Hitta rätt golvläggare för jobbet

Hitta rätt golvläggare för jobbet

Planerar du att lägga nytt golv? Oavsett om du ska lägga parkett, sten- eller vinylgolv - hos Servicefinder hittar du duktiga golvläggare som står redo att hjälpa dig med ditt nya golv!

 • 4,7
 • 10 000+
  Anslutna företag
 • 11 155
  Pågående jobb
 • 24 000+
  Omdömen om företag
 • 4,6/5
  Företagens snittbetyg

Vad kostar det att lägga nytt golv?

Kostnaden för att lägga ett nytt golv varierar beroende på vilket material du väljer, hur krävande det är att lägga det, och hur omfattande det är att ta bort det befintliga golvet. De billigaste golvtyperna som är lätta att lägga brukar kosta runt 150 till 200 kronor per kvadratmeter.

Om du vill lägga parkett kommer det vanligtvis att kosta minst 400 kronor per kvadratmeter för de billigaste typerna av parkettgolv. Om golvet dessutom kräver utjämning eller om det är krävande att ta bort det gamla golvet kommer priset att bli högre.

Omfattning och komplexitet

Omfattningen och komplexiteten på projektet beror på vilket golv du redan har, om du ska lägga ett nytt, om du ska slipa golvet eller om du behöver utjämna det. Vilket material du väljer har också betydelse för priset och utförandet av projektet.

Storleken på det område som du ska täcka med det nya golvet kommer att påverka priset. Om du planerar att täcka en större yta kommer materialkostnaden naturligtvis att vara högre, men det är vanligtvis inte någon stor skillnad i priset för själva arbetet. Det kan därför löna sig att göra flera golvytor samtidigt när du först anlitar en golvläggare.

Om du behöver ta bort det gamla golvet kommer detta också att påverka den totala kostnaden för projektet. Ofta kan detta vara enkelt att göra själv, och här kan du också spara en del. Om det däremot är ett krävande golv att ta bort bör du överväga att få professionell hjälp av en snickare eller golvläggare för att undvika skador eller förseningar i projektet.

Hantverkare

När du ska lägga ett nytt golv är det klokt att använda skickliga yrkespersoner så att arbetet utförs precist och snyggt. En del av förarbetet är möjligt att utföra själv, som till exempel att ta bort det gamla golvet. Själva golvläggningen är det dock klokt att överlåta åt professionella, eftersom det är särskilt viktigt att vara noggrann när du ska lägga golv.

För att lägga ett nytt golv bör du anställa antingen en golvläggare eller en snickare som har erfarenhet av golvläggning. De kommer också att kunna ge råd om materialval och utföra det förarbete som behövs innan det nya golvet kan läggas.

Om du vill måla golvet behöver du en målare, och om du planerar att gjuta golvet kan det vara aktuellt att anlita en murare. Om du tänker lägga elektriska värmekablar i golvet kommer du också att behöva en elektriker.

Detta kan öka priset på ditt projekt

Det finns stora variationer i pris för att lägga golv, eftersom det finns många olika faktorer som påverkar priset.

 • Materialval
 • Många olika vinklar och hörn på golvet
 • Utjämning av golvet
 • Borttagning av gammalt golv
 • Ljudisolerande golv
 • Värmekablar

Utjämning av golvet

Det är viktigt att golvet är helt plant innan du lägger det nya golvet. Detta är särskilt viktigt om du ska lägga parkett. Huvudregeln är att inom en meters radie kan det vara plus/minus två millimeters avvikelse.

Du kan kontrollera om golvet är plant genom att använda en raklinjal, vilket är en förlängning av ett vattenpass. Om du är osäker på hur du gör detta kan golvläggaren eller snickaren hjälpa dig.

Det är vanligt att använda utjämningsmassa när du ska plana av golvet. Denna hälls ut i ett lager på 5-60 millimeter, beroende på hur ojämnt golvet är. Du kan också använda utjämningsmassan för att lägga in värmekablar eller rör för vattenburen värme i golvet. Detta kan du få god hjälp med av skickliga yrkespersoner.

Pris för utjämning av golv

Det är vanligtvis inte så dyrt att plana av golvet. Det är viktigt att du använder utjämningsmassa av hög kvalitet som är anpassad för underlaget den ska användas på. Du kan få hjälp att köpa rätt typ av den yrkesperson du anställer eller där du köper utjämningsmassan.

