Lägga nytt golv – vilket ska du välja?

Att välja vilket golv man ska ha är inte alltid det lättaste beslutet vid en renovering. Det finns en djungel av golv där ute, inte bara olika färger utan också en djungel av olika material på golv. Här får du en guidning bland olika golvtyper samt tips på vad som är bra att tänka på när du ska välja golv.

golvläggning

Hur ser rummet ut? Är det stort och luftigt med mycket ljusinsläpp eller är det litet med få fönster? Det är två frågor som är bra att tänka på när du ska lägga nytt golv. Ett ljust golv gör att rummet ofta upplevs som större. 

Vilket golv just du ska välja beror ju självklart på vad du har för behov. Har du småbarn hemma som ibland lever rövare är det bra att tänka på att ha ett slitstarkt golv som tål mer väta eftersom du troligast behöver torka det oftare och risken för repor kan öka. 

Ska du lägga nytt golv i ett sovrum slits det inte lika mycket som ett kök där vassa föremål kan hamna på golvet eller i en hall där mycket grus och smuts samlas. 

Eftersom golvet är den del av rummet som syns mest vill man ju inte bara att det ska vara praktiskt och slitstarkt, utan det ska också se snyggt ut tillsammans med övriga rummet. 

Tänk på vilken färg du har på väggarna eller vilken färg du planerar att ha om du gör en totalrenovering så att golvet passar till färgen.

Vill du ha vägledning har vi många duktiga golvläggare anslutna till oss som gärna hjälper dig. 

Nedan har vi listat några golvtyper som är populära i många hem. Något som passar för dig?

Klinkergolv

klinkerplattor

Klinkergolv brukar mest användas till kök, hall och badrum men kan även komma till sin rätt i andra rum. Det som är bra med klinkergolv är att det är mycket slitstarkt och tål väta vilket gör det lätt att hålla rent och snyggt. Är man en som ofta fryser om fötterna lämpar sig klinkergolv mycket bra för värmeslingor tack vare sin tjocklek. 

Precis som alla andra golvtyper finns det även här en djungel av olika klinkergolv. Det finns släta, strukturerade, enfärgade, flerfärgade eller mönstrade. En trendande ytbehandling är det som efterliknar natursten. Fördelen med att inte välja äkta natursten är att klinkergolvet är mer lättskött. 

I badrum är vita plattor både tidlöst och ger ett fräscht och städat intryck. Risken att det skulle åldras i förtid är inte så stor heller eftersom vitt är klassiskt och ser sällan omodernt ut men vill man dra ut svängarna finns det en mängd andra färger att välja mellan. På grund av halkrisken är tipset att lägga små klinkerplattor, det innebär mer åtgång av fogmassa men minskar halkrisken. Vilket golv just du ska ha är en smaksak, men tipset är att tänka på att det ska vara lättskött samtidigt som du tycker det är snyggt. 

Linoleumgolv

lägga nytt linoleumgolv_färgkarta

Linoleumgolv är ett slitstarkt golv som också skyddar bra mot kyla och ljud. Tack vare dessa egenskaper är detta ett golv som gärna läggs i offentliga miljöer där man gärna vill ha ljuddämpande golv. Vi ska inte glömma att det är ett klassiskt golv som länge har funnits i våra hem men som under en period blev lite bortglömt framför plastgolv.

Det är tillverkat av förnyelsebara råvaror som linolja, kork och trämjöl och kan därför klassas som ett miljövänligt alternativ. Nu när vi lever i en värld där vi pratar mycket om att vi ska tänka på miljön har därför linoleumgolvet fått ett uppsving igen. 

Linoleumgolv finns i många olika färger och mönster, det det din fantasi som avgör vilken färg du ska ha. Det som är kul med linoleumgolv är att du kan mixa olika färger och skapa en egen design i ditt hem. 

Något som är bra att ha i åtanke är att linoleumgolv inte tål vatten och fukt i samma utsträckning som exempelvis klinkergolv och kan därför inte läggas i våtutrymmen. Men bortsett från det är det lätt att sköta och hålla rent. 

