De mest populära ROT/RUT-tjänsterna under 2018!

Intresset för rut-tjänster är fortsatt högt! Under 2018 blev hemstädning den mest populära tjänsten hos Servicefinder, för tredje året i rad.

Även flyttstädning och flytthjälp hamnade i toppen. Att hushållstjänster kommer högt i listan kan ses som en förändring i svenskarnas syn på att ta hjälp i hemmet. En annan förklaring kan vara att det vuxit fram en efterfrågan på städhjälp utanför storstäderna, även om hemstädning fortfarande är vanligast i storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö.

Samtidigt som intresset för rut-tjänster har ökat så har efterfrågan på tjänster med rot minskat något. Snickeri halkade ner två placeringar jämfört med 2017. Badrum/våtrum landade på en sjätte plats, vilket är en oförändrad placering sedan året innan. Mest efterfrågad rot-tjänst var målning.

Golvslipning är en annan tjänst vi svenskar gärna tar hjälp med. Kanske något oväntat puttade tjänsten ner fönsterputsning från topp tio-listan och hoppade upp hela sex (!) placeringar.

De mest efterfrågade ROT/RUT-tjänsterna under 2018

(Placering år 2017 inom parentes)

1. Hemstädning (1)

2. Målning / tapetsering (2)

3. Flyttstädning (4)

4. Flytthjälp (5)

5. Snickeri (3)

6. Badrum / våtrum (6)

7. Elektriker (7)

8. VVS & Rör (9)

9. Trädfällning (8)

10. Golvslipning (16)

Så funkar det: 

 Rut-avdraget, som rör hushållsnära tjänster, innebär att du kan göra upp till 50% avdrag på arbetskostnaden. Maxbeloppet är 50 000 kronor per person och år.

 Rot-avdraget får uppgå till max 50 000 kronor per person och år. För rot-tjänster kan du dra av upp till 30 procent av arbetskostnaden.

*Listan är baserad på över 65 000 förfrågningar som Servicefinder mottagit från privatpersoner och företag under 2017 och 2018.

Hitta och jämför företag hos oss – helt gratis och utan förpliktelser!