärning eller andra små eller stora projekt i trädgården kan en trädgårdsmästare hjälpa dig med det mesta.

Om du planerar att göra större förändringar i terrängen på din tomt kan det vara klokt att få hjälp med planeringen av en landskapsarkitekt. Landskapsarkitekter och trädgårdsmästare kan också hjälpa dig att utforma resten av ditt utomhusområde.

Om du behöver hjälp med grävning, jämning, dränering eller annat grundarbete kommer du att behöva anlita en maskinentreprenör.

Om du planerar att bygga något i trädgården, som en altan, pergola eller lusthus, kan du få hjälp av en snickare eller träarbetare. Om du ska bygga en mur eller gjuta något i betong kommer du att behöva en murare.

Detta kan påverka priset på projektet

Det finns flera faktorer som påverkar det totala priset på trädgårdsarbete. Några vanliga prisfaktorer inkluderar storleken på utomhusområdet, typ av arbete, antal hantverkare, terräng samt materialval.

Om maskiner behövs kan detta betydligt öka projektets pris.

Trädgård

Plantering och beskärning

Om du vill ha ett grönskande utomhusområde kan du få hjälp med plantering i trädgården. En trädgårdsmästare har kunskap om vilka växter som kommer att trivas på din tomt, oavsett om du planterar i ett skuggigt hörn av trädgården eller på en sluttning. Genom att få hjälp med plantering och underhåll kan du vara säker på att få en lyckad trädgård som du kan njuta av under många år framöver.

Beskärning av buskar, träd och andra växter är viktigt för att bevara växternas karaktär och säkerställa frisk tillväxt och enkel skötsel. Till exempel kommer beskärning av häck att leda till en tät häck, och beskärning av fruktträd kommer att ge goda fruktavkastningar.

Regelbunden beskärning rekommenderas för bästa möjliga utveckling över tid. Det är också viktigt att olika trädsorter, buskar och växter beskärs vid rätt tidpunkt på året. En trädgårdsmästare vet när du ska beskära bärbuskar, träd eller perenner och kan se till att hålla din trädgård frisk och vacker året runt.

Pris för plantering och beskärning

Kostnaden för att få hjälp med plantering och beskärning kommer att bero på vad som ska planteras eller beskäras och hur mycket det handlar om.

Plantering och beskärning kostar vanligtvis mellan 500 och 750 kronor per timme. Om du vill ha hjälp med bortforsling av trädgårdsavfall efteråt tillkommer det vanligtvis.

Gräsklippning

Om du har en gräsmatta i trädgården behöver den klippas regelbundet från tidig vår till sen höst. Gräsklippning bör utföras ungefär en gång i veckan, helst oftare än mer sällan. Genom att klippa gräset ofta ökar gräsets densitet och du får en finare gräsmatta.

Om du inte vill klippa gräset själv kan du få hjälp av en trädgårdsmästare. Det är möjligt att ordna ett fast avtal om gräsklippning eller att få hjälp när du är borta en vecka eller två.

Det är viktigt att inte klippa gräset för kort, eftersom detta kommer att försvaga gräset och göra det lättare för ogräs att etablera sig. Genom att använda yrkespersoner för gräsklippning kan du vara säker på att ha en välskött gräsmatta hela säsongen. De har den kompetens som krävs för att uppnå perfekta resultat samt rätt utrustning och maskiner för att nå alla områden.

Pris för gräsklippning

Priset för gräsklippning beror på hur stor din trädgård är och om du vill ha en enkel klippning av gräsmattan eller ett fast avtal. Om din trädgård är överbuxad kan detta också öka priset.

Gräsklippning kostar vanligtvis mellan 200 och 500 kronor per timme. Om du behöver hjälp med att räfsa och köra bort gräset tillkommer detta oftast.

Färdig gräsmatta

Om du önskar en gräsmatta i trädgården är en färdig gräsmatta en enkel och prisvärd lösning. En färdig gräsmatta är rullad gräs som enkelt kan läggas på en dag, oavsett om du har jord, sten eller en befintlig gräsmatta på tomten.

Genom att köpa färdig gräsmatta får du en vacker grönyta från första dagen. Om du väljer att så din egen gräsmatta krävs det mycket mer underhåll, och det kan ta upp till 2 år innan du har en användbar gräsmatta.

Kom ihåg att färdig gräsmatta måste läggas snabbt efter att den har levererats, för att undvika att den torkar ut.

Pris för färdig gräsmatta

Kostnaden för en färdig gräsmatta beror på hur många kvadratmeter du behöver. Ju större gräsmatta du behöver, desto billigare blir det per kvadratmeter.

Priset på en färdig gräsmatta ligger vanligtvis mellan 70 och 100 kronor per kvadratmeter. Om du behöver den levererad kommer detta att öka priset.

Om du inte vill lägga ut gräsmattan själv kan du få hjälp av en trädgårdsmästare. En trädgårdsmästare kostar vanligtvis runt 750 kronor per timme.

