Behöver ditt badrum fräschas upp? Så får du ny färg i badrummet!

Behöver ditt badrum en uppgradering? Att måla om badrummet är ett prisvärt och enkelt sätt att förnya badrummet. Här kan du läsa hur du går tillväga – steg för steg!

1. Gör rent badrummet

För att få bra resultat behöver du tvätta och rengöra ditt badrum noggrant. Du ska ta bort alla rester av kalk, fett, smuts, tvål och liknande från både kakel och fogar. Om plattorna inte är tillräckligt rena kommer färgen inte att fästa lika bra.

Börja med ett avkalkningsmedel och gå sedan vidare till rengöringsmedel. Upprepa proceduren två gånger. Vinäger fungerar perfekt att rengöra kakel med.  Vitvinsvinäger är antibakteriell och har en blekande effekt. Så här gör du: Blanda vitvinsvinäger och varmt vatten i en sprayflaska, spraya och låt verka 15 minuter och skrubba med en svamp. Skölj av noggrant med varmt vatten.

Fogarna kan fräschas upp med en speciell fogpenna som ger en grå eller vit färg. Det går även att skrapa bort den gamla fogmassan med ett specialverktyg, och lägga på ny fogmassa. Ett annat knep för att rengöra fogar är är bikarbonat (tro det eller ej). Det tar bort smuts från kakel och kakelfog och motverkar bakterier.

Låt kaklet lufttorka ett dygn innan du går vidare.

platsbyggd bokhylla
Skapa en gratis förfrågan och få offerter från bra målare nära dig.

2. Slipa plattorna

Har du blanka eller släta plattor får du bäst resultat genom att slipa plattorna efter rengöringen. Använd sandpapper och torka av med dammduk.

3. Grundmåla

För att färgen ska fästa så bra som möjligt behöver bör du använda en självhäftande bas utan pigment. Kom ihåg att ge gott om tid för torkning. Använd gärna primer och färg från samma leverantör.

4. Måla om

Välj färg med omsorg, framför allt om du ska måla badrumsgolvet. Vattenburen oljefärg kan användas på kakel i torra rum och torra zoner i badrum, men tål inte vattenspill som blir kvar länge. Lösningsmedelshaltiga oljefärger är ett säkrare val för golvplattor. För att färgen ska sitta bäst på kakel rekommenderar vi att du använder en 2-komponent epoxifärg. Applicera två eller tre lager och låt färgen torka mellan varje lager.

Om du ska måla kakel och fogar så behöver du komma ihåg att du inte kommer att få samma tydliga skillnader mellan plattorna. Du kan givetvis maskera fogarna och bara måla plattorna, men då blir arbetet större. Framför allt om det är små kakelplattor med många fogar.

platsbyggd bokhylla
Skapa en förfrågan och få offerter från bra målare nära dig.