Huvudkostnaden för att plana av golvet är arbetet som ska utföras. Det är viktigt att du använder skickliga yrkespersoner för detta arbete om du inte har kompetens att göra det själv. Ett bra förarbete är nämligen det viktigaste du gör vid läggning av golv.

Om du lägger parkett på ett snett underlag riskerar du onödig slitage, knarrande ljud och i värsta fall sprickor i parketten. En golvläggare eller snickare som lägger golv på en dåligt utförd utjämning kan inte ta ansvar för eventuella fel eller skador på det sneda golvet senare.

Priset för att plana av golvet varierar beroende på hur tjockt lager utjämningsmassa som ska läggas, hur stor yta golvet är och vilket underlag det ska läggas på. Planering av ett betonggolv på 30 kvadratmeter kostar ungefär 30 000 kronor.

Fiskbensparkett

Slipa trägolv

Om ditt trägolv är av god kvalitet men har fått många repor eller blivit ful i lacken kan det vara aktuellt att istället slipa golvet. Det är billigare än att lägga nytt och kan bli minst lika fint. Särskilt i äldre hus med gamla men fina golv är slipning ett mycket bra alternativ. Dessutom kan du polera med träolja om du vill ha en ny nyans. Slutligen är det vanligt att lacka golvet för att skydda träet mot framtida slitage.

Golvslipning behöver inte vara så omfattande som många tror, och vanligtvis tar hela processen runt 48 timmar, beroende på projektets storlek. Om du använder skickliga hantverkare kan du vara säker på att arbetet blir utfört noggrant och att du får ett vackert och hållbart resultat.

Det är också möjligt att slipa parkett, och de flesta parkettgolven har ett så kallat slitskikt. Detta är det översta lagret i parketten som består av helt trä och är vanligtvis cirka 4 millimeter tjockt. Var medveten om att det finns vissa typer som inte är lämpliga för slipning. Detta kan hantverkaren hjälpa dig att undersöka innan du börjar slipa parketten.

Hur mycket kostar det att slipa golvet?

Priset för att slipa och behandla golvet ligger mellan 20 000 och 50 000 kronor för ett golv på mellan 20 till 80 kvadratmeter. Priset för golvslipning varierar beroende på hur stort område som ska slipas, om du har dörrtrösklar, trappor eller annat som också ska slipas, och vilken typ av efterbehandling du vill ha på golvet.

Värmekablar i golvet

Om du ska lägga ett nytt golv kan det vara klokt att lägga in värmekablar samtidigt. Värmekablar är ett effektivt sätt att värma upp bostaden som ger jämn värme och extra komfort inomhus. Även om det är extra skönt med värmekablar under de kalla vintermånaderna är det praktiskt med värmekablar i källaren, hallen och badrummet året runt. Särskilt på rum med kakelgolv är det behagligt med värme i golvet eftersom kakel kan kännas kalla vid normal rumstemperatur.

När du ska gjuta golvet med värmekablar har du flera alternativ att välja mellan. Elektriska värmekablar är förmodligen det vanligaste valet, men det finns också värmemattor eller värmefolie som kan läggas under parkett eller annan typ av golv. Dessa varianter är lite dyrare men kan vara ett bättre alternativ för större ytor som till exempel ett vardagsrumsgolv.

Priset för att lägga värmekablar

Värmekablar kostar cirka 400 kronor per kvadratmeter, medan värmefolie och värmemattor kostar upp till 800 kronor per kvadratmeter. Det är klokt att lägga värmekablarna samtidigt som du planar av golvet eftersom du kan gjuta in värmekablarna direkt i utjämningsmassan. För att lägga värmekablar i golvet behöver du en elektriker för att vara säker på att de läggs säkert och utan risk för brand eller stötar.

Olika golvtyper i trä

Olika typer av golv

Trä- och parkettgolv Trägolv och parkett är två av de vanligaste golvtyperna i svenska hem. Det är ett tidlöst och slitstarkt golv som dessutom kan förnyas genom slipning eller efterbehandling med olja. Fördelen med parkett jämfört med trägolv är att parketten ofta är mer formbar och tål förändringar i temperatur och fuktighet bättre.

