Flytta kök i bostadsrätt – Så går du tillväga

Att flytta sitt kök till ett annat rum för att få större sociala utrymmen blir allt vanligare. Men hur gör man detta i praktiken? Här kan du läsa om hur du ska gå tillväga för att flytta ditt kök till ett annat rum.

Vart ska jag börja?

En bra start är alltid att kolla med din bostadsrättsförening och kika igenom deras stadgar. Berätta vad du planerar att göra och vart du vill placera ditt kök. Det är alltid bra att få med styrelsen på sina planer och i vissa fall krävs deras tillstånd för bygget. Att flytta köket brukar inte vara bygglovspliktigt och inte heller anmälningspliktigt. Detta är förutsatt att det inte skulle ske för stora förändringar på den bärande konstruktionen vilket i värsta fall skulle kunna göra att byggnaden rasar.

Här har man valt att flytta köket till loftet!

Ventilation, vatten och avloppsstammar eller utrymningsvägar får inte heller förändras i hög grad. En annan faktor som kan sätta stopp för en köksflytt är om byggnaden har ett bevarandevärde. För att veta om din byggnad har ett bevarandevärde kan du vända dig till riksantikvarieämbetets databas. Där kan du hitta information om byggnaden och dess kulturhistoriska värde.

Förberedelser

Det är superviktigt att du tar fram ritningar över bostaden för att lokalisera ventilation, vatten- och avloppsstammar. Detta gör du för att överhuvudtaget veta om det är möjligt att genomföra en köksflytt. Den del av köket som är beroende av vatten som diskmaskin och diskho måste gå att placera nära vatten- och avloppsstammarna. Det är sedan väldigt viktigt att ta reda på vilken ventilation huset har. Man kan kolla upp detta med sin styrelse. Varför ska man ta reda på det? Det gör man för att se om det går att koppla köksfläkten på den befintliga ventilationskanalen.

Här har köket flyttat in i det som tidigare var ett vardagsrum för att nyttja ljusinsläppet från de stora fönstren.

Vad gör jag om mitt projekt blir anmälningspliktigt?

Om ditt projekt skulle komma att bli anmälningspliktigt så kan du skicka in en bygganmälan till stadsbyggnadskontoret. När det är gjort blir man tilldelad en kontrollansvarig beroende på vad som behöver åtgärdas. Den kontrollansvarige kommer åka hem till dig innan byggnationen startar för att göra en kontrollplan över vad som behöver göras.

Skapa en förfrågan hos Servicefinder för att få hjälp att hitta en kontrollansvarig.

I bygganmälan så är det bra att skicka med en planlösning av bostaden. Skicka också med en planlösning över hur du planerar att det ska se ut efter köksflytten. Spara ihop så mycket information du kan om din bostad. Det gör allt mycket lättare och du sparar massa tid!

Stadsbyggnadskontoren har olika väntetid beroende på vilken ort man bor i. Därför är det viktigt att vara ute i god tid. När du har fått ett beslut och förhoppningsvis ett startdatum så är det dags att informera din styrelse om byggnationen. När den startar, hur länge kommer det hålla på och om man behöver stänga av vattnet en kortare period.

Ska du flytta ditt kök till ett annat rum? Skapa en gratis förfrågan på vår hemsida och jämför offerter från proffsiga hantverkare i ditt område.