Storstädning i julstress: så här gör du det mest tidseffektivt!

Julen närmar sig med stormsteg - kanske har du fullt upp på jobbet innan en skön ledighet väntar. Samtidigt ska du hinna med allt som behövs för att få den där perfekta julen som de flesta önskar sig. Klappar ska slås in, maten ska inhandlas, granen ska kläs och det ska pyntas i hemmets alla vrår. Kommer du hinna med storstädningen? Lugn, vi guidar dig till ett julfint hem.

dammsuger mattan till jul

Följ vår guide och lyckas med storstädningen till jul.  Få mer tid över till allt annat som du behöver fixa i julstressen.

Lägg upp en plan för din storstädning

Det är smart att skriva ner en liten lista för dig själv om vad som är viktigast, ingen mer än du bryr sig om det ligger lite damm längst in i garderoben. Vilka rum vistas dina gäster i? Förmodligen är det i vardagsrummet, köket och badrummet. Se till att satsa på en storstädning i dessa rum om det är där gästerna kommer vara mest. 

anteckningsblock och pennor för att skriva checklista till din storstädning

Rengöra toalett och badrum 

Att badrummet är rent och doftar gott ger ett fräscht intryck. Det är ju så att badrummet är den plats där bakterier gärna frodas därför är det extra viktigt att hålla det rent. 

En del tycker att det är lite äckligt att rengöra badrummet. Det är därför många vill ha städhjälp för att slippa just detta. Men gör du det själv är det bra att veta att du inte behöver använda starka rengöringsmedel för att rengöra badrummet. Det räcker alldeles utmärkt att använda produkter du kanske redan har hemma – citron, ättika, salt och en gammal tandborste och så vatten och en disktrasa såklart. Börja i vanlig ordning uppifrån och arbeta dig nedåt. Avsluta med att dammsuga och våttorka golvet och häng upp rena handdukar. 

vid storstädning av badrum blir det så här rent

Effektiv storstädning av köket 

Köket är den del av bostaden där vi spenderar mycket tid och ofta extra tid runt jul.

Det är lätt att gå in på detaljer men se till så att spis, kyl, ugn och micro är rent. Torka av köksluckor och bänkskivor, dammsug och avsluta med att torka golvet. Storstädning av kök är något som städfirmor är extra duktiga på och gärna hjälper dig med. Vill du ha hjälp med det? Skapa en städförfrågan här. 

  • Spisrengöring

För rengöring av spisen kan du ta en sprayflaska med varmt vatten och hälla i en deciliter ättika samt två matskedar bikarbonat. Spraya på och låt det verka några minuter, därefter gnuggar du med en tvättsvamp och torkar rent med en trasa. Lätt som en plätt. 

  • Ugnsrengöring

Ugnen kan du rengöra medan du sover, skönt! Blanda några matskedar bikarbonat med vatten, inte för mycket vatten dock, det ska bli som en tjockare smet. Täck hela ugnen med detta och låt det verka minst tio timmar. Ett tips är att täcka ugnen innan du lägger dig och sedan på morgonen kan du torka bort allt med en fuktig trasa. 

Är det rester kvar kan du hälla på lite ättika 12% och har du bara 24% kan du ta hälften ättika och hälften vatten i sprayflaskan. Spraya på och det kommer bildas ett skum när det kommer i kontakt med bikarbonaten. Torka sedan bort allt med en våt trasa. 

Ugnsfönstret rengör du precis på samma sätt men låt smeten bara ligga på cirka 20 minuter. Härligt nu har du en ren ugn!

  • Rengöring av micron 

Fyll en skål med två deciliter vatten, pressa i en halv citron, lägg sedan i citronen i skålen och ställ in i micron på full effekt i fyra minuter. Ta ur skålen men akta händerna för den blir väldigt varm.  Låt svalna lite, torka sedan av med fuktig trasa. Nu har du en ren micro med en doft av citron, underbart!

  • Rengöring av kylskåp

Töm kylskåpet och släng det som är gammalt. Ta bort hyllplan och lådor. Rengör alla delarna i varmt vatten med lite diskmedel i diskhon. Lådorna kan vara lite stora för diskhon så har du ett badkar är det ännu enklare att göra det där. Glöm inte heller att rengöra insidan av kylskåpet. 

Har du ont om tid räcker det att tömma kylen på gamla varor och torka rent det värsta med en våt trasa. Under julen bli det ofta mycket kladd och smulor från all julmat, därför kan du rengöra kylskåpet ordentligt efter julen. 

köket är rent efter storstädning

Storstädning av vardagsrummet 

Vardagsrummet är den del av bostaden där du och dina gäster troligast kommer spendera mest tid. Se till att det är inbjudande när de kommer, det gör du genom att ha det ordentligt städat.

Var sak på sin plats. Börja med att plocka undan alla saker som inte ligger där de ska. När det är gjort är det dags att dammtorka. Glöm inte fönsterbrädorna, och TV-bänken som är duktiga på att samla damm. När du dammat klart är det dags att ta fram dammsugaren. Dra den gärna ett varv i soffan och under dynorna. Där samlas det ofta en hel del smuts som lätt kan sugas upp. Skaka kuddarna i soffan och lägg de snyggt tillrätta på sin plats. 

Är gardinerna dassiga, kan det göra underverk att dammsuga även dem. glöm inte att kolla så att dammsugarpåsen inte är full.

Avsluta med att dammsuga och våttorka golvet. Tänk bara på vilket rengöringsmedel du använder, olika golv kräver olika rengöring. 

vardagsrum efter en storstädning

Bädda rent i sovrummen

Även om du kanske inte prioriterar sovrummen inför en bjudning är det för din egen skull skönt att städa även där, dammsug och våttorka golven men framförallt bädda sängen med rena lakan. Det är så härligt att lägga sig i en nybäddad säng. 

Har du långväga gäster som ska bo kvar då kan det vara värt att städa lite extra där de ska husera. Gör på samma vis som i övriga rum så kommer de vilja komma tillbaka igen. 

inbjudande sovrum efter storstädning

Fram med julpyntet

När du har städat klart då är det dags för det roliga nämligen att julpynta för att få den perfekta julstämningen. Hyacinter, julstjärnor, och amaryllis är populära blommor att dekorera med. Sätt i nya ljus i ljusstakarna. Klä din gran i fina färger. Häng en julkrans på ytterdörren, det ger en inbjudande känsla redan innan gästerna kliver in genom dörren. 

julpynt att dekorera med efter storstädningen

Vill du ha hjälp med din storstädning?

Känns det för stressigt redan här oavsett om du väljer att göra en storstädning eller julstädning. Vill du anlita en professionell städfirma som kommer hem och städar åt dig? Det är inte många dagar kvar till jul men har du tur finns det någon som har en lucka öppen. Är det så att alla är uppbokade får du göra en snabbstädning med det allra viktigaste så kan du unna dig en storstädning när julen ska ut och du får då ett superstädat hem som en skön start på året. 

skapa en förfrågan här

Behöver du hjälp med något annat i din bostad? Via Servicefinder är det lätt att få kontakt med tjänsteföretag som gärna hjälper dig. Skicka in en förfrågan redan idag.