Totalentreprenad – vad betyder det egentligen?

Vad betyder egentligen totalentreprenad? Här går vi igenom vad totalentreprenad betyder och varför entreprenörsformen är att föredra vid större byggprojekt.

Totalentreprenad

Totalentreprenad innebär att en entreprenör tar ansvar för husbygget från början till slut. Ansvarsområden består av projektledning, produktion och utförande. Att en byggledare projektleder bygget gör totalentreprenad till det smidigaste sättet att bygga hus på. Som beställare slipper du koordinera kontakten mellan olika hantverkare från olika företag. Vid ett totalentreprenad är det entreprenören som är ansvarig för att anlita underentreprenörer och se till så att arbetet flyter på. Du har därmed bara en avtalspart. Om något går fel räcker det med att du vänder dig till din avtalspart så får han eller hon lösa problemet – oavsett vem som är ansvarig för felet.

Delad entreprenad

När du ska bygga hus kan du också välja delad entreprenad. Vid delad entreprenad har du flera avtal med olika entrepenörer. Du kan exempelvis ha ett avtal med rörmokare, ett med elfirman och ett med företaget som bygger huset. Delad entreprenad kan verka billigare i början, men blir på sikt en dyr affär vid stora byggprojekt. Företag kan exemplevis bli oense om något går fel eller om ett utförande tar för lång tid. Som beställare blir det ditt ansvar att ta reda på vem som bär ansvaret. Att koordinera och förhandla med flera företag tar både tid och energi. 

Avtal vid totalentreprenad

I ett avtal ska det alltid stå vad som ingår i husbygget. Kolla igenom avtalet noggrant och kontrollera att alla dina önskemål står med. Om det blir ändringar eller extraarbete för företagen under husbyggets gång så måste du betala extra för dessa. På samma sätt blir det avdrag i offerten om avtalets villkor inte uppfylls. Här kan du läsa mer om vad ett avtal med en hantverkare bör innehålla.

Vill du utföra ett totalentreprenad? Via Servicefinder kan du snabbt och enkelt hitta proffsiga företag som kan utföra bygget. Jämför omdömen och offerter från seriösa byggföretag här.