Golv av helt trä i ek, furu eller liknande trätyper ger ett varmt och ljudisolerande golv. Fördelen med trägolv i helt trä är att det kan läggas direkt på bjälklaget, till skillnad från parkett eller laminat som kräver ett underlag i form av plattor eller gjuten betong.

Om du ska lägga parkett eller trägolv rekommenderar vi att du använder en golvläggare eller snickare med erfarenhet av golvläggning. Med den här typen av golv är det viktigt att arbetet utförs noggrant för att undvika onödigt slitage och sprickor i golvet. Om du vill lägga fiskbensparkett är det särskilt klokt att få hjälp av en golvläggare eftersom detta är ett mer krävande mönster att lägga.

Sten-, kakel- och betonggolv Kakel, sten eller betong är populära val för golv både inomhus och utomhus. De är nästan underhållsfria, enkla att rengöra och erbjuder många möjligheter till variation. På rum som är utsatta för mycket slitage, spill eller fukt är den här typen av golv idealiska, till exempel tvättstugan, källaren eller entrén.

Det är viktigt att göra ett bra arbete från början när du ska lägga kakel eller natursten. Speciellt fogningen är viktig att vara noggrann med så att du får en snygg och ordnad look. Det lönar sig att använda skickliga hantverkare, på så sätt är du säker på ett bra resultat som varar länge.

Golvbeläggningar: Linoleum, vinyl och epoxi Golvbeläggningar av linoleum, vinyl eller epoxi är billigare alternativ som ger fina golvytor. Några av fördelarna är att det är enkelt att lägga golvbeläggningar, det kan kombineras med golvvärme och är nästan underhållsfritt. Dessutom är det slitstarkt, håller sig bra över lång tid och är oftast mer vattenavvisande än trägolv och parkett.

Linoleumgolv är en populär golvbeläggning i svenska hem och det är den här typen som oftast liknar vanlig parkett mest. Vinylgolv är något mjukare och blir därför lättare skadade eller repade. Golv av epoxi består av hårdplast som hälls flytande på underlaget och härda sedan till ett hårt och fast golv. Epoxi har tidigare använts mest av företag och inom industri, men den blanka ytan har börjat bli populär även i hemmet.

Du kan få golvbeläggningar i de flesta prisklasser, men det är oftast klokt att undvika de allra billigaste alternativen. Om du lägger lite mer pengar på materialet får du tillbaka det genom längre livslängd och ett finare golv.

Golv utomhus: Balkong, veranda och terrass När du ska lägga golv på balkong, veranda eller terrass har du många alternativ. För balkong och veranda är det vanligt med både gjutna golv, trägolv eller golvbeläggningar. På terrassen är det vanligt med trall, men det är också möjligt med natursten, betong eller utomhusmatta.

Med andra ord finns det många valmöjligheter för golv utomhus, och det kan vara klokt att rådfråga yrkespersoner för att hitta det bästa golvet för din utomhusplats.

Därför ska du använda Servicefinder

Hos oss kan du jämföra flera golvläggare för ditt projekt, stora som små - året runt. Jämför offerter och omdömen direkt i din telefon, surfplatta eller på din dator. Vi har tusentals duktiga leverantörer anslutna som är betygsatta och kontrollerade.

Priserna och offerterna du får in blir ditt beslutsunderlag och vi gör det lätt för dig att välja genom att ställa offerterna sida vid sida, länka till företagens omdömen samtidigt som vi samlar dina och företagens meddelanden på en och samma plats.

Förverkliga ditt drömprojekt och anlita ett företag som gör din vardag lite enklare. Skapa en gratis förfrågan så matchar vi ihop dig med kompetenta golvläggare som får jobbet gjort.

Hur fungerar Servicefinder?

1
Beskriv projektet

Berätta vad du behöver hjälp med, vi skickar ditt uppdrag till relevanta företag.

2
Få offerter

Inom kort får du offerter från kvalificerade företag som vill hjälpa dig.

3
Sätt igång!

Jämför offerter och omdömen och välj företag. När jobbet är klart – lämna ett omdöme.

Mycket lyhörd och levererade hög kvalitet! Kanonbra!

