Lägga om taket? Så vet du att det är dags!

Att tak blir slitna med åren är inte konstigt. De utsätts för regn, rusk, is och ibland för alldeles varma somrar. Men hur vet man att det är dags att byta tak? Och vad bör man tänka på vid ett takbyte? Ta del av våra bästa tips här!

lägga tak

Kontrollera ditt tak

Ett bra första steg är att kontrollera ditt tak. Om det inte känns säkert och tryggt att klättra upp på taket kan du göra en bedömning från marken. Kontrollera att takpannorna inte har hamnat snett eller spruckit. Sprickor i takpannor kan skada underlagstaket, vilket kan leda till fuktskador i ditt hem. Kolla även att hängrännor och stuprör sitter fast ordentligt och inte är skadade. Hängrännor med smuts kan ge lika stora skador som en trasig hängränna, då vattnet kan rinna ut på fasaden. Har du tagit dig upp på taket kan du passa på att undersöka takets underlag. Men tänk på säkerheten!

Anlita en bra takläggare

Om du upptäcker skador på ditt tak behöver du anlita en takläggare för en mer utförlig besiktning. Små skador kan på sikt bli värre och leda till omfattande fuktskador. Ibland räcker det med att laga skadorna och underhålla taket regelbundet. I andra fall behöver man byta ut hela taket för att det inte ska börja läcka. Att byta tak är dyrt, men är väl investerade pengar. Ett bra tak räcker länge och höjer värdet på ditt hus.

Oavsett vilka takarbeten som behöver utföras på ditt hus är det viktigt att hitta en kompetent och trygg takentreprenör för jobbet. Hur vet man vilket företag som är bäst lämpat för jobbet? Genom oss på Servicefinder får du direkt hjälp med att hitta erfarna takläggare där du bor. Alla våra anslutna företag är godkända för F-skatt och god ekonomi. Dessutom kan du jämföra offerter och tal del av omdömen om företagen innan du gör ditt val.

Skapa en förfrågan och jämför omdömen och offerter från flera takläggare.

Se över garantier och försäkringar

Kom ihåg att välja en takentreprenör som erbjuder garanti på material och arbete – om det skulle uppstå några problem med taket över tid. En vanlig garantitid är 10 år. Se över också över dina försäkringar så att de täcker både dig och huset om olyckan skulle vara framme.

Välj rätt material

När det är dags att byta tak väljer många samma tak som tidigare. I vissa fall kan det dock vara bättre att byta taktyp, t ex om du bor i ett gammalt hus med svag takkonstruktion. Då kanske du kan byta till ett lättare tak? Eller så kanske du vill installera solpaneler? Fundera också över om du tycker det är värt att betala mer för att få ett tak av högre kvalité. Tak varierar mycket i pris och både kulör och livslängd är faktorer som påverkar priset.

Skapa en förfrågan och jämför omdömen och offerter från flera takläggare.

En god nyhet är att takarbeten är ROT-berättigade. Det innebär att du får dra av 30% av arbetskostnaden – upp till 50 000 kronor. Läs mer om vilka tjänster som ingår i rotavdraget här.