Här är inredarens bästa tips för en snygg och funktionell tvättstuga!

Drömmer du om en tvättstuga? Eller vill du kanske optimera din befintliga? Här delar inredningsarkitekten Birgit Torkildsby med sig av sina bästa tips på hur du får en snygg och funktionell tvättstuga. Läs och inspireras!

bygga tvättstuga

Att ha en egen tvättstuga står högt upp på önskelistan för många, säger Birgit Torskildby.

Birgit arbetar som inredare på Arkivet och har bra koll på att vad man behöver tänka på när man bygger en ny tvättstuga. Tvättstugans planering varierar mycket beroende på behov och yta. Ska rummet vara en kombination av badrum och tvättstuga, är det ett rum med mycket förvaringsutrymme eller ska rummet endast användas för tvätt och torkning?

– För en stor familj är det viktigt med funktionella lösningar och mycket förvaringsutrymme. Om du vill renovera och rusta upp en befintlig tvättstuga är det smart att lista saker som du är nöjd med och vill behålla.

Torkildsby har tydliga råd när det kommer till den tekniska planeringen:

– Rådgör med rörmokare och hantverkare tidigt i planeringen. Det är lätt att ryckas med i planeringen av det roliga som smarta förvaringslösningar och färgval. Men man måste ha koll på mycket mer än så! En tvättstuga ska avlopp, handfat och varmvattenberedare.

Hon berättar vidare:

– Hög luftfuktighet kan lätt uppstå i en tvättstuga. Det är viktigt att installera en frånluftsfläkt, framför allt om det inte finns något fönster i rummet. Se även till att sätta in en lucka under dörren så att frisk luft kommer in i rummet.

platsbyggd bokhylla
Vill du rusta upp din tvättstuga? Eller kanske bygga en helt ny? Skapa en gratis förfrågan och jämför offerter från hantverkare, elektriker, rörmokare och mycket mer.

Var ska tvättstugan byggas?

– Du kan spara mycket tid och pengar genom att placera tvättstugan i anslutning till köket eller badrummet, säger Torkildsby. Det blir enklare med vattentillgång.

Om du har friheten att välja plats rekommenderar hon att du väljer ett rum nära en ytterdörr, till exempel i en källare så att du slipper släpa leriga regnkläder genom hela huset. Många bygger tvättstugor i källaren, ofta i anslutning till badrummet ovanför.

– För att slippa onödigt många turer ner till källaren är ett klädschakt ner till en smutsig tvättkorg genialt!

Gör tvättstugan till ditt favoritrum

Eftersom tvättstugan är ett rum du inte ska vistas i länge uppmanar Torkildsby dig att välja en personlig stil på inredningen och en färgpalett som gör dig glad.

– Att tvätta är inte den roligaste aktiviteten, så just därför är det viktigt att göra den extra inbjudande. Vare sig du gillar starka färger eller trivs bättre med en neutral färgpalett är tvättstugan det perfekta rummet att anpassa efter din egna personliga stil, säger hon.

Välj lämpligt material

Eftersom en tvättstuga i första hand är ett arbetsrum bör du välja robusta material som tål vattenspill. Vinyl och kakel med släta ytor är bra golvval eftersom de är lätta att rengöra.

– Vill du använda tapet finns det numera vinyl- och våtrumstapeter som är vattenavvisande och hållbara, säger Torkildsby.

platsbyggd bokhylla
Vill du rusta upp din tvättstuga? Eller kanske bygga en helt ny? Skapa en gratis förfrågan och jämför offerter från hantverkare, elektriker, rörmokare och mycket mer.

En tvättstuga ska förenkla vardagen – planera väl

Planera för allt du behöver få plats med i tvättstugan! Det är lätt att småsaker flyttar runt, men med med snygga förvaringslådor eller korgar så blir det inte rörigt.

Hitta en smart lösning för torkställningen

Det allra bästa med att ha egen tvättstuga är just att slippa ha torkställningen stående i badrummet eller synligt framme i kök eller vardagsrum.

– Lägg lite tid på att hitta en permanent plats för torkställningen, så att den inte står i vägen i tvättstugan heller. Om du inte har plats för ett fristående torkställ finns det andra alternativ som du kan utnyttja i små rum också. Du kan till exempel montera en vägghängd torkställning, säger Torkildsby.

Dölj smutstvätten

Torkildsby rekommenderar att ha smarta lösningar för sortering av smutsätt för att undvika ett berg med kläder.

– Ha egna korgar och lådor för mörk tvätt, ljus tvätt, ull eller siden. Ett integrerat sorteringssystem med utdragbara lådor är det allra bästa om du har plats för det. Då frigör du också yta från golvet.

platsbyggd bokhylla
Vill du rusta upp din tvättstuga? Eller kanske bygga en helt ny? Skapa en gratis förfrågan och jämför offerter från hantverkare, elektriker, rörmokare och mycket mer.