Så tycker användarna om våra golvläggare

Lägga 30 kvm laminatgolv i Köping

Mycket snabb och hjälpsam. Ett bra jobb som gjorde mig lycklig.
– Elisa
maj 2020

Lägga 25 kvm golv i Linköping, 24-28/4

Superbt jobb, är väldigt nöjd med golvet!
– Maria Lerm
april 2023

Lägga 50 kvm parkettgolv i Nyköping, 5/7

Kunde fyllt i alla orsakerna för det stämmer in på Argi's. Priset. Kvalitén Punktlighet Servicen Nogrannheten
– Christel Flinkenberg
augusti 2021

Senaste förfrågningarna för golvläggning

Lägga ca 70 kvm ekparkett på Lidingö

Olof lämnade en förfrågan våren 2024:

Lägga ca 70 kvm ekparkett på Lidingö

Golvläggning (standard ekparkett) cirka 70 kvm i lägenhet. Golvet ska läggas flytande genom hela lägenheten (hall, vardagsrum, 2 sovrum, kök, och klädkammare), förutom badrum förstås. Hus från cirka 1995 så raka vinklar och platt golv förväntas. Vi tar bort det gamla golvet, men lägg gärna till en option om att hjälpa till att riva bort befintlig golvmatta i kök (se bild) samt en klädkammare som har linoleumgolv idag (tillsammans cirka 15 kvm). Material (golv och underlagspapp) införskaffas av oss. Troligen standard Tarkett eller Kährs "klickgolv". Se bifogade bilder och planritning. Vänligen skicka meddelande, ring ej!

Olof fick hjälp

11 företag svarade på förfrågan och Olof valde Byggium AB för jobbet. Byggium AB har utfört 2 jobb via Servicefinder och har ett genomsnittsbetyg på 5.

Byggium AB fick omdömet

Mycket nöjd med Sebastians golvläggning.
Duktig, noggrann, punktlig, kommer med goda idéer och förslag, korrekt tidsuppskattning samt tydlig, straightforward och rimlig prissättning.
Kommer att kontakta Sebastian igen när jag behöver hjälp.
Golvläggare sökes + extra

Vladislav lämnade en förfrågan hösten 2023:

Golvläggare sökes + extra

Hej,
Butik i centrala Eskilstuna, yta cirka 120 m2. Golv ingår (Laminat Pergo Navik Pro X Class 34). Golvlister, profil och andra tillbehör köpes till efter ök. Butiken har öppettider 7 dagar i veckan . Arbetet kan utföras antingen under kväll & natt, eller efter jul & nytt år /24,25 december respektive 1,2,3-e ( med reserv. 4-e januari).
Obs. i butiken finns tunga hyllor som skulle flyttas under arbetet med rätt utrustning, minst två personer.

Vladislav fick hjälp

12 företag svarade på förfrågan och Vladislav valde Gran Bygg & Inredning Handelsbolag för jobbet. Gran Bygg & Inredning Handelsbolag har utfört 34 jobb via Servicefinder och har ett genomsnittsbetyg på 4.9.

Gran Bygg & Inredning Handelsbolag fick omdömet

Proffs team som kan sin sak. Rekommenderas varmt!
Lägga 34,25 kvm golv i Södertälje

Stina lämnade en förfrågan våren 2021:

Lägga 34,25 kvm golv i Södertälje

Ett källargolv i betong ska klinkas. Ytan är 8,50 * 4,03 = 34,25 kvm. Golvet är obehandlat och ganska platt. Det går en skarv på mitten (tvärsöver golvet) som är en ca 3 cm bred och nedsänkt 1 cm. Tillgång till rummet finns genom 2 dörrar varav en går via garage så det är enkelt att nå. Jobbet har ett flexibelt startdatum men från startdatumet ska slutdatum vara fast enligt överenskommelse.

Stina fick hjälp

Stina valde INSTAPLATT & ENTREPRENAD för jobbet. INSTAPLATT & ENTREPRENAD har utfört 52 jobb via Servicefinder och har ett genomsnittsbetyg på 4.8.

