Trädgårdsfix: så får du din trädgård sommarfin

Sköna maj välkommen! Ja, nu börjar en härlig tid för dig som gillar trädgårdsfix och allt vad det innebär. Här får du läsa om vad du kan göra nu i maj för att ge din trädgård goda förutsättningar för sommaren och sensommaren och även nästa år.

Trädgårdsfix som bäddar för en fin trädgård

Nu finns det mycket trädgårdsfix du kan göra för att göra din trädgård redo för en fin sommar. Har du rensat rabatterna från ogräset eller funderar på på att anlägga nya rabatter? Vill du få rabatterna klara snabbt kan det vara en god idé att anlita en trädgårdsmästare som hjälper dig med det. Vill du ha inramning av rabatten med stenar kanske en stensättare är precis det du behöver. Det en bra tid att fixa klart i trädgården nu.

Trädgårdsfix som lämpar sig att göra nu

Nedan ger vi dig en liten trädgårdsguide på vad du kan göra i trädgården eller på balkongen. Blommor, buskar och grönsaker- vad vill du ha hos dig?  

Kratta och gör trädgården redo

tradgårdsfix kratta

Kratta igenom gräsmattan, rabatter, köks- och kryddodling, under häcken och under hallonbuskarna om du har en sådan. Att kratta innan du sätter fart med plantering och klippning av gräsmatta är bra för att få bort löv, kvistar och annat ogräs som kan ligga kvar från förra året. Löven hindrar solen från att nå fram hela vägen och hindrar gräset från att få det solljus som det behöver för att gro och må bra. 

Trädgårdsfix med perenner och buskar

Trädgårdsfix buskplantering

Nu är det en perfekt tid att plantera många sorters växter, inte minst buskar och perenner. De får tid att rota sig och därmed bättre förutsättningar att klara vintern. Detta är i synnerhet viktigt om du bor i de norra delarna i landet. 

Perenner som är bra att plantera nu är funkia, stjärnflocka, kärleksört, revsuga, alunrot och låga riddarsporrar. Det är vanligt att man vill plantera många olika men här tipsar vi om att välja några stycken och istället välja flera sorter från den blomman. 

Funderar du på sätta en häck runt eller på en del av tomten? Thujahäcken är mycket bra ha på så sätt att den klarar av våra vintrar utan att ta skada. Thujan planteras med fördel nu till våren alternativt till hösten. Det är ett ganska stort projekt att anlägga en thujahäck så här kan det vara skönt att anlita en trädgårdsmästare som kan fixa det utan svårigheter. 

Gräsmattans tid är nu

Tradgårdsfix gräsmatta

Förhoppningsvis har gräset nu blivit så pass långt att du kan klippa det. Det bör vara mer än 5 centimeter högt när du klipper det för första gången på våren. Vanligtvis brukar gräsmattan behöva klippas 1-2 gånger per vecka under våren men när sommaren kommer med varmare temperaturer då minskar tillväxten och du behöver inte klippa lika ofta.

Så här dags på året har gräsmattan i de flesta fall torkat upp om du inte bor i norr där snön varit kvar längre. För att få en frisk, grön och tät gräsmatta är det bra att strössla med gödsel. Gödslingen kan med fördel upprepas 2-3 gånger per år. Nu till våren behöver gräset mycket kväve och då rekommenderas Gräsmattegödsel Natur. På hösten rekommenderas istället Trädgårdsgödsel Mognad så att du  ger gräsmattan extra fosfor och kalium. 

Trädgårdsfix med odlingar till köket 

trädgårdsfix grönsaksodling

Sallad i kruka
Plocka din egen sallad direkt från en kruka går lika bra som att sätta den i grönsaksrabatten. Sallad är lättodlad och växer ganska raskt vilket är kul när man odlar.  

Egenodlad potatis
När jorden håller minst 8+ då är det dags för sättning. Sätt potatisen med ett radavstånd på ca en halvmeter, det får inte vara för tätt för då ökar risken för bladmögel. Mellan varje potatis ska det vara 15-30 centimeter och plantera potatisen med 10-15 centimeter djup. När blasten växt upp cirka 15 centimeter puttar du upp jord runt hela plantan så att det blir som en kupa. I den kupan kommer potatisen sen att växa till sig.  

Har du ingen trädgård men är sugen på att odla potatis hemma då går det lika bra att sätta potatisen i en hink eller djupa lådor. Det är spännande att se resultatet sen när de är klara och kan skördas efter ca 10-12 veckor. Vilken lyx att njuta av egenodlad potatis. 

Tomatodlingen
Önskar du tomater i grönsaksodlingen rekommenderar vi att köpa tomatplantor och sätta eftersom det är lite sent nu att sätta frön för att de ska hinna växa upp och ge tomater under sommaren. 

Jordgubbslandet
Gillar du jordgubbar så är det hög tid att fixa i ordning jordgubbslandet och sätta dit nya plantor. Plantera plantorna där solen skiner som mest och med lagom avstånd mellan plantorna i en mullrik jord. Då kommer du lyckas med jordgubbarna om vi har vädret på vår sida med mycket sol. 

Sommarblommor som passar i balkonglådorna

trädgårdsfix blommor i balkonglådor

Plantera fina sommarblommor i balkonglådor men kom ihåg att hålla koll på temperaturen, blir det frost måste blommorna täckas över. 

Pelargon, Gladiolus, Dahlia, Ranunkel och Blomsterkrasse är exempel på sommarblommor som passar perfekt att sätta i balkonglådan. Så även du som inte har en trädgård kan njuta av sommarens vackra blommor på balkongen. 

Är du ute efter växter som tål kallare nätter är Cyklamen, Penséer, Murgröna och Vinterbär “skimmia” bra växter som eftersom de klarar sig även när det är kallare ute. 

Vill du ha hjälp med något i din trädgård? Skicka en förfrågan och få svar från professionella trädgårdsmästare som gärna hjälper dig med din trädgård. 

skapa en förfrågan här