6 husmorstips som förenklar julstädningen!

Många tycker julen är en stressig tid. Julklappar ska inhandlas, mat ska förberedas och hemmet städas. Här kommer 6 husmorstips som gör julstädningen smartare, enklare och roligare!

julstadning

Rengör kakel och kakelfog med bikarbonat

Har du envist smuts som vägrar försvinna från kakel och kakelfog? Använd bikarbonat! Att jäsmedlet finns nära till hands så här i jultider är bara ett plus. Gör så här för att rengöra kakel och kakelfog med bikarbonat: Blanda ut bikarbonat med varmt vattnet så att det blir en smetig konsistens och placera det sedan på kaklet. Skrubba bort smutsen och låt sedan jäsmedlet verka ett tag. Avsluta rengöringen genom att torka rent med en trasa.

Bakpulver på spisen gör susen

När du ändå är i skafferiet – ta fram bakpulvret också. Bakpulver tar effektivt bort smuts från spis, om det används på rätt rätt. Strö bakpulver på spisen där du vill få bort ingrodd smuts. Häll sedan ättika på bakpulvret och låt det bubbla en stund innan du torkar rent torka rent med vatten.

Få dina glas att blänka

Lägg inte vinglas och kristallglas i diskmaskin. Diska dem istället för hand med varmt vatten och lite diskmedel. Ett husmorsknep för att få glasen blänkande rena är att blanda i lite ättika i varmvattnet. Om du vill använda glasen direkt ska du torka dem med  mikrofiber eller en glashandduk. Annars går det bra att lägga glasen upp och ner och låta de lufttorka.

Rengör mikron med citron

Missa inte knepet som gör din mikrovågsugn renare än någonsin – citron! Börja med att pressa ner citronsaft i en skål med vatten. Placera sedan skålen i micron och låt den värmas under 2- 4 minuter utan lock. Ångan från citronvattnet tar effektivt bort smuts. När minuterna har passerat ska du ta ut skålen med grytvantar (skålen kan vara varm) och torka av mikrons insida med en fuktig trasa. 

Rengör handfat med citron (också)

När vi ändå är inne på tema citron så vill vi tipsa om att ta med citronen in till  badrummet. Med hjälp av en citronhalva med salt på kan du få ett skinande rent handfat. Har du beläggningar någonstans, t ex bakom kranen, kan du använda en tandborste med lite salt för att få rent.

Rensa och gör plats för nya saker

Mycket prylar gör att det lätt ser rörigt och ostädat ut hemma. Ett utmärkt tillfälle att rensa är inför jul och nyår. Berätta för barnen att jultomten kommer med nya leksaker/kläder och rensa bort det som inte kommer till användning längre. Julen är en tid för stress och oro för många ekonomiskt utsatta barnfamiljer – ett tips är därför att kolla upp organisationer som ni kan skänka sakerna till!

Vill du få hjälp med julstädningen? Beskriv ditt uppdrag och få kontakt med en proffsig städfirma där du bor, snabbt och enkelt.