INSTAPLATT & ENTREPRENAD fick omdömet

De höll överenskomna tider och var lätta att nå. De var trevliga och lätta att ha att göra med och gjorde ett riktigt bra arbete.
Golvläggning Enköping 24 kvm

Troy lämnade en förfrågan sommaren 2023:

Golvläggning Enköping 24 kvm

Dags att sälja lägenhet! Jag behöver därför offert på vad det skulle kosta och lägga golvet samt listning. Separera offerten som följande:

• Kostnad för hallen enbart
• Kostnad för hallen och ’rummet’

Måtten är som följer:

Hall
4.20 x 1.50 = 6,3 kvm.
Hallen har en liten inbulning som ser ut som ett C, antar att en spis stog där förr i tiden?

Rum
4.20 x 3,60 = 15,12 kvm.
Burspråk 1: 1.40 x 90 = 1,26 kvm.
Burspråk 2: 1.40 x 90 = 1,26 kvm.
Tot: 17,64 kvm.

Rummet har en kakelugn.

Totalt allt 24 kvm.

Troy fick hjälp

Troy valde Sundbybergs Bygg&Renovering AB för jobbet. Sundbybergs Bygg&Renovering AB har utfört 36 jobb via Servicefinder och har ett genomsnittsbetyg på 4.9.

Sundbybergs Bygg&Renovering AB fick omdömet

Jag har nyligen anlitat Sundbybergs Bygg&Renovering AB för att lägga parkettgolv i vår hall, och jag måste säga att jag är mer än nöjd med deras arbete. De visade sig vara skickliga hantverkare!

För det första var deras bemötande otroligt vänligt och professionellt. Från första kontakten visade de upp en genuin entusiasm för att hjälpa till och lyssnade noggrant på våra önskemål och behov. De var också mycket informativa och gav oss tydliga instruktioner om processen, vilket gjorde att vi kände oss trygga och informerade under hela projektet.

En sak som verkligen imponerade på mig var deras flexibilitet och förmåga att lösa problem på kort varsel. Vi hade ett behov av att få golvet lagt snarast, och Sundbybergs Bygg&Renovering gick utöver förväntningarna för att se till att det blev möjligt. De gick med på att göra jobbet till och med på självaste midsommarafton, vilket är en dag när de flesta företag skulle vara stängda. Deras engagemang och vilja att hjälpa oss var verkligen beundransvärd.

Golvet ser fantastiskt ut och är helt jämnt och välgjort. Jag kan inte vara mer nöjd med det färdiga resultatet.

Sammanfattningsvis kan jag varmt rekommendera Sundbybergs Bygg&Renovering AB för renoverings- och byggprojekt. Deras skicklighet, goda bemötande och förmåga att lösa problem på kort varsel är verkligen imponerande. Jag är mycket tacksam för deras professionella service och kommer definitivt att anlita dem igen i framtiden.
Omläggning av 48 kvm golv i Karlstad

Förfrågan lämnades våren 2022:

Omläggning av 48 kvm golv i Karlstad

Behöver omläggning av golv i hall och vardagsrum då underlaget luktar illa och vi har haft hjälp av expert från Polygon för att försöka hitta orsaken, nästa steg är att riva ut det gamla parkettgolvet i vardagsrummet, verkar vara en tjärpapp med kork under som luktar illa. Förhoppningsvis är det ingen fuktskada under som ligger bakom. Under hösten kommer vi också att renovera tvättstugan.
Vardagsrummets mått är 8,1x4,5 = 36 kvadratmeter.
Hallen 12 kvadratmeter

Konsumenten fick hjälp

4 företag svarade på förfrågan och konsumenten valde TRÄGO Sverige AB för jobbet. TRÄGO Sverige AB har utfört 6 jobb via Servicefinder och har ett genomsnittsbetyg på 5.

TRÄGO Sverige AB fick omdömet

Vanliga frågor om golvläggning

Vår ambition är att du ska hitta en bra hantverkare för ditt byggprojekt. Rent praktiskt går det till så att du skapar en gratis förfrågan på vår hemsida och beskriver jobbet du vill få utfört. Vi matchar sedan ihop dig med hantverkare i ditt område. När byggfirmorna tar kontakt med dig har du möjlighet att jämföra såväl omdömen som offerter innan du väljer ett företag för jobbet.

