Inredaren avslöjar knepen – så lyckas du med målningen i ditt hem

Dags att måla om? Här är inredarens bästa tips för att lyckas med målningen – med den personliga stilen i fokus.

Välj färger du gillar. Häng inte upp dig i trendfärger. Och våga tänja på gränserna. Det är färgexperten Birgit Torkildsbys bästa tips till dig som ska måla om hemma.

– Det är lätt att bli kär i trendfärger som man ser i en inredningstidning eller på Instagram, men det är viktigaste är ställa sig själv frågan: Är det här något som passar i mitt hem?

Birgit Torkildsby är inredare på Arkivet, och har stor kunskap och kärlek till både färger och tapeter.

– Jag upplever att många är osäkra på vilka färger som passar ihop, hur färger ska användas i olika rum och vart de ska börja.

Hitta din stil

Börja med att ta reda på vilken stil och vilka färger du faktiskt gillar. Ett bra sätt att göra det på är att leta efter inspirationsbilder på till exempel Pinterest eller Instagram.

– Föredrar du kalla färger från naturen som grönt eller blått eller varma som gult och rött? Kom ihåg att ta hänsyn till element i ditt hem, som ljusinsläpp, möbler, inredning, takhöjd, storlek osv. Ta med dig färgprover hem och provmåla alltid innan, säger Torkildsby.

Numera finns det också appar där du kan testa färger och tapeter i ditt eget hem innan du målar – Nordsjö Vizualizer och Jotun ColourDesign för att nämna två.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är knapp.png
Skapa en gratis förfrågan för att få offerter från målare nära dig.

Hitta din färgpalett: huvudfärg, accentfärg och kontrastfärg

– Kom ihåg att tänka på helheten. Du ska kunna röra dig från rum till rum och känna att hela hemmet är i harmoni, säger Torkildsby.

För att skapa en färgpalett rekommenderar hon att först att hitta en huvudfärg som ska finnas på stora ytor som till exempel väggar och golv.

Accentfärg ska komplettera huvudfärgen och användas i andra delar av rummet, som möbler. Kontrastfärg är en färg som sticker ut och ska användas på ett några utvalda föremål i hemmet. Torkildsby förklarar:

– Säg att du fastnar för en blå väggfärg. Utgå då från den blå färgen för att skapa en harmonisk färgpalett. Du kan till exempel använda en mörkare nyans av blå i ett annat rum eller välja en mörkblå soffa.

En annan metod är att skapa en färgpalett med fokus på nyanser. Då kan färgerna vara olika, men ha samma styrka eller mjukhet. Lägg till en kontrastfärg för att stilen ska kännas personlig och unik.

– Kontrastfärgen ska användas på några få objekt som konst, en lampa eller kuddar. Ett tips är att slå upp färgcirkeln, och hitta den färg som ligger på den andra skalan. Blått och orange som ligger på varsin sida, men framhäver det bästa hos varandra, säger Torkildsby.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är knapp.png
Skapa en gratis förfrågan för att få offerter från målare nära dig.

Våga använda tapeter

Satsa på tapeter! Utbudet av tapeter är större än det någonsin, så du kommer garanterat hitta något du gillar. Textiltapeter har en snygg struktur, och består ofta av flera nyanser som skapar djup (även om de är enfärgade). För att få en bra helhet i ditt hem kan du plocka upp en av färgerna från tapeten och måla ett annat rum eller tak i samma färg.

Eller varför inte ge dina gäster en wow-upplevelse med en levande och härlig tapet i hallen eller toaletten?

– Våga ta ut svängarna! De flesta tycker att det är uppfriskande att ha någon som vågar vara sig själv, ha sin egna personliga stil och inte göra som alla andra. Hur kul är det inte att ha ett hem som speglar just dig och din familj? säger Torkildsby.

Behöver du hjälp med att hitta en målare?

Hos Servicefinder kan du enkelt hitta en målerifirma för ditt uppdrag. Och det är hur enkelt som helst! Så här funkar det:

  1. Skapa en gratis förfrågan där du beskriver vad du vill måla om.
  2. Vi matchar ihop dig med målare i ditt område.
  3. Jämför offerter och omdömen och välj företaget som är bäst lämpat för jobbet.
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är knapp.png
Skapa en gratis förfrågan för att få offerter från målare nära dig.