Bygga hus? Här är tre fasadtyper att välja mellan!

Om du ska välja fasad till ditt hus gör du helt rätt i att göra din research. En fasad är inte bara en smakfråga, den ska också underhållas och passa med omgivningen. Här går vi igenom olika fasadtyper som förhoppningsvis gör valet lite enklare.

Träfasad

Träfasaden är den absolut vanligaste fasaden i Sverige, men kanske också den som kräver mest av dig. Trä är ett hållbart material som kan hålla länge – om materialet underhålls rätt. En träfasad bör målas om var 5- 15 år, beroende på vilka påfrestningar huset utsätts för. Om huset ofta utsätts för mycket sol eller vind kommer det att behövas måla om oftare.

Utöver fasadmålning är det bra att göra en årlig kontroll för att se om fasaden behöver lagas eller rengöras från smuts och växter. Det finns olika typer av träfasader och även där kan det skilja sig lite åt gällande livslängd och underhåll, så kolla gärna upp vad som gäller för fasaden du önskar.

Putsfasad

En putsfasad är tålig och kräver inte mycket från dig som husägare. Att putsa om huset gör man ungefär var 50: e år. Skulle det uppstå skador är de svårare att laga i jämförelse med andra fasadtyper. Vid tillbyggnationer blir det också svårare att arbeta om man har en putsfasad. Om du vill ha en putsfasad är det jätteviktigt att du väljer rätt byggfirma för jobbet, då puts är känsligt för fukt. Görs arbetet på ett felaktigt sätt kan du få fuktskador i huset.

Hos Servicefinder kan du få hjälp med att hitta rätt företag vid fasadarbeten. Skapa en förfrågan här så matchar vi ihop dig med bra byggföretag i ditt område. Du kan jämföra både offerter och omdömen innan du gör ditt val.

Tegelfasad

tegelfasad

Tegelfasader har lång livslängd och är tåliga för väder och vind. En tegelfasad kan hålla i hundratals år så länge den blir omhändertagen. Underhållningen består av att rengöra fasaden från mossa, kontrollera fogar och vattenavledande plåtar. Nackdelen med tegelfasad är att du inte har lika stort utbud av nyanser och färg att välja mellan. Det kan också bli svårt att hitta exakt samma nyans på teglet om du i framtiden vill bygga ut huset eller göra andra förändringar.

Vill du få hjälp med att hitta bra byggfirmor? Skapa en förfrågan för att få kontakt med bra hantverkare. Du kan jämföra både offerter och omdömen innan du gör ditt val.