8 tips – så väljer du rätt hantverkare för renoveringen!

Att renovera är roligt, men rör sig ofta om stora investeringar. För att renoveringen ska bli lyckad är därför viktigt att du kontrollerar byggföretaget du överväger att anlita. Här är våra bästa tips på hur du väljer rätt hantverkare för projektet – och får det slutresultat du önskar dig.

Vänd dig till flera hantverkare

När du skapar en förfrågan hos Servicefinder får du svar från flera hantverkare. Ta gärna lite tid och beskriv projektet på ett utförligt sätt. Skicka även med bilder, om det är möjligt. Vi kan se att projekt som innehåller bilder oftast ger fler svar än de som är korta och inte innehåller några bilder.  Men oavsett om du skickar in en förfrågan via Servicefinder eller ber om rekommendationer från nära och kära, så är det viktigt att du vänder dig till flera hantverkare. På så sätt kan du jämföra både offerter och omdömen och anlita det bäst lämpade företaget för jobbet.

Skapa en förfrågan och jämför omdömen och offerter från flera hantverkare.

Kontrollera alltid referenser

När du fått kontakt med några hantverkare – be hantverkarna om referenser till tidigare kunder och fråga dem om du får komma och titta på det utförda jobbet. Googla även företagen och läs omdömen som tidigare kunder lämnat. På Servicefinder blir alla hantverkare utvärderade efter slutfört arbete, och omdömen från tidigare kunder publiceras på företagens profilsidor.

Boka in ett möte med företagen

När du fått kontakt med relevanta företag – boka in ett möte med respektive företag och gå igenom projektet. Det ger företagen möjlighet att inspektera omfattningen av uppdraget, och lämna en korrekt offert. Dessutom får du en bättre bild av de hantverkare du kommit i kontakt med.

Skapa en förfrågan och jämför omdömen och offerter från flera hantverkare.

Jämför offerter

En del hantverkare lämnar offerter för hela arbetet, medan andra lämnar offerter för delar av arbetet. Därför bör du alltid kontrollera att de offerter du får innehåller alla delar du frågat efter. Om arbetet sker på löpande kostnad så finns en risk att priset skenar iväg, bestäm därför ett takpris. Fråga även företagen om det kan tillkomma något mer så att du inte får en otrevlig överraskning – vem står exempelvis  resor, el, material och städning?

Kontrollera företaget

Servicefinder kontrollerar alltid att anslutna företag är godkända för F-skatt och är momsregistrerade. Dessutom kontrollerar vi dagligen att företagen inte är i konkurs. Får du kontakt med hantverkare utanför tjänsten är det viktigt att du utför dessa kontroller själv.

Skapa en förfrågan och jämför omdömen och offerter från flera hantverkare.

Fråga efter certifikat och försäkringar

Kontrollera att byggföretagen har rätt försäkringar och certifikat, t ex att företagen har en försäkring som täcker skador förorsakade av dem. Ska hantverkarna utföra våtrumsarbeten behöver du kontrollera att företaget har de certifikat som krävs för det.

Skriv avtal

När du valt en hantverkare för jobbet bör du alltid be om ett skriftligt avtal med hantverkaren där båda skriver på. Avtalet bör innehålla pris, omfattning och tidsplan.

Betala aldrig i förskott

Betala inte i förskott för material som inte är levererat eller arbete som inte är slutfört. Har du anlitat ett företag för ett större renoveringsprojekt är det vanligt att betala efter olika moment är slutförda.

Skapa en förfrågan och jämför omdömen och offerter från flera hantverkare.