Rutavdrag 2021 – här är alla nyheter!

Från och med årsskiftet höjs taket för rutavdrag från 50 000 kronor per person och år till 75 000 kronor. Samtidigt blir fler tjänster avdragsgilla. Här är nyheterna för rutavdraget du bör ha koll på!

rutavdrag 2021

Från och med 2021 höjs taket för rutavdrag från 50 000 kronor per person och år till 75 000 kronor. Samtidigt blir fyra nya tjänster avdragsgilla. Montering av möblering, bortforsling till secondhandbutiker och vattentvätt för att nämna några. Här är alla nyheter!

Tvätt vid tvättinrättning

Från och  med 2021 kan du få rutavdrag för att utföra vattentvätt av kläder och hemtextiler. Du kan exempelvis lämna in kläder eller hemtextiler för tvätt, strykning eller lagning. Kemtvätt och att sy upp nya textiler omfattas inte av avdraget. 

Möblering

Nästa år ges även rutavdrag för möblering. Exempel på avdragsgilla tjänster är att montera och förflytta möbler, sätta upp hyllor, tv,  gardinstänger. Inredningstjänster, reperation av möbler samt flytt av båtar, bilar och husvagnar ingår inte i avdraget.

Enklare tillsyn av bostad eller fritidshus

En annan tjänst som tillkommit är att du får göra avdrag för ”enklare tillsyn av bostad”. Det kan vara att du exempelvis betalar en person för att titta till bostaden, ta in post, vattna blommor/trädgård och spola kranar. Avdraget gäller även för tillsyn av fritidshus.

Transport till försäljning för återanvändning

Har du möbler och kläder som inte kommer till användning? Då kan det vara smart att forsla bort dem efter årsskiftet till återanvändning. Som återanvändning räknas loppmarknader, auktioner och secondhandbutiker. Rutavdrag ges för transport samt att bära, lyfta och lasta godset.

Rutavdraget – här är tjänsterna som ingår

Barnpassning

Fiber- och it-tjänster

Flytthjälp 

Omsorgsarbete

Reparation av vitvaror

Snöskottning

Städhjälp

Tvätt, laga, sy

Trädgårdsarbete

Vilka villkor måste jag uppfylla för att få rutavdrag?

Du ska ha fyllt 18 år, vara bosatt i Sverige, betala skatt för minst 90% av din inkomst samt betala tillräckligt med skatt. Du kan läsa mer om villkor för rutavdrag här.

Hur tar jag del av rutavdraget?

Om du uppfyller kraven för rutavdrag behöver du inte göra någonting. Leverantören tar hand om den biten åt dig och avdraget ska synas på din faktura.  Tänk på att leverantören måste vara godkänd för F-skatt för att du ska få ta del av avdraget. När du använder Servicefinder kan du känna dig trygg med att alla anslutna företag är godkända för F-skatt.

Tänk på!

Bra att veta är att summan för RUT och ROT slås ihop. Exempel: Har du köpt rottjänster för 10 000 kronor har du 65 000 kronor i rutavdrag kvar.

Behöver du hjälp med ett uppdrag? På Servicefinder har vi många företag som verkar inom rutbranschen. Skapa en förfrågan idag och boka in ett företag för ett uppdrag efter årsskiftet. Framförhållning lönar sig 🙂