Altanräcke: vilken stil väljer du?

Har du byggt en altan och funderar på ett altanräcke? Ett altanräcke kan fylla flera funktioner men något av det viktigaste är ju fallskyddet om du har en altan ovan markhöjd. Här får du tips på olika altanräcken.

altanräcke vitt

Tips att tänka på innan du väljer altanräcke

När du har byggt en altan finns det ofta många anledningar till att du vill ha ett altanräcke. Vanligast brukar vara att man vill ha ett fallskydd. Det är för att säkra sig från att någon ska ramla ner, framförallt om det finns barn i huset. 

Ett altanräcke är även bra att ha om man har mycket insyn och vill skydda sig mot den. Det som är viktigt att tänka på då är att det inte blir för högt, är det för högt behöver du nämligen bygglov

Altaner och uteplatser som ligger i marknivå kan också behöva ett räcke men då mer för att avgränsa mot omgivningen eller för att få en mer ombonad känsla.

Innan du sätter igång att bygga bör du fundera på vilket syfte din altan ska ha och när du vet det kan du börja planera mer i detalj.

Altanräcke i trä – lättast att göra själv

Det är absolut lättast att bygga altanräcket i trä eftersom du lättare kan anpassa det efter den stil du har tänkt. Är du osäker på hur räcket ska se ut kan det vara bra att titta på hur huset ser ut. Ett altanräcke är snyggast om det har samma stil som själva huset. Du kan med fördel gå runt och titta i omgivningen på grannhusen för att få inspiration. Det förutsätter givetvis att husen i området liknar ditt eget.

Slipp underhåll – välj altanräcke i järn

Vet du med dig att du är en person som tycker det är drygt med underhållsarbete. Då kan du fundera på om du kanske ska välja ett altanräcke i järn istället eftersom det är nästintill underhållsfritt. Smidesräcken är stilrent och passar oftast både i gamla och nya hus. Det finns många olika utformningar att beställa och vill du hellre anlita en smed som tar fram ditt altanräcke finns det smidesföretag som kan hjälpa dig.

Altanräcke i glas – när du vill ha fri utsikt

Har du inga problem med insyn så kan det vara snyggt med glas. Ett altanräcke i glas springer iväg mer i pris i jämförelse med trä som är förhållandevis billigt. 

Gör du ett altanräcke i glas bör du välja stolpar i aluminium eftersom det inte rostar. Det går att använda rostfritt stål ocksa men faktum är att det faktiskt rosar med tiden. 

Tycker du det är kul att putsa fönster då är det inga problem för dig men tycker du inte att det är så roligt då bör du överväga något annat räcke. 

Att montera ett glasräcke är inte så avancerat men det är en fördel om ni är två som hjälps åt. Det finns en mängd  varianter på utformningar i olika prisklasser, garanterat kommer du hitta ett som passar dig.

Bygg altanräcke i trä

Nummer ett är att du ska bestämma dig för vilket virke du ska använda. Ett obehandlat trä behöver målas. Då är det bra att tänka på att det kommer krävas underhållsarbete.  Du kommer behöva måla om det med jämna mellanrum. Väljer du däremot ett nytt tryckimpregnerat och behandlat trä är det nästintill underhållsfritt åtminstone i många år framöver. 

När du bestämt dig för virket kolla vilken byggvaruhandel som verkar ha bäst kvalité och bra priser. När du fått hem virket är det dags att börja bygga men först såga enligt måtten det ska vara och sätta dit stolparna. Stolparna sätter du dit i stolpskor i marken eller i sidan av altanen alternativt i stolpskor som skruvas fast i trallen. Det du vill undvika är att få för stora glipor mellan altangolvet och räcket så det är något som är bra att tänka på. 

Handboken – inte alltid bäst

Handboken säger att överliggaren (brädan som man ofta står och lutar sig mot) inte ska vara helt plan för att vattnet ska kunna rinna av lätt. Det finns en poäng i det eftersom livslängden blir längre på både trä och färg om du har målat. Men det är nog inte så många som följer just den rekommendationen eftersom det är mycket praktiskt att använda överliggaren som avlastningsyta för glas och flaskor till exempel.

Tänk på säkerheten

Säkerheten kommer först. Tänk på att ett altanräcke i trä med kryss mellan stolparna inte är det mest lämpliga utifrån ett säkerhetsperspektiv om du har barn eller ofta får besök av barn. Vill du hemskt gärna ha ett kryss borde du fundera på att komplettera med ett glas på insidan. Det får inte vara så att ett barn kan klättra upp eller fastna med huvudet mellan brädorna. Av den anledningen får mellanrummet mellan stolpar, spjälor och altangolv inte vara större än 100 mm.

Vill du ha hjälp med att bygga ditt altanräcke? Lämna en förfrågan och få kontakt med professionella hantverkare som gärna hjälper dig.  

skapa en förfrågan här