Andra vanliga trädgårdsprojekt

Terrass och altan

Om du ska uppgradera trädgården är detta en bra möjlighet att bygga en altan eller terrass. Genom att få hjälp av skickliga hantverkare kan du få en skräddarsydd lösning som passar dina behov och önskemål, och som passar bra ihop med både huset och trädgården.

Altan i skymning

Pergola och lusthus

Om du vill ha en plats att koppla av i trädgården kan du bygga en pergola eller ett lusthus. Ett lusthus har väggar, tak och dörrar så att du kan sitta skyddad från regn och vind.

En pergola är en enklare konstruktion utan väggar och tak, ofta designad för att klätterväxter ska kunna växa på den. Den ger inte samma skydd som ett lusthus, men kan ändå skapa en trevlig plats att vistas på i trädgården.

Trädfällning och stubbfräsning

Har du stubbar eller rötter i trädgården som du vill ta bort, eller ett träd som skuggar för solen, kan du få hjälp med trädfällning och stubbfräsning. På så sätt kan du vara säker på att få ett bra resultat, och att arbetet utförs på ett säkert och effektivt sätt.

Vinterträdgård

Om du vill kunna njuta av känslan av att vara utomhus även på vintern kan du bygga en vinterträdgård. En vinterträdgård liknar ett lusthus, men har bättre isolering så att den kan värmas upp och användas även under de kallaste dagarna.

Staket och grind

Om du vill markera tomtgränsen, säkra en altan eller trappa eller skydda mot insyn, buller eller vind kan du sätta upp staket och grindar. Det finns många olika varianter av staket och grindar, och det kan vara bra att ta hänsyn till husets stil och omgivningen när du väljer staket.

Pool

Om du lockas av tanken på att kunna ta ett morgondopp innan jobbet, eller om du vill ha en plats där barnen kan simma, leka och ha roligt kan du bygga en pool i trädgården. Det finns både nedgrävda pooler som kräver grävning och grundarbete, och fristående pooler som är en billigare och mer flexibel lösning.

Därför ska du välja Servicefinder när du behöver hjälp med din trädgård

Hos oss kan du jämföra flera företag för ditt projekt, stora som små - året runt. Jämför offerter och omdömen direkt i din telefon, surfplatta eller på din dator. Vi har tusentals duktiga leverantörer anslutna som är betygsatta och kontrollerade.

Priserna och offerterna du får in blir ditt beslutsunderlag och vi gör det lätt för dig att välja genom att ställa offerterna sida vid sida, länka till företagens omdömen samtidigt som vi samlar dina och företagens meddelanden på en och samma plats.

Förverkliga ditt drömprojekt och anlita ett företag som gör din vardag lite enklare. Skapa en gratis förfrågan så matchar vi ihop dig med kompetenta företag som får jobbet gjort.

Hur fungerar Servicefinder?

1
Beskriv projektet

Berätta vad du behöver hjälp med, vi skickar ditt uppdrag till relevanta företag.

2
Få offerter

Inom kort får du offerter från kvalificerade företag som vill hjälpa dig.

3
Sätt igång!

Jämför offerter och omdömen och välj företag. När jobbet är klart – lämna ett omdöme.

Vi är väldigt nöja med Mats arbete. Enkel, trevlig och noggrann.

Så tycker användarna om våra trädgårdsmästare

Oderljunga Gård AB

Avlägsna 7 naturstenar om 40 cm i diam från gräsmatta i Helsingborg

Världigt trevligt bemötande och duktiga killar.
– Magnus Englund
juni 2022

Trädbeskärning i Göteborg

Så nöjd med resultatet, trädet blev luftigt och fick fin form. Noggrant och fint hantverk och grenarna i en fin hög bredvid.
– Maria Markeus
september 2023

Klippa tuja på Lidingö

Starkt kunnande om trädgården och klippa Tujan
– Alexander
april 2024

Senaste förfrågningarna för trädgårdsarbete

Trädgårdsskötsel i Horn

Förfrågan lämnades hösten 2023:

Trädgårdsskötsel i Horn

Vi är belgare som äger ett fritidshus i Horn, nämligen Brunebo Betania. (Tomt på ca 1500 kvadratmeter). Eftersom vi kan bara bo där i några vekor om året behöver vi någon som kan klippa gräset åt oss några gånger om året samt ta hand om häckklippning, t.ex. årligen eller vart annat år. Just nu finns det också ett träd som ramlat mot grannens mark och som ska tas bort. Vem kan hjälpa oss med allt detta.

Konsumenten fick hjälp

2 företag svarade på förfrågan och konsumenten valde TrädgårdsVis AB för jobbet. TrädgårdsVis AB har utfört 18 jobb via Servicefinder och har ett genomsnittsbetyg på 5.