Heltäckningsmatta 

lägga nytt golv_heltäckningsmatta

För dig som vill ha en hög mysfaktor och som gillar en mjuk känsla under fötterna är heltäckningsmatta ett mycket bra alternativ. Den är perfekt att lägga i de rum där det är kalla golv, exempelvis i källaren. I ett sovrum är det också skönt med en heltäckningsmatta, det ger en ombonad och mysig känsla i rummet. 

Bor du i en bostad med två eller flera plan är det praktiskt att lägga en heltäckningsmatta i trappan. Det gör trappan mer säker eftersom den minskar halkrisken vilket är mycket positivt sett från ett säkerhetsperspektiv. 

Nu är det dessutom riktigt trendigt också och då kan det vara extra kul att hänga med i den trenden. Det finns en hel uppsjö av olika färger att välja mellan, välj en färg som du gillar och som passar bra in i rummet den är tänkt att ligga i. Du kanske ska tänka lite på i vilken miljö den ska ligga i, är det i ett sovrum där det inte är lika stor risk för fläckar kan man ju ha en ljus matta men ska det ligga i ett rum med mycket trafik är det ett smart drag att välja en mörkare matta där fläckar inte syns lika tydligt. 

Parkettgolv

lägga nytt golv_parkett

Parkettgolvet är i grund och botten ett äkta trägolv. Väljer du ett parkettgolv får du ett golv med en lång livslängd, det kan hålla så länge som ett halvt sekel om du vårdar det rätt. Det är ett mycket klassiskt golv som passar bra in i det flesta rum, det andas en känsla av lyx och värme. 

Eftersom det är ett trägolv finns det många olika träslag, bredder, tjocklekar och mönster. När du ska välja ett parkettgolv är det bra att titta på att det har en bra ytbehandling, är ett hårt träslag som tål mycket slitage men också titta på slitskiktet, det talar om hur sliptåligt golvet är och du vill ha ett golv som går att slipa för att behålla den exklusiva känslan. 

Det man bör tänka på när man väljer ett parkettgolv är att det är känsligare för vatten, vilket vid rengöring innebär att man ska använda så lite vatten som möjligt för att inte skada golvet. Vilket rengöringsmedel du ska använda när du torkar golven är också viktigt, det rekommenderas att använda något som är PH-neutralt, grönsåpa kan då fungera som ett bra alternativ. 

Laminatgolv 

lägga nytt golv_laminat

Laminatgolv är ett alternativ för dig som vill ha ett golv som är praktiskt, slitstarkt och hållbart. Lämpar sig bra för familjer med små barn som leker tuffa lekar där det lätt kan bli repor om man har ett trägolv. Tidigare har det talats om att laminatgolven skulle se plastiga ut men dagens laminat har utvecklats och idag går det knappt att se skillnad på om det är ett trägolv eller laminatgolv. 

Skillnaden med laminat är att det inte är ett äkta trägolv vilket också innebär att det inte går att slipa. När det är slitet behöver man lägga nytt golv, men ett laminatgolv av bra kvalité kan hålla uppemot 20 år vilket är en lång tid. 

Även laminatgolvet finns i en uppsjö av olika mönster och färger. Det kan imitera vilket träslag som helst, eller om du vill att det ska se ut som betong, sten eller klinker hittar du det också.

I många nybyggen lägger man idag laminatgolv eftersom det är så hållbart men också för att det är ett ljuddämpande golv. Det är en bra sak att tänka på framförallt om du bor i lägenhet där man gärna undviker så mycket oljud som möjligt för att behålla en god grannsämja. 

Har du svårt att välja och vill ha hjälp?

Har du svårt att välja vilket golv du ska lägga? Vi har professionella golvläggare som är anslutna till vår tjänst som gärna hjälper dig till rätt beslut. De kan komma med goda råd om vilket golv som passar för just ditt behov.

Skicka in din förfrågan så kommer du bli kontaktad av olika golvläggare. Kom ihåg att läsa omdömen och jämföra priser innan du väljer vilket företag du vill anlita.