5 smarta tips – så tar du hand om din trädgård i sommar!

När Sverige visar sin bästa sida vill vi njuta av den lugna semestertillvaron och spendera mycket tid utomhus. Vill du pyssla och ta hand om din trädgård i sommar kommer här några tips som får din trädgård att blomstra.

ta-hand-om-tradgard-sommar

1. Gödsla din gräsmatta

Gödsla din gräsmatta tre gånger om året. Gödsla första gången när gräsmattan börjar bli grön, sedan två gånger till med 6-7 veckors intervall vid långtidsverkande gödsel. Gödsel stimulerar tillväxt och du kommer att få en både friskare och grönare gräsmatta! Kom ihåg att gödsla när det regnar för att inte ”bränna” gräset.

2. Vattna smart

En etablerad gräsmatta klarar torka relativt bra, men du bör ändå vattna din gräsmattan under torrperioder om det är möjligt.  Rekommenderat är alltifrån en gång i veckan till en gång per dag, beroende på hur lång torrperioden varat.  Men om din gräsmatta får en gul/brun färg under torka så behöver du ändå inte oroa dig, din gräsmatta kommer att bli grön igen när det regnar. Tänk på att det aldrig är bra att använda dricksvatten till vattning, vare sig det råder bevattningsförbud eller inte.  Det finns flera metoder som du kan använda dig av för att ta tillvara på regnvatten – läs mer här.

3. Ta bort ogräs regelbundet

Har du en trädgård så sliter du säkert redan med ogräset, bokstavligen.  Ogräs är trots allt en näringstjuv från de plantor du faktiskt vill ha i din trädgård.  När du rensar ogräs kan det ändå vara bra att tänka på några saker. För att förhindra att det sprider sig är det exemplevis viktigt att du rensar bort ogräset så fort det visar sig. Se till att få upp hela roten för att plantan ska försvinna helt, det räcker nämligen med en liten kvarlämnad rot för att en ny planta ska växa fram. Vill du förenkla resningen är det en bra idé att gräva när det fortfarande är fuktigt i jorden.

4. Klipp bort överblommade blommor

Överblommade blommor kan vara vackra, men var inte rädd för att klippa bort dem! Att klippa överblommade blommor stimulerar ny blomning, vilket gör att dina sommarblommor varar längre och växer bättre. Dina plantor och buskar kommer även få ett finare och prydligare intryck när det inte hänger sorgsna blommor kring dem. Har du överblommade blommor som fortfarande är vackra – varför inte sätta dem i en vas och njuta av doften inomhus istället?

5. Förläng skördetiden

Använd högsommaren till att förlänga skördetiden. Har du skördat mycket grönsaker i juli är chansen stor att du har en del tomma ytor i din odling. Ta tillvara på ytorna och odla något nytt. Se bara till så att jorden är fuktig och att odlingen inte torkar ut.  Exempel på grönsaker som hinner bli skördeklara är rödbetor, rädisor, salladskål, dill och ärtor. Det finns till och med växter som blir bättre på hösten; spenat, grönkål och salladskål för att nämna några.

Vill du komma i kontakt med mark- och trädgårdsföretag?

Vill du ta hand om din trädgård i sommar kan du även anlita någon för uppdraget. Vi på Servicefinder har flera anslutna mark- och trädgårdsföretag som inte gått på semester än! Klicka här för att skicka in din förfrågan.