Så väljer du rätt bänkskiva till ditt kök

Har du svårt att välja bänkskiva? Vi förstår det. En bänkskiva bidrar till kökets helhetsintryck och är den del av köket du använder mest. Här delar vi med oss av våra bäst tips på hur du väljer rätt bänkskiva för ditt kök!

Bestäm köksstil och färg först

Om du inte redan har bestämt dig för köksstil och färg på ditt kök är det bra att göra det som ett första steg. Det kommer att förenkla ditt val av bänkskiva då skivan ska gå ihop med övrig köksinredning.

Fånga upp detaljer i din bostad

Ett smart tips för att begränsa urvalet ytterligare är att kolla på din bostad och fånga upp bostadens arkitektur. Är det detaljer i trä som är dominerande? Då kanske du kan ha en bänkskiva i trä? Att försöka hålla en röd tråd igenom hela bostaden kommer att ge det ett tidlöst hem!

Överväg underhåll & hållbarhet

När du ska välja bänkskiva är det bra att överväga underhåll och hållbarhet. Använder du köket ofta? Hjälper barnen ofta till att laga mat? Stör du dig lätt på skavanker? Är du ordningsam av dig? Om du är en person som lätt stör dig på skavanker kanske du inte ska välja den ömtåligaste skivan. Välj en bänkskiva som passar din personlighet och livssituation.

Matchas ihop med bra hantverkare i ditt område. Jämför offerter och omdömen och välj ett företag för köksrenoveringen.

Olika bänkskivor

Det finns en mängd olika typer av bänkskivor. Här går vi igenom några av de vanligaste:

Marmor

Marmor är en vacker och tidlös natursten som passar till de flesta kök. Stenen är dessutom tålig mot både värme och repor, vilket gör materialet perfekt för en bänkskiva. Tänk på att marmor är känsligt för syror, t ex läsk, vin och citron, så se till att torka upp spill direkt. För underhåll bör du impregnera bänkskivan då och då samt torka av den noggrant med en fuktig trasa varje dag.

Trä

Väljer du en bänkskiva i trä väljer du ett klassiskt material som är otroligt hållbart. Trä åldras dessutom väldigt fint! I och med att trä är ett levande material behöver du underhålla bänkskivan. Har du en oljad skiva räcker det med att olja om den regelbundet.

Matchas ihop med bra hantverkare i ditt område. Jämför offerter och omdömen och välj ett företag för köksrenoveringen.

Laminat

Letar du efter en bänkskiva som är lätt att rengöra och inte kräver mycket underhåll kan en bänkskiva i laminat vara rätt för dig. Laminat är prisvärt och i princip underhållsfritt. Nackdelen med laminat är att materialet slits ut med åren, så välj gärna tåligare laminat som håller längre. Det är lite dyrare, men är helt klart värt det!

Rostfritt stål

Rostfritt stål kanske inte känns som ett roligt alternativ, men det är ändå ett alternativ som är billigt, slitstarkt och snyggt om det sätts i rätt kontext. I jämförelse med många andra material kan du designa din bänkskiva hur du vill i och med att materialet går att arbeta med på ett annat sätt. En annan fördel med rostfritt stål är det har låg miljöpåverkan.

Ska du renovera köket? Skapa en gratis förfrågan på vår hemsida och bli ihopmatchad med bra hantverkare i ditt område. Jämför offerter och omdömen och välj ett företag för jobbet.