Hur höjer man värdet på sin bostad? Här är mäklarens bästa tips!

När det är dags att flytta så funderar många på vad man kan göra för att öka värdet på sin bostad. Är det exempelvis värt att måla om, renovera eller ska man kanske sälja sin bostad i befintligt skick? Ta del av mäklarens bästa tips här.

Vi har pratat med fastighetsmäklaren och grundare av Nestor fastighetsmäkleri, Erik Bysell, för att få svar på frågan: Hur höjer man värdet på sin bostad? Enligt honom behöver inte en bostad vara topprenoverad inför försäljning, men en liten insats kan göra stor skillnad. Han delar också med sig av riktigt bra tips till köpare som letar efter renoveringsobjekt att rusta upp. Läs och inspireras!

Är det värt att renovera innan man säljer?

– Det beror också lite på hur pass bra eller dåligt skick bostaden är i. Det absolut bästa och enklaste sättet att höja värdet på en lägenhet är målarfärg. Du kan exempelvis måla om väggar och lacka om köksluckor. Om du har en ljus lägenhet kan du välja mörkare färger. Har du en mörk lägenhet kan du måla om i ljusa färger. Man behöver inte komplicera det så mycket.

Vilka insatser är värdehöjande?

– Man måste se till sin bostad och försöka optimera bostadens förmågor. Kan du göra om din lägenhet till en bra trea? Gör det. Är det en jättebra tvåa? Låt den stå kvar som en tvåa. Det är lite som att göra sig i ordning inför en dejt – det lönar sig alltid att göra bostaden så bra som möjligt. Allt behöver inte vara topprenoverat, men en liten insats för att lyfta fram bostadens bästa sidor är alltid värt det. Helhetsintrycket är otroligt viktigt. 

Vilka rum är extra viktiga för köpare?

–  Folk gillar fräscha badrum. Har du ett dåligt badrum kan du givetvis göra om det. Om du gör om badrummet är mitt råd att försöka lägga sig neutralt i materialvalen och inte vara för snabb med att haka på det som är trendigt just nu. Tänk “tidlöst”. Ett badrum ska hålla mycket längre än om du målar om väggarna.

Vad bör man tänka på om man vill köpa en bostad i sämre skick och renovera?

–  Man kommer långt på att se, dofta och känna på saker. Oftast så klarar en lekman av att se om ett kök inte är ordentligt gjort, t ex om det är snett. Ett badrum som har många år på nacken kommer förmodligen inte uppfylla dagens standard för våtrumscertifikat. Det behöver dock inte nödvändigtvis innebära ett problem här och nu, men det är bra att ha med sig. Jag skulle säga att de bästa affärerna är de krockskadade lägenheterna, inte de totalkvaddade. De krockskadade lägenheterna har börjat bli slitna, men funkar att bo i. Rena renoveringsobjekt, där det är uppenbart att du måste totalblåsa hela lägenheten är eftertraktade. Många gånger är det snickare som vinner budgivningarna, då de kan renovera för billigare än vad du och jag kan. 

Hur vet man vad en bostad är värd?

– Du måste göra din egen värdering och kalkyl av vad du tycker att bostaden är värd och sätta ett maxtak. Hur trevligt är det att bo just här, i den här bostaden? Hur mycket pengar kan jag lägga in? Kolla prisbilden i området, men gärna på ett större område för att få en korrekt bild. Om du bara kollar i huset så kan det bli fel, du har ingen aning om hur bra eller dålig just den lägenheten som såldes i huset var.

Om du själv går i renoveringstankar kan du använda Servicefinder för att hitta och jämföra femstjärniga hantverkare. Skapa en gratis förfrågan här. Du kan givetvis även lämna in en förfrågan för att få kontakt med duktiga flyttfirmor som kan hjälpa dig med flytten.

Är du nyfiken på Nestor Fastighetsmäkleri? Besök deras hemsida eller Instagram här.