Måla på tapet – 4 saker du behöver veta innan!

Vill du måla på tapet? Vi förstår att du undersöker frågan. Att måla direkt på tapet innebär att du slipper jobbet med att riva ner den gamla tapeten. Det enkla svaret är att det är fullt möjligt om du gör din research. Här går vi igenom 4 saker du behöver veta innan du börjar påbörjar arbetet:

rotavdrag

Måla på tapet – kontrollera tapeten noggrant!

Att tapeten sitter ordentlig på väggen är viktigt för att få ett fint och lyckat resultat. Kontrollera därför tapeten noggrant innan du börjar måla – framför allt vid  tak, lister och hörn där den kan släppa. Det kan vara svårt att få släta väggar om du har flera lager av tapet eller om det är en strukturpaket och då kan det vara bättre att ta ner tapeten först.

Vattentestet

Om det är något man vill undvika på nymålade väggar så är det luftbubblor. Med ett vattentest kan du kontrollera att tapeten inte sväller eller lossnar vid kontakt med vatten. Använd en vattenspruta eller svamp för att blöta ner en bit av väggen. Vänta sedan för att se om tapeten sväller och bildar luftbubblor.  Om tapeten sväller eller lossnar är det ingen idé att måla på den med vattenburen målarfärg. Då är det bättre att ta ner tapeten och spackla innan du börjar måla. Klarar tapeten vattentestet kan du gå vidare och rengöra tapeten med en fuktad trasa.

Välj rätt verktyg och färg

måla på tapet

Det finns en uppsjö av vackra färger i målarbutiker. Ett tips är att ta hem provfärger, testmåla väggen och låta färgerna stå under ett par dagar.  Se även till att du har roller och rätt penslar för ytor runt eluttag, fönster och dörrar.  Med rätt verktyg blir jobbet roligare, snyggare och enklare!

Måla på tapet

måla på tapet

Innan du börjar måla på tapet är det viktigt att täcka för golvet och maskera alla lister. Om väggen har skruvhål eller ojämnheter ska du spackla dessa innan. Använd en vinkelpensel för att måla kring lister, hörn, eluttag och strömbrytare. Att sparmåla gör jobbet enklare när du väl ska gå in med rollern. Tänk på att färga en vägg i taget för att färgen inte ska hinna torka.

Vill du få proffshjälp med att måla på tapet? Servicefinder hjälper dig få kontakt med proffsiga målare i ditt område. Jämför omdömen och offerter från seriösa målare här.