Köksrenovering: 5 tips till dig som vill ha ett drömkök

Har det blivit dags att renovera köket? Har du bestämt dig för hur du vill att det ska se ut? Inför en köksrenovering är det lite saker att tänka på för att få ett lyckat slutresultat. Här guidar vi dig till ditt drömkök.

hur ett kok kan se ut efter en koksrenovering

Hur kommer du igång med din köksrenovering?

Du behöver först och främst komma på vad det är du vill göra för köksrenovering. Är du ute efter att ge ditt befintliga kök en uppfräschning eller vill du riva ut allt och sätta upp ett helt nytt kök?

Ska du riva ut allt är det en bra idé att titta på inspirationsbilder för att få idéer på hur du skulle vilja att ditt drömkök ser ut. Titta gärna på Ikea och hos andra köksleverantörer för att få en bild av hur du vill ha det.

Oavsett om du väljer att göra en uppfräschning av köket genom att måla om, byta luckor och lägga nytt golv eller att byta ut hela köket så kommer hela bostaden att upplevas fräschare och kännas trevligare.

Kom ihåg att en köksrenovering alltid är en smart investering. Det är inte bara du själv som blir glad av ett nytt fräscht kök, en renovering av köket höjer även värdet på din bostad.

Vilken kökstyp är du?

Det finns oändligt många olika typer av kök och vad du kan göra beror ju givetvis på hur stort ditt kök är men framförallt vilken kökstyp du är. Vissa drömmer om lantliga kök medan andra drömmer om mer industriella kök.

Vilken typ du är beror ju på vad du tycker om och vilken livsstil du har men också hur du kommer att använda ditt kök.

Köksrenovering med olika typer av design på kök

Hur ser ditt behov ut?

Att tänka på hur du använder köket är viktigt, vilka behov har du? Är köket den plats där du samlar familj och vänner på trevliga bjudningar? Spenderar du timmar i köket inför en bjudning där du behöver många avställningsytor?

Fråga dig själv vad du verkligen vill ha och skriv ner det och utgå sedan från det när du ska fortsätta planera din köksrenovering. Gör helt enkelt en behovsanalys där du skriver ner allt du eller din familj har behov av för att köket ska kunna nyttjas så bra som möjligt.

Ska du anlita ett proffs eller göra din köksrenovering själv?

Även om du är händig och tycker om att göra saker själv kan det vara smart att ta in ett proffs som kan hjälpa dig med vissa saker. Det är inte helt ovanligt att känna att man vill göra vissa saker men fråga dig själv om du verkligen kan göra det. Att renovera ett kök är ju lite mer avancerat än att måla om i hallen. Du kommer oavsett vad att behöva en elektriker samt en rörmokare så att installation av belysning och vitvaror blir korrekt utfört om du planerar att byta ut det också.

Det är alltid bäst att anlitahantverkare som är specialister på just köksrenovering. Det går också mycket snabbare när ett proffs gör det.

Kolla gärna med ditt försäkringsbolag om de har specifika krav på vem som får renovera ett kök. Vissa försäkringsbolag kräver att det måste vara utfört av en auktoriserad hantverkare med certifikat för att din försäkring ska gälla om en skada uppstår.

Gör en budget för din köksrenovering

Du är nog inte ensam om att tankarna flyger iväg och du drömmer om både det ena och det andra. Det är lätt hänt att kostnaderna sticker iväg när du ska renovera köket. Se därför till att göra en budget så du vet vad du har att röra dig med. I många fall har hantverkare bra rabatter hos olika köksleverantörer så det kan vara bra att kolla även med dem vad det skulle kosta om de köper in materialet.

Tänk på att du kan använda ROT-avdraget när du renoverar köket och nu har du kanske inte nyttjat årets avdrag så då är det ju ett utmärkt läge att använda det när du renoverar köket.

Rita en skiss på ditt kök

Att rita upp köket kan vara bra för att få en känsla över hur det skulle se ut. Självklart är det hantverkaren som detaljplanerar köket. Men det är bra att ha en skiss över köket när du pratar med en hantverkare så att han kan se hur du tänker dig att det ska se ut. Är du inte helt bekväm i att rita skisser kan du använda dig av IKEAS home planner där du kan planera hur ditt kök ska se ut. Kom ihåg att tänka att det ska vara praktiskt. En diskmaskin bör ju exempelvis vara i anslutning till skåpen där ditt porslin ska stå.

När du ritar din skiss är det bra att tänka över att köket ska vara städvänligt. Det ska vara lätt att komma åt överallt. Tänk på att ha stora ytor där allt får plats. Överskåp som går hela vägen upp i taket och tåliga bänkskivor är några detaljer att tänka på. Det gör att köket går lätt att städa och ger ett rent och fräscht intryck.

Välj rätt hantverkare till din köksrenovering

Att hitta rätt hantverkare kan vara ganska knepigt ibland. Har du inga kontakter eller bekanta som renoverat och blivit nöjda är det ofta svårt att veta om ett företag är duktiga och seriösa.

Det är också tidskrävande att behöva ringa runt eller maila till olika företag för att be om offerter så att du kan jämföra alla olika bolag. Med Servicefinder kan du skapa en förfrågan och få svar från flera professionella företag som vill renovera ditt kök. Här får du möjligheten att jämföra offerter, kolla vad de har för referenser och se vad de har fått för omdömen. Enklare än så kan det knappast bli.

Skapa en förfrågan nedan om du vill komma i kontakt med hantverkare som kan renovera köket åt dig.

skapa en förfrågan här