Dags att måla om och få höstfint i hemmet?

Hösten är här för att bjuda på naturens vackra färgskiftningar och fallande löv. Mer tid spenderas inomhus och du kanske funderar på hur du kan göra det höstfint hemma. En sån enkel sak som ny färg på väggarna kan göra mycket för att få en extra guldkant i hemmet. Att måla om behöver inte vara så svårt med rätt material, verktyg och framför allt tålamod. Vi guidar dig till ett lyckosamt slutresultat – det är mycket att tänka på.

Måla om_målarverktyg

Se över skador på väggarna

Är väggarna smutsiga? Har du hål i väggarna efter tavlor och hyllor?
Tro det eller ej men förarbetet är det viktigaste momentet för ett lyckosamt slutresultat. Därför behöver du noggrant undersöka rummet/rummen som ska målas.  Är väggarna smutsiga behöver de rengöras. Hål i väggar behöver spacklas och slipas för att få en slät och fin yta att måla på.

Lister, tak, karmar och dörrar

Tänk på att se över skicket på alla ytor som är runtomkring väggen du ska måla. Slitna lister, tak, karmar och dörrar kan i många fall bli extra synliga när väggarna har fått ny fräsch färg.

Vilken färg ska du välja?

Ibland kan det vara kul att göra något vågat,  tänk på att mörka färger ofta gör att rummet upplevs som mindre.  Det kan därför vara smart att välja en ljusare färg som får rummet att se större ut. Har du många fönster med mycket ljusinsläpp kan det vara en bra idé att provmåla en liten yta för att se hur det ser ut när färgen väl kommer på väggen.

Hur mycket färg behövs?

Det är tråkigt att sätta igång och inse att du har köpt för lite färg. Räkna därför ut hur många kvadratmeter färgen ska räcka till. Färgaffären kan hjälpa dig så att du får rätt mängd färg till den yta du ska måla.

Inköpslista

Ett smart tips är att skriva en lista på allt du behöver så du inte kommer hem från affären och har missat något viktigt. Har du verktygslåda, spackelspade, penslar och olika rollerhandtag hemma? Om inte är det verktyg som du behöver ha för en lyckad målning. Vidare bör du se till att du förutom färg har målartvätt, spackel, maskeringstejp och slipmaskin eller sandpapper inhandlat innan du sätter igång med målandet.

Skydda möbler, lister och golv

Skjut ut alla möbler från väggen och täck gärna över dem liksom golv för att undvika färgstänk. Tejpa även alla lister och eventuella vägguttag för att undvika fläckar på dem.

Tvätta, spackla och slipa

Väggen behöver du noggrant tvätta med väggtvätt för att färgen ska fästa bra. Använd till fördel en mopp med långt skaft för vara snäll mot axlarna och för att få bättre räckvidd. Spackla igen hål och övriga tänkbara skador, slipa därefter tills du får en slät och fin yta.

Dags för det roliga – börja måla

Bra jobbat! Nu har du gjort grovjobbet och kan sätta igång att måla. Tänk på att först grundmåla där du har spacklat och låt det torka ordentligt innan du sätter igång och målar resten av väggen.

Känns det övermäktigt?

Känns det jobbigt redan innan du ens har börjat? Är du inte erfaren är det alltid bäst att anlita en målare som utför jobbet åt dig. Då vet du att du får ett bra resultat och så går det dessutom mycket snabbare. Via Servicefinder kan du få kontakt med flera professionella målare. Det är lätt, det enda du behöver göra är att skicka in din förfrågan där du beskriver vad du vill få hjälp med. Du har därefter möjligheten att jämföra olika offerter och se vad målarna har fått för omdömen. Bra va! 

Glöm inte ROT

En bra sak att komma ihåg när du ska anlita en målare är att dra nytta av ROT-avdraget som innebär en skattereduktion på 30% upp till 50 000 kronor av arbetskostnaden. Rotavdraget kan användas av dig som äger ditt boende. 

Behöver du hjälp med annan renovering än målning har vi många skickliga hantverkare anslutna till oss som gärna hjälper dig med det du har behov av.

Vill du komma i kontakt med tjänsteföretag som hjälper dig att måla om? Skicka in din förfrågan redan idag och få svar inom kort!