Bygga uterum: förläng sommaren med ett uterum

Sommaren går fort och kvällstemperaturen sjunker snabbt när vi går mot hösten. Med ett uterum kan du förlänga sommaren och förkorta hösten. Ska du bygga själv eller anlita firma, det får du bland annat svar på här.

bygga uterum

Viktiga saker att tänka på när du ska bygga uterum 

Det första du ska tänka på när du ska bygga uterum är om du ska bygga det själv eller om du ska ta hjälp av en byggfirma. Det är i många fall inte det lättaste beslutet att ta. Genom att fundera på några frågor blir det förhoppningsvis lite lättare för dig att fatta vilket beslut du ska ta. 

  • Vad har du för budget? 
  • Har du erfarenhet från tidigare byggprojekt? 
  • Vilka funktioner ska uterummet ha och hur ska du använda det? 

Budget för att bygga uterum

Att bygga uterum innebär såklart en kostnad. Det är viktigt att du ser över vad du har att röra dig med. Det finns ju flera olika typer av uterum och beroende på vad du vill ha för standard så kommer det att styra vad kostnaden blir. 

Ett tips är att du skriver ner precis allt du vill ha, det är nämligen lätt hänt att byggprojekt skenar iväg både kostnads- och tidsmässigt. Genom att ha en tydligt uppsatt budget gör du dig själv en tjänst och det kommer bli lättare för dig att fatta beslut om att bygga uterum själv eller anlita ett företag. Redan här kan du börja fundera på hur mycket erfarenhet du har av att bygga själv. 

En annan bra sak att tänka på är att du kan få rotavdrag när du ska bygga uterum, vilket innebär att du får göra avdrag på arbetskostnaden. Det kan förhoppningsvis kännas lite bättre om du vet att du vill anlita en byggfirma som bygger åt dig. 

Erfarenhet av att bygga uterum eller annat byggprojekt?

För din egen skull är det viktigt att du rannsakar dig själv ifall du skulle klara av att bygga uterum. Har du någon erfarenhet av tidigare byggprojekt? Tycker du att det är kul att bygga? Har du byggt något liknande tidigare så som exempelvis ett växthus? Även om det inte är ett stort hus du ska bygga så behöver du veta hur du bygger ett rum som ska vara både funktionellt, hållbart och snyggt. Hur stor del av din tid är du beredd på att lägga till att bygga? 

Dessa frågor är bra svara på helt ärligt för dig själv,  saknar du erfarenhet då kan ett byggprojekt upplevas som svårt och ta väldigt lång tid. Det blir ofta ett ännu större och dyrare projekt om du påbörjar själv och inser att du inte klarar av det och måste be om hjälp i efterhand. Därför är det bäst att göra rätt från början och anlita en snickare om du vet att det kommer bli svårt att utföra bygget själv. 

Funktion och användning när du ska bygga uterum

Det är viktigt att veta hur du vill kunna använda ditt uterum innan du börjar planera i detalj. Ska du bygga uterum som ska användas som ett rum där du kan sitta för att behålla sommarkänslan lite längre in mot hösten? Eller är det kanske ett rum du även vill kunna utnyttja under vinterns frostiga dagar?

Vill du kunna nyttja uterummet året runt då blir det ett större projekt eftersom det krävs en helt annan uppvärmning och det måste vara vinterisolerat. Ett vinterisolerat rum blir betydligt dyrare än ett uterum ämnat för sommar och höst, men för många kan det kännas som väl investerade pengar för att kunna njuta av rummet året om. Det är viktigt att ha koll på vad din budget klarar av innan du sätter igång. 

bygga uterum med isolering

Att bygga uterum i sin enklaste form kan vara om du redan har en altan att glasa in den. Då får du ett mysigt uterum som kan nyttjas just under sommaren. Ett sådant uterum blir ett mindre projekt vilket betyder att budgeten inte behöver vara lika stor som om du vill ha ett uterum som kan användas längre in mot hösten och kanske även vintern. 

Bygglov för att bygga uterum

Bygglov är viktigt och är något du behöver kolla upp innan du börjar detaljplanera ditt bygge av uterum. För att få fullständig information om vad som gäller i just ditt fall är det bäst att kontakta byggnadsnämnden i din kommun som kan ge ett exakt besked. 

Värt att tänka på är att handläggningstiden för bygglov kan vara ganska lång ibland. Vet du om att du vill bygga uterum är det lika bra att sätta igång med bygglovsprocessen på studs. 

Vill du ha hjälp?

Har du fattat beslutet att anlita hjälp är det viktigt att du hittar rätt hantverkare som kan bygga uterummet. Det är bra att prata med flera hantverkare innan du bestämmer dig. Genom att skicka in en förfrågan till Servicefinder kommer du i kontakt med hantverkare som vill hjälpa dig med ditt bygge och du kan se omdömen från tidigare konsumenter som anlitat byggföretagen. Du får möjligheten att jämföra offerter och känna efter vilket företag som känns rätt för dig. 

skapa en förfrågan här