Renovera hållbart – 5 klimatsmarta tips

Vill du renovera klimatsmart? Här ger vi dig våra bästa tips på hur du renoverar med miljön i åtanke!

hållbar renovering

Tänk tidlöst

Fundera först på om du kan fräscha upp ditt hem utan att riva ut. Att göra små förändringar är alltid mer miljövänligt än att renovera från grunden. Om du ändå vill genomföra en större renovering är det smart att utgå från bostadens byggår och försöka behålla den tidstypiska charmen. På så vis behöver du inte byta ut alla detaljer i bostaden. Det gör även bostaden mer tidlös , vilket minskar risken för framtida renoveringar hos dig eller nästa ägare.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är knapp.png
Skapa en gratis förfrågan och få kontakt med hantverkare som hjälper dig med en hållbar renovering.

Välj snälla material

hållbar renovering

Målarfärg: Välj en miljövänlig målarfärg – idag finns det ett stort utbud av miljömärkta spackel och målarfärg att välja mellan.

Badrum: Kakel och klinker med släta ytor kräver mindre underhåll och rengöring. Om du bor i ett bostadshus med en tvättstuga är det i första hand bäst för miljön att tvätta där för att spara vatten och energi. Planerar du att införskaffa tvättmaskin och torktumlare så ska du kolla efter energisnåla alternativ (energiklass A+++).

Kök: När du ska välja material till din renovering ska du undvika plast. Välj gärna natursten eller kakel. När det kommer till trämaterial så visar FSC-märkning på hållbar produktion.

Om du planerar att köpa nya vitvaror är energisnåla produkter de bästa för miljön. En energisnål blandare kan så mycket som halvera din energi- och vattenförbrukning! 😍

Svenskt material

hållbar renovering

Välj svenskt lokalt material för att undvika utsläppet som transporter ger. I Sverige har vi otroligt fint naturmaterial som t ex olika sorters trä, stenar och naturfiber!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är knapp.png
Skapa en gratis förfrågan på Servicefinder och få kontakt med hantverkare som hjälper dig med en hållbar renovering.

Välj LED-belysning

hållbar renovering

LED-lampor är det mest hållbara sättet att ljussätta ett hem. Lysdioder håller långe, är fria från skadligt material och är betydligt mer energisnåla än glödlampor. Visste du att glödlampor endast omvandlar 10% av energin till ljus? Många använder även lågenergilampor, men lågenergilampor innehåller kvicksilver som är skadligt för miljön. LED är därför att föredra!

Ett ytterligare miljötips för att spara energi är att installera dimmers i ditt hem! På så sätt kan du anpassa ljussättningen när du behöver det.

Tänk på avfallet

renoveringsobjekt

När du renoverar är det jätteviktigt att hantera avfallet på rätt sätt. Sortera färg, material och ämnen med giftiga kemikalier på rätt ställe. Om du känner dig osäker hur avfallet ska hanteras kan du höra med en återvinningscentral vart avfallet bör lämnas.

Att spara och bevara är alltid det snällaste alternativet mot miljön. Kanske kan du fräscha upp ytskikt i ditt hem för att få ett lyft? Fundera på vad du kan göra med existerande material innan du börjar renovera. Här kan din hantverkare också hjälpa till med att bolla idéer och tankar. Det finns många byggföretag som arbetar klimatsmart, så våga ställ frågan när du jämför olika hantverkare. De kan också bistå med hjälp gällande avfall från renoveringen!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är knapp.png
Skapa en gratis förfrågan och få kontakt med hantverkare som hjälper dig med en hållbar renovering.