Flytta: så får du en smidig flytt

Att flytta är kul men kan också kännas lite jobbigt innan man kommit på plats i den nya bostaden. Det är många saker som måste göras innan flyttdagen och det kan vara svårt att komma ihåg allt. Läs vår flyttguide för att få en smidig flytt.

flytta

Flytta till ny bostad utan krångel

Det är mycket att ha koll när man ska flytta både innan flytten och på den faktiska flyttdagen. För att din flytt ska bli så smärtfri som möjligt har vi tagit fram denna flyttguide som hjälper dig steg för steg. 

Flytta med flyttfirma

Oavsett om du ska flytta till en annan stad eller om du ska flytta till kvarteret bredvid så är det absolut lättaste att anlita en flyttfirma som flyttar åt dig. Det är tillräckligt mycket som ska göras ändå när du flyttar och kan det vara skönt att slippa den tyngsta biten.

Hitta en seriös flyttfirma

Flyttfirmor finns det gott om, vissa bättre än andra. Det viktiga när du ska hitta en seriös flyttfirma är att kolla referenser och omdömen. Kanske känner du någon som nyligen flyttat som kan ge dig tips. Att sitta och ringa runt till alla flyttfirmor för att se vilken flyttfirma som ger dig bäst pris tar tid. Hos Servicefinder kan du snabbt och smidigt skicka in en förfrågan och få offerter från flera seriösa flyttfirmor. Jämför i lugn och ro de olika offerterna, läs omdömen och välj en flyttfirma som känns rätt för dig. 

Kom ihåg att vara ute i god tid när du ska anlita en flyttfirma. Vet du att du ska flytta om två månader kan du skicka en förfrågan redan nu. Seriösa flyttfirmor blir snabbt uppbokade. Framförallt om du vill flytta på en fredag eller vid ett månadsslut eftersom det är många som vill flytta då.

Beställ flyttkartonger

Ett vanligt fel många gör är att beställa för få flyttkartonger. Rekommendationen är att du ska ha en flyttkartong per kvadratmeter om du bor i en normalmöblerad bostad. Är du en samlare är det bra att beställa fler än så. Det är irriterande att inse att kartongerna inte räcker när du väl börjat packa. Ofta kan man köpa flyttkartonger från flyttfirman, det kan vara smidigt. 

Se också till så att du laddar upp med det du behöver för att skydda alla saker. Det här är bra att ha hemma: 

  • Plastpåsar 
  • Bubbelplast
  • Silkespapper för ömtåliga föremål
  • Tejp 
  • Sträckfilm för att skydda möbler 
  • Saxar 
  • Tuschpennor
  • Originalförpackningar för exempelvis glas annars går det bra att slå in dem i tidningspapper

Boka flyttstäd

Lika viktigt som det är att vara ute i tid för att hitta en seriös och duktig flyttfirma är det om du vill hitta en duktig städfirma som kan fixa flyttstädet åt dig. Du kan givetvis flyttstäda själv men det tar tid och det är väldigt lätt att glömma vissa ställen. Tror du kommer bli glad att slippa städningen när flyttlasset väl har gått till din nya bostad. Då vill du bara sätta igång och fixa i ordning där.

Bor du i hyresrätt?

Om du bor i hyresrätt är det viktigt att se över om det är saker du har gjort som du måste återställa så inte hyresvärden kommer med anmärkningar vid slutbesiktning av lägenheten. Ett exempel kan vara om du har satt upp en vägg för att få ett extra rum eller om du har målat ett rum i en färg som inte anses vara en normal färg. En målare eller en hantverkare vara värdefullt att anlita om du har ont om tid.

Två veckor kvar tills du ska flytta – börja packa

Nu är det bra att börja packa för att inte behöva stressa. Räkna med att packa ett rum per dag. Passa samtidigt på att rensa bort det du inte vill ha med dig. Det är ju inte helt ovanligt att man har samlat på sig en hel del som man inser att man aldrig använder. Lika bra att göra sig av med det nu då. Kom ihåg att märka alla kartonger så att du vet vad du har lagt i respektive kartong. 

Ett tips är att numrera varje kartong och sedan ge flyttfirman en ritning över din nya lägenhet där varje rum är markerat med ett nummer. Då får du rätt kartong in i rätt rum direkt så slipper du själv flytta runt kartonger i nya lägenheten. Om du vill göra det lätt för dig, då kan du anlita packhjälp som de flesta flyttfirmor har som tilläggstjänst. 

Har du anmält att du ska flytta?

Det är viktigt att komma ihåg att anmäla om flytt till Skatteverket, anmäla adressändring för post, ringa försäkringsbolag gällande hemförsäkringen, elleverantör (kanske passa på att byta?) och alla andra företag som du får post i från. Många företag får automatiskt din nya adress när du gjort adressändring men en del får det inte. Därför är det extra viktigt att du själv meddelar detta.   

En vecka kvar tills du ska flytta

Kolla igenom garage, vind/källarförråd och se om det är något du behöver packa om där eller kanske kan slänga om du inte vill ha med det till nästa bostad. 

Packa ner alla saker du är extra rädd om i en väska som du tar som eget handbagage under flyttdagen. Det kan vara smycken, värdepapper eller andra mindre föremål som du är rädd om. 

Skriv flyttkort och skicka till släkt, vänner och bekanta. Trots att vi lever i en digital värld är det kul att få riktig post ibland. 

Dagen innan själva flyttdagen kan du rulla ihop alla mattor och binda ett snöre runt så blir det lättare att bära dem. För att göra det trevligt för flyttfirman när de kommer kan du se till att ha lite kaffe och kanske någon macka eller bulle att bjuda på, det brukar uppskattas. 

På flyttdagen

Se till så att du har packat ner det som är mest nödvändigt i den nya lägenheten direkt när du kommer dit. Sängkläder, toalettartiklar m.m. som du kan ta med dig själv i bilen. Ett annat alternativ kan vara att du markerar dessa kartonger extra tydligt och ber flyttpersonalen att packa in dem sist. 

När flyttlasset har gått behöver du öppna för städfirman som ska flyttstäda din gamla bostad och därefter kan du glädjas åt att flytten är klar. 

Klicka på knappen nedan om du vill komma i kontakt med en flyttfirma som hjälper dig med din flytt. 

skapa en förfrågan här