Vill du installera en laddbox hemma? Så här gör du!

Med en laddbox kan du snabbt och smidigt ladda din elbil. Funderar du på att installera en laddbox? Det här behöver du veta innan!

installera laddbox

Fördelarna med att installera en laddbox är många. En laddbox är speciellt framtagen för att ladda elfordon och är därför både effektiv och säker. Att ladda i ett vanligt eluttag går inte bara långsammare – det är också farligare ur ett säkerhetsperspektiv. I värsta fall kan det leda till brand. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga för att installera en laddbox i ditt hem.

Besikta elsystemet

Innan installation behöver du kontakta en behörig elektriker för en besiktning av husets elsystem. Du kan redan i det här skedet be om en offert för både besiktning och elinstallation. På så vis får du en prisbild över vad hela arbetet kommer att kosta dig. Vid besiktningen kommer elektrikern kontrollera att elsystemet klarar av belastningen av en laddbox. Om elektrikern upptäcker att du behöver högre huvudsäkring måste du kontakta ditt elnätverk för att säkerställa att den matande ledningen klarar av den ökade belastningen.

Hitta certifierade elektriker

Hos Servicefinder kan du enkelt ta in och jämföra offerter från certifierade elektriker. Börja med att skapa en gratis förfrågan på vår hemsida så matchar vi ihop dig med bra elektriker. På elfirmornas profilsidor hos oss kan du se vilka certifikat företagen har och läsa omdömen från tidigare kunder.

Skapa en förfrågan så matchar vi ihop dig med behöriga elektriker.

Välj laddbox

Du kan välja att installera en fast laddbox eller en med uttag där du kan koppla in bilens laddkabel. Fördelen med en fast laddbox är att den är monterad på ett ställe – du vet med andra ord alltid vart du har den. Då kan du lägga bilens egna kabel i bakluckan för att säkerställa att den alltid finns med när du behöver ladda bilen och inte är hemma.

Elinstallation

Slutligen är det dags för elektrikern att installera laddboxen. Efter installationen är det viktigt med en slutbesiktning där elfirman kontrollerar att allt fungerar som det ska.

Skatteavdrag för grön teknik

För installation av laddningspunkter till elfordon kan du få 50% skattereduktion för både arbete och material. Skattereduktionen för grön teknik är högst 50 000 kr per person och år. Läs mer om vilka villkor du behöver uppfylla för att få ta del av avdraget på Skatteverkets hemsida.

Skapa en förfrågan så matchar vi ihop dig med behöriga elektriker.