Nya regler för rot- och rutavdragen 2024

2024 har det svenska rotavdraget återigen hamnat i fokus då regeringen beslutat att tillfälligt höja avdragsnivån för att stimulera renoverings- och underhållsbranschen. Dessutom kommer rot- och rutavdragen separeras. Vad innebär detta för dig som villaägare eller den som behöver hantverkstjänster? Låt oss ta en närmare titt.

Nyheter för rot- och rut 2024

Från den 1 juli i år höjs taket för rotavdraget från 50 000 kr till 75 000 kr. Höjningen om 25 000 kr görs bland annat för att lindra de konjunkturella effekterna, och höja sysselsättningen inom berörda branscher. Men även för att inte tränga undan viktiga och nödvändiga investeringar i exempelvis renoveringar för de svenska hushållen. Det är fortfarande max 30% av arbetskostnaden som kan dras av med hjälp av rotavdraget.

För att inte rutavdraget ska hamna i kläm kommer även taken för de båda skatteavdragen att separeras. 1 juli blir det möjligt att göra avdrag på 75 000 kronor för rot och 75 000 kronor för rut. Tillsammans totalt 150 000 kronor per person. För rutavdraget kan du dra av hela 50% av arbetskostnaden.

Var medveten om att avdragen höjs och separeras temporärt. Så se till att ta tag i den där renoveringen så fort du får möjlighet.

Hitta den hjälpen du behöver hos oss – gratis och utan förpliktelser.

Några tjänster som inkluderas i Rot- och Rutavdrag

Rotavdrag:

  • Renovering av kök, badrum, eller andra delar av bostaden.
  • Målning, tapetsering, och golvslipning.
  • Installation eller reparation av VVS, elsystem, och värmesystem.
  • Byggnation av altaner, uthus, eller andra tillägg till bostade

Rutavdrag:

  • Städning av bostaden eller kontoret.
  • Tvätt och strykning av kläder.
  • Trädgårdsarbete och skötsel av grönområden.
  • Barnpassning och äldreomsorg.

Bra att veta om rot- och rut

När det gäller rut- och rotavdraget finns det några viktiga saker att ha i åtanke. För det första är det viktigt att du alltid använder dig av registrerade och godkända företag när du anlitar hjälp. Det är också viktigt att hålla koll på kvitton och fakturor för de tjänster du använder dig av. Det för att Skatteverket kan begära att du styrker dina kostnader om de skulle göra en kontroll.

Hitta och jämför flera företag för dina projekt på servicefinder.se – snabbt, enkelt och tryggt!