Golv – slipa eller lägga nytt? Så vet du

Börjar ditt golv där hemma kännas slitet och nedgånget? Har du fått nog av fula repor och hack i parketten? Eller har du helt enkelt bara tröttnat på ditt gamla golv? Oavsett anledning, finns det två alternativ som du alltid bör ställa mot varandra - slipa eller lägga nytt!

hållbar renovering

Vilka golv går att slipa och hur ofta?

En grundregel är att alla typer av trägolv går att slipa. Massivt trägolv som består av samma träslag rakt igenom går att slipa många gånger, i genomsnitt 4-5 gånger. Ett tunnare lamellparkettgolv går däremot endast att slipa 2-3 gånger innan det måste bytas ut.

Hur ofta du bör slipa skiftar dock lite beroende på vilken typ golv du har. Men, att slipa dina golv vart tionde år bör vara mer regel än undantag.

Är du inte helt säker på om dina golv går att slipa eller inte? Låt ett proffs bedöma golvet, i det flesta fall handlar det om ett hembesök utan kostnad.

Skapa en gratis förfrågan och jämför offerter från golvslipare nära dig!

Fördelarna med att slipa dina golv

I de allra flesta fall går det helt utmärkt att slipa ditt gamla golv med ganska enkla medel. Det finns många fördelar med att slipa istället för att lägga nytt, inte minst för din plånbok och vår miljö. Du kan även välja vilken finish ditt golv ska få, om det ska vara matt, halvmatt, sidenmatt eller glansigt. På så vis kan ditt golv kännas helt nytt! Har du dessutom ett tidlöst och unikt trägolv är det tråkigt att ersätta det med exempelvis ett billigt laminatgolv.

slipa golvet_golvslipmaskin

Det finns två vägar att gå när du väl bestämt dig för att slipa golvet. Antingen gör du det själv eller så anlitar du ett företag inom golvslipning. Att göra det själv är en tidskrävande process som kräver rätt verktyg och kunskap. Läs mer här när du vill göra jobbet själv!

Vår rekommendation är att låta ett proffs göra jobbet. 👷

Skapa en gratis förfrågan och jämför offerter från golvslipare nära dig!

När är det dags att lägga nytt golv?

Har du inte ett trä- eller parkettgolv så har du inte mycket till val om ditt golv är skadat eller slitet. I vissa fall kan golvet till och med vara så pass slitet och skadat att det är den enda utvägen. Det kan också vara så att att det verkligen inte går att slipa en gång till.

Vill du lägga in ett betong- eller stengolv? Eller kanske något så trendigt som ett mönstrat vinylgolv. Valen är oändliga och jag kan lova dig att det är väldigt roligt att ge sig ut på marknaden och hitta det perfekt golvet för just ditt hem.

Skapa en gratis förfrågan och jämför offerter från golvläggare nära dig!

Då golvet utgör en stor yta av ett rum är det viktig detalj för hela känslan. Lycka till med ditt golvprojekt, oavsett om du väljer att lägga ett helt nytt eller slipa det befintliga! 🤩