Måla trägolvet: så fixar du det själv

Slitet trägolv eller har du bara tröttnat och vill ha nytt? Med en ny färg på golvet ger du hela rummet ett nytt liv. Med lite tålamod och ett jäkla anamma fixar du det själv, läs mer om hur du ska göra här.

Måla trägolvet som ett proffs

Har ditt trägolv blivit slitet eller känner du bara för att göra en förändring? Att måla trägolvet kan ge vilket hus som helst ett riktigt lyft. Men som med nästan allt annat som har med målning och renovering att göra är det viktigt med förarbetet. Gör du inte rätt från början är sannolikheten stor att det blir ett dåligt resultat. Det är många moment som ska göras, se till så att du bara behöver göra det en gång genom att göra rätt från start. 

Har du tänkt fräscha upp mer än bara golvet då är det en god idé att börja med väggar och tak innan du börjar med golvet. Det är nämligen lätt hänt att du får färgstänk på ditt nymålade golv annars. 

I många äldre hus är det inte ovanligt med breda golvlister. Eftersom de är svåra att ta loss är det bäst att måla dem på plats. Det är smidigast att göra detta innan golvet målas. Dessutom är det trevligt om detaljerna är färdiga när golvet är nymålad och tillräckligt torrt för att kunna gå på det. 

Så här gör du det steg för steg:

Förarbetet – det viktigaste

Oavsett om du har ett parkettgolv eller ett annat trägolv är det samma förarbete som du måste göra innan du sätter igång att måla trägolvet. Eftersom golvet är det som utsätts för mest slitage är det värt den extra tid det tar för ett noggrant förarbete. Du kommer kunna tacka dig själv att du lade extra kraft på det när du är klar. 

 1. Rengör golvet

  Alla ytor behöver vara rena, se till så att du rengör noggrant och grundligt. Börja med att plocka bort alla möbler och sånt som står på golvet så att golvytan är helt ren. Se därefter till så att inga spikar sticker upp från golvet eller listerna. Tvätta alla ytor med målartvätt, viktigt är att du inte missar några hörn eller kanter. Låt golvet bli torrt och skrapa därefter bort ojämnheter eller färg som sitter löst. Har du ett brädgolv med fogar får du inte glömma bort att göra rent även i springorna, där kan mycket smuts ha fastnat.  

  Känns det jobbigt redan här? Lugn, ta hjälp av en målare som gör jobbet åt dig för det är sant att tålamod är något som behövs när du ska måla trägolvet.

 2. Slipa golvet

  För att färgen väl ska fästa när det är dags att måla golvet behövs det slipas. Hur mycket du behöver slipa beror lite på hur ditt golv ser ut. Har du trägolv som är målade eller lackade behövs de slipas ordentligt så att du får en matt yta. Har du ett obehandlat golv ska det slipas med ett fint slippapper. Torka därefter bort allt slipdamm. 

  Om du ska slipa ett stort golv är det en rekommendation att använda sig av en slipmaskin. Det underlättar för dig och gör att hela arbetet går mycket snabbare. Om du trots ett stort golv vill göra det för hand, skona knäna genom att använda dig utav knäskydd eller polstrade arbetsbyxor. Lättast är det att ha ett förlängningsskaft så att du kan stå upp och slipa golvet

 3. Lacka kvistarna

Eventuella kvistar i golvet penslar du nu på med kvistlack. Utan lack är risken stor att kvistarna blöder igenom efter en tid. Spackla igen ojämnheter och spikhål. Låt det torka och slipa därefter. Sedan spacklar och slipar du en gång till, denna gång slipar du även de lackade kvistarna. Torka rent ytorna och fäst maskeringstejp längs lister och karmar för att skydda väggarna. 

Om du är lite smart tejpar du även för springorna i de dörrar som inte används. Det finkorniga dammet sprider sig nämligen lätt genom springor och dylikt när du slipar.

Vill du ha hjälp att slipa golvet innan du målar? Bli kontaktad av professionella golvslipare här.

Äntligen – måla trägolvet

Nu är det äntligen dags för det roliga, nämligen att måla trägolvet. En viktig sak är att golvet måste vara helt torrt innan du målar det. Börja med en pensel och måla trägolvet utmed listerna. Till socklar och lister använder du också en pensel om du inte kan använda en roller. En bra pensel att använda här är en snedställd pensel som ger en bra vinkel. När lister och socklar är målade kan du börja att måla golvet med en roller.

måla trägolvet med roller

För det bästa och mest eleganta resultatet ska du måla enligt vått-i-vått principen. Var rädd om din rygg – använd ett förlängningsskaft. Ytterligare en fördel med det är att det går mycket snabbare att måla trägolvet. Ett smart tips för att undvika att få hår från penseln i färgen är att du lägger penslar och roller i blöt dagen innan du planerar att måla golvet.

Efterarbetet

Luta dig tillbaka och känn dig stolt över ditt hårda arbete för nu är du klar.


Vill du ha hjälp? Skicka en förfrågan och ta emot offerter från våra proffsmålare som kan göra jobbet åt dig. 

skapa en förfrågan här