Gröna avdraget – höjs för 2023!

Nu blir det ännu gynnsammare med grön teknik! I Januari 2023 höjdes det gröna avdraget från 15 till 20 procent för alla som installerar solcellspaneler. Fortsätt läsa för att få koll på den nya skattereduktionen för det gröna avdraget om du vill installera grön teknik!

Vad är nytt?

Vi börjar med vad som är nytt för det gröna avdraget 2023. Den stora skillnaden är såklart ökningen från 15 till 20 procent på solcellspaneler. Detta gäller alltså material och arbetskostnader för installationen. Skatteverket kommer som tidigare år utgå från en shablon. Material och arbete utser 97 procent av den totala kostnaden för en installation. Det innebär att avdraget på 20 procent räknas på 97 procent av kostnaden. För att ge ett enklare sätt att räkna på detta – skatteavdraget blir 19,4 procent av totalkostnaden och inte 14,55 procent som det varit tidigare.

Vill du installera solceller och jämföra offerter från behöriga elektriker?

Hur funkar det?

De gröna avdraget fungerar efter fakturamodellen. Du som privatperson kan alltså installera grön teknik och få en del av kostnaden avdragen. Precis som med rut- och rot avdraget så sker avdraget direkt på fakturan från företaget som utför installationen. Anledningen till detta är att det ska vara smidigare för privatpersoner att ställa om till en klimatsmart livsstil! 

Här är tjänsterna som omfattas av avdraget:

  • Installation av solceller (20% avdrag)
  • Installation av lagring av egenproducerad elenergi (50% avdrag)
  • Installation av laddningspunkter till elfordon (50% avdrag)

Hur mycket skattereduktion får jag nyttja per år?

Taket för avdraget är 50 000 kronor per person och per år och det gäller för installationer som påbörjas och betalas från och med årsskiftet. Tänk på att du eller dina föräldrar måste äga bostaden som installationen avser för att få rätt till avdraget.

Kan jag nyttja avdraget om jag köper materialet själv?

Något att tänka på gällande grön teknik är att du inte får avdraget på det material du själv köper in. Du får enbart avdrag på materialet om du köper det från företaget som utför installationen. Det går såklart att nyttja avdraget även fast du köpt eget material men då enbart på arbetskostnaden.

Vill du ha hjälp av behöriga elektriker med en miljövänlig elinstallation? Skapa en förfrågan på Servicefinder för att jämföra elektriker och offerter i ditt område.