TrädgårdsVis AB fick omdömet

Vi fick genast en reaktion, kommunikationen går som det ska, man håller avtal.
Häckklippning i Sollentuna

Caroline lämnade en förfrågan sommaren 2023:

Häckklippning i Sollentuna

Vi har en hög häck (sibirisk ärtbuske) som behövs tas ner från cirka 4-5 m ner till cirka 1,5 m och även tas in då vi ska sätta gunnebostängsel runt en del av tomten. Längden på häcken runt tomten är cirka 80 meter.
Utöver det har vi en lägre häck (snöbär) angränsande mot skaftväg som behöver klippas till.
Vi önskar även bortförsel av allt trädgårdsavfall. Skivkar med bilder på båda.

Caroline fick hjälp

4 företag svarade på förfrågan och Caroline valde DA Sweden AB för jobbet. DA Sweden AB har utfört 120 jobb via Servicefinder och har ett genomsnittsbetyg på 4.5.

DA Sweden AB fick omdömet

Vi fick hjälp med att klippa ner vår häck runt hela tomten. Snabb offert, mycket trevligt bemötande och välklippt häck. Enda missen var att de dök upp senare än avtalat så det blev en stressig genomgång innan de kunde påbörja jobbet. Överlag är vi mycket nöjda.
Häckklippning på Gotland

Marita lämnade en förfrågan sommaren 2023:

Häckklippning på Gotland

Vår trädgård har "häck" på tre sidor; liguster mot vägen och syrén i övrigt. Ligustern växer mycket ojämnt och vi har klippt ner den två gånger utan bättre resultat. Syrénen är totalt vildvuxen, gammal och bortom kontroll. Ytan är svår att definiera, kanske 50 meter vildvuxen häck... Det största problemet är trafikfaran, då sikten skyms vid utfart både från tomt och mindre skogsväg - vi vill ha häck, som minskar insyn, men inte hindrar sikt vid utfart! Detta är inget, som kommer att gå att åtgärda vid ett tillfälle, utan kan innebära flera besök under en säsong.

Marita fick hjälp

Marita valde TG:s Allt för jobbet. TG:s Allt har utfört 13 jobb via Servicefinder och har ett genomsnittsbetyg på 4.8.

TG:s Allt fick omdömet

Trevligt bemötande och mycket väl utfört arbete. Rekommenderas.
Trädgårdsskötsel i Kungälvs kommun

Richard lämnade en förfrågan våren 2023:

Trädgårdsskötsel i Kungälvs kommun

Har köpt ett sommarhus med cirka 1500 kvm trädgårdstomt. Mestadels gräsmatta där robotklippare går.

Behöver hjälp då jag inte är på plats med gräsklippning på ytor där roboten inte går, kantröjning, borttagning av ogräs samt mindre träd som spridit sig.

Första gången behövs en större insats och framöver behöver jag löpande hjälp med röjning kanske 1 gång per månad eller så.

Jag kan tänka mig använda Tiptap för bortforsling av avfall om ni inte vill ta bort det själva.

Richard fick hjälp

3 företag svarade på förfrågan och Richard valde EVGE AB för jobbet. EVGE AB har utfört 17 jobb via Servicefinder och har ett genomsnittsbetyg på 4.4.

EVGE AB fick omdömet

Rensning av ogräs och plantering av ny häck i Klippan

Magnus lämnade en förfrågan våren 2021:

Rensning av ogräs och plantering av ny häck i Klippan

Idag finns en 45 m lång oxelhäck som är väldigt gles, cirka 3,5 meter hög. Denna ska tas bort, inklusive stubbar samt forslas iväg. Ev kan lite ny jord behöver fyllas i efter borttagning. Efter detta ska ny häck planteras, typ avenbok 100-125 cm. Alternativ lösning är att vi sågar ned och forslar bort häcken medan ni står fort borttagning och bortforsling av stubbar samt ev påfyllnad av jord och plantering. Önskemål om tid är antingen nu alternativt till hösten.

Magnus fick hjälp

Magnus valde Skörpinge Gård för jobbet. Skörpinge Gård har utfört 55 jobb via Servicefinder och har ett genomsnittsbetyg på 4.9.

Skörpinge Gård fick omdömet

Snabbt, effektivt och ett fantastiskt resultat som överträffade våra högt ställda förhoppningar.

Vi kan varmt rekommendera Sköroinge gård.

Från bloggen

2022-06-28
När Sverige visar sin bästa sida vill vi njuta av den lugna semestertillvaron och spendera mycket tid utomhus. Vill du pyssla och ta hand om din trädgård i sommar kommer här några tips som får din trädgård att blomstra.
2022-01-04
En pågående pandemi och mer hemmatid. Det har fått svenskarna att renovera och fixa i hemmet flitigt. Det märks i både byggvaruhus och hos oss på Servicefinder. Ditt län är inget undantag. Men det finns såklart vissa renoveringar som varit mer populära än andra. Här är en lista på de mest populära hemmaprojekten under året som gått – län för län.
2021-12-22
Vill du anlita ett företag för hemstädning, flytthjälp eller kanske trädgårdsarbete? Då kan du få avdrag för det. Här besvarar vi vanliga frågor om skattereduktionen.