Alla våra anslutna hantverkare har genomgått en kvalitetssäkring där vi kontrollerat att de är godkända för F-skatt och att de har aktiva bolag. Vi gör även dagliga kontroller för att säkerställa att företagen inte är försatta i konkurs. Den viktigaste kvalitetskontrollen i vår tjänst är dock omdömen. Alla konsumenter som använder Servicefinder blir tillfrågade om de vill lämna ett omdöme efter slutfört arbete. På så vis vet du att feedbacken är baserad på verkliga upplevelser.

På företagens profilsidor hittar du, förutom omdömen, även certifikat och liknande. Många företag visar också upp tidigare utförda arbeten och referensjobb.

Vi rekommenderar alltid att du upprättar ett avtal med företaget / hantverkaren du väljer för att minska risken för missförstånd. Om du vill få fler tips på hur du väljer rätt hantverkare för jobbet kan du läsa mer i vår blogg.

”Rot” står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Avdraget innebär att du som ägare av radhus, bostadsrätt, villa eller radhus får skattereduktion för olika typer av renoveringsarbeten. För att ha rätt till avdraget behöver du uppfylla vissa kriterier:

 • Du bor och betalar skatt i Sverige för minst 90% av din inkomst.
 • Du äger bostaden. Du kan inte få avdrag för arbete som utförts i en hyresrätt.
 • Du måste helt eller delvis bo i fastigheten där arbetet ska utföras.
 • Arbetet måste ske inne i bostadsrätten. Yttre underhåll såsom fönsterbyte, inglasning av balkong och byte av ytterdörr är inte giltigt för skattereduktion.
 • Du har betalat fakturan. Har någon annan betalat för tjänsten så kan du inte göra avdrag.
 • Fastigheten är äldre än 5 år. Garage eller carport ger rätt till rot om tillbyggnaden byggs ihop med bostadshuset. Du kan däremot inte få skatteavdrag när du bygger ett nytt hus.
 • Rotavdraget får uppgå till max 50 000 kronor per person och år.
 • För rottjänster kan du dra av upp till 30 procent av arbetskostnaden.

Läs mer om ROT-avdraget 2024 i vår blogg.

När du skapar en förfrågan hos Servicefinder kan du få kontakt med flera hantverkare. En rekommendation är att boka in möten med samtliga hantverkare för att de ska ha möjlighet att kolla på ditt projekt. Därefter kan du begära skriftliga offerter. Kontrollera alltid vad som är specificerat i offerten – är det hela eller delar av arbetet? Fråga även om det kan tillkomma dolda kostnader för exempelvis material, resor och städning.

Priset på hantverkartjänster varierar beroende på vart du bor och storleken på ditt projekt. Hantverkare i storstäderna är i regel dyrare än hantverkare i mindre orter. Däremot är utbudet av hantverkare större i storstäderna, vilket sätter dig i en god förhandlingssituation. Ofta kan man som kund förhandla priset en del så det lönar sig att vända sig till flera byggföretag och jämföra offerter. Det är viktigt att väga in flera faktorer när du väljer hantverkare, exempelvis omdömen och försäkringar. Det är också viktigt att du upprättar ett avtal med byggfirman du väljer. Vill du ha fler tips på hur du kan tänka när du väljer hantverkare – läs vår checklista på 8 saker du bör ha koll på för att välja rätt hantverkare.

Från bloggen

2023-01-19
Köket är det rummet där många av oss tillbringar mest tid. Vi lagar mat, äter och umgås med familj och vänner. Därför är det viktigt att köket är en plats där vi trivs och känner oss hemma. Ett sätt att förhöja kökets helhetskänsla är att lägga in nytt golv. Här är fem olika typer av köksgolv som garanterat kommer ge ditt kök nytt liv!
2022-09-16
Börjar ditt golv där hemma kännas slitet och nedgånget? Har du fått nog av fula repor och hack i parketten? Eller har du helt enkelt bara tröttnat på ditt gamla golv? Oavsett anledning, finns det två alternativ som du alltid bör ställa mot varandra – slipa eller lägga nytt!
2022-01-04
En pågående pandemi och mer hemmatid. Det har fått svenskarna att renovera och fixa i hemmet flitigt. Det märks i både byggvaruhus och hos oss på Servicefinder. Ditt län är inget undantag. Men det finns såklart vissa renoveringar som varit mer populära än andra. Här är en lista på de mest populära hemmaprojekten under året som gått – län för län.