Går du i renoveringstankar? – Så här kommer du igång!

Går du i renoveringstankar men vet inte riktigt vart du ska börja? Ta det lugnt, det är enklare än vad du tror. Vi hjälper dig steg för steg att komma igång med en smidig renovering.

renoveringstankar

1.  Planera din renovering

Med en bra planering kommer du få ett lyckat slutresultat. Hur vill du att det ska se ut? Ta fram inspirationsbilder som visar din renoveringsdröm. Gör gärna en skiss på hur du tänker dig att det ska se ut. Visa inspirationsbilderna och din skiss för hantverkaren så han förstår vad du tänkt dig. 

Tänk också på att planera när i tid det är bra för dig att renovera. Vissa renoveringar tar längre tid än andra. Ska du riva ut hela badrummet kanske du helst bor någon annanstans under tiden för att slippa allt byggdamm och för att ha snabb tillgång till dusch/toalett. 

2. Behöver du bygglov?

Enklare renoveringar som till exempel att måla om inne i din bostad behöver du inget bygglov för men det kan däremot behövas om du ska måla om fasaden i en helt ny färg eller om du ska göra en renovering invändigt som kommer påverka bostadens planlösning. Här kan du läsa mer om bygglov och hur du ansöker om det.

3. Lägg upp en budget

Gör en noggrann budget och se gärna till så att du har lite extra marginal om det dyker upp oförutsedda kostnader under renoveringen. Glöm inte bort Rot-avdraget där du får göra skatteavdrag på arbetskostnaden. 

Om du tänkt låna pengar för att finansiera din renovering kan det vara värt att jämföra olika banker för att se vilken som ger bäst ränta. Det kan du exempelvis göra via Lendo som jämför lån från flera långivare. 

4. Material

 Ska du lägga nytt golv finns det en hel uppsjö av snygga golv till bra priser. Tänk på att välja ett golv som är slitstarkt så du inte behöver lägga om det igen om ett par år. Här kan du läsa mer och få tips på vad du ska tänka på när du ska välja golv. Vill du ha ett drömmigt badrum? Kom ihåg att dyrast är inte alltid bäst och det finns massor av snygga badrum som andas lyx och är av god kvalité som faktiskt är riktigt prisvärda. Läs gärna vårt inlägg om badrumsrenovering där vi ger smarta tips på hur du kan renovera utan att spräcka din budget.

Oavsett vad det är du ska renovera kommer du kunna hitta material i alla prisklasser. Vet du vilket material du vill ha? Antingen köper du in det själv eller så har hantverkare ofta bra rabatter på byggvaruhus och då kan företaget du anlitar köpa in det.  

5. Hitta rätt hantverkare

När planeringen för din renovering är klar så är det dags att  hitta rätt hantverkare som kan utföra jobbet åt dig. När du anlitar en hantverkare är det viktigt att du känner att det är ett företag som du kan lita på som utför renoveringen. För att du ska känna dig trygg med vilket företag du väljer så bör du utvärdera flera hantverkare innan du gör ditt val. Prata med olika hantverkare, ta in offerter, se referenser på tidigare utförda jobb och jämför hantverkarna mot varandra innan du beslutar dig för vilket företag du väljer. 

Vill du jämföra hantverkare? Hos Servicefinder får du flera offerter från seriösa byggfirmor och kan se omdömen från tidigare utförda jobb. 

6. Skriv avtal

När du har hittat en hantverkare som du tycker känns bra är det viktigt att skriva avtal. Se till så att allt ni kommer överens om finns med i avtalet. Det ska bland annat innefatta omfattningen av renoveringen, allt som ska ingå, avtalat pris, tid och vad som händer om arbetet blir försenat.

Checklista

  • Planera renoveringen
  • Behöver du bygglov?
  • Gör en budget
  • Skicka en förfrågan till hantverkare
  • Jämför omdömen och offerter
  • Bestäm dig för en hantverkare som känns rätt för dig
  • Skriv avtal med hantverkaren

 

Skapa en förfrågan nedan om du vill komma i kontakt med hantverkare som kan göra jobbet åt dig. Glöm inte att jämföra omdömen och offerter innan du väljer en hantverkare som känns rätt för dig. 

skapa en förfrågan här