7 smarta tips – så flyttpackar du för en smidig flytt

Att flyttpacka smart gör din flytt både snabbare och smidigare. Här kan du ta del av våra 7 bästa tips på hur du packar för en mer effektiv flytt!

flyttpacka smart tips

Rensa ditt förråd

När du ska flytta är det bra att börja förberedelserna i tid. Ett bra första steg är att rensa förrådet. Många har förråd fyllda med gamla kläder, möbler, apparater och lösa föremål som aldrig kommer till användning. Att rensa inför en flytt är det absolut enklaste sättet att få till en smart flyttpackning.

Var hård mot dig själv under rensningen. Kommer du verkligen använda den där jackan som du inte har använt det senaste året? Kommer barnen verkligen leka med det där trasiga tåget som de fick i julklapp för 2 år sedan? Under utrensningen kan du göra olika stationer för dina saker, t ex ”behålla” ”skänka bort” ”slänga” och ”sälja”.

Du kan också skänka bort prylar som kräver släpkärra i utbyte mot att de hämtas upp. Då slipper du hyra en släpkärra och köra fram och tillbaka till återvinningen/sopptippen.

Skapa en gratis förfrågan och matchas ihop med bra flyttfirmor där du bor!

Packa porslin rätt

Många använder lakan, handdukar och andra tyger för att slå in porslin, men det tar onödig plats i kartongen. Använd istället silkespapper, skyddspapper eller bubbelplats. Tidningspapper fungerar också bra, men var beredd på att tidningspapper kan lämna fläckar på ditt porslin som du behöver diska bort.

Tallrikar får bäst skydd om de packas på högkant med ett lager papper mellan dem. Bestick kan du vira om i en kökshandduk eller annat skyddande tyg. Om det finns knivar bland besticken är det viktigt att märka det på kartongen så att ingen gör sig illa på dem.

Glas packas alltid var för sig. Lägg papper inuti glasen och slå sedan in dem i rikligt med papper. Placera alltid glas upp och ner i kartongen för att de ska stå stadigt.

Ha alltid bubbelplats eller skyddspapper emellan olika typer av föremål, tex om du ska packa tallrikar och glas i samma kartong. Annars går det lätt sönder under flyttfärden.

Även köksapparater måste skyddas så att de inte ska gå sönder. Kaffebryggare, mixer och andra apparater ska helst packas i sina orginalkartonger, eller åtminstone mindre kartonger innan de läggs i en stor kartong. Annars fungerar skyddspapper eller bubbelplats bra!

Flyttpacka vardagsrummet

Börja med att packa ner böcker, dekorationer och annat du inte behöver i kartonger. För att kartongerna inte ska bli för tunga ska du inte fylla en hel kartong med böcker. Packa istället ner böcker och fylla sedan ut med exempelvis dekorationskuddar, filtar och gardiner.

Vardagsrummet är oftast det rum som innehåller mest elektronik. Det är lätt hänt att man slänger in alla sladdar i en kartong eller påse, men det finns smartare lösningar. Rulla ihop sladdarna och tejpa antingen fast dem på apparaten eller markera vilken apparat de tillhör. Då slipper lägga tid på att lista ut vilken sladd som tillhör vilken apparat när de ska installeras igen.

Krukväxter packar du enklast i öppna kartonger. Lägg gärna i papper för extra skydd.

Skapa en gratis förfrågan och matchas ihop med bra flyttfirmor där du bor!

Speglar och tavlor

Speglar och tavlor är ömtåliga och behöver hanteras varsamt vid en flytt. Det bästa alternativet är därför att köpa kartonger som är utformade för just speglar och tavlor. Ett billigare knep är att binda fast dem med en kartongskiva emellan.

Packa inte för tungt

När kartongerna börjar ta slut gör många misstaget att packa för tunga flyttkartonger. Se därför till att införskaffa många kartonger inför flytten. Packa inte alla tunga föremål i en och samma kartong och se till att kartongerna går att stänga. Annars går de inte att stapla på varandra, vilket gör det svårare att både lyfta och packa in dem i flyttbilen.

Märk dina kartonger

Slutligen, kom ihåg att alltid märka dina kartonger. Då kan rätt kartong läggas i rätt rum så fort du flyttar in i den nya bostaden. Om kartongerna innehåller ömtåliga eller vassa föremål är det extra viktigt att märka dem.

Hitta en bra flyttfirma

En flyttfirma kan ta hand allt ifrån packning till transport, men det är viktigt att vara ute i god tid innan flyttdatumet. Jämför gärna flera flyttfirmor och ta referenser innan du väljer ett företag för jobbet. Om du vill slippa leta efter ett företag kan du använda dig av Servicefinder. Hos oss kan du snabbt och enkelt skicka in en förfrågan och få kontakt med flera flyttfirmor där du bor. Du kan jämföra både offerter och omdömen från tidigare kunder innan du väljer.

Skapa en gratis förfrågan och matchas ihop med bra flyttfirmor där du bor!