5 tips – att tänka på när du ska färgsätta ditt hem

Att välja färg till sin bostad är inte ett enkelt projekt. Det kräver en hel del research och planering innan man hittar rätt. I och med att färgsättning gör så mycket för ett rum är det bra att låta planeringen ta lite tid. Här delar vi med oss av 5 tips på hur man ska tänka när det är dags att färgsätta bostaden.

Färg sätter känslan i ett rum

Först och främst är det viktigt att ha med sig att färg påverkar humöret. Tänk därför på vad du vill förmedla för känsla i varje rum. I ett sovrum kanske du inte ska välja en orange färg. Med en harmonisk och lugn färg kommer du garanterat att sova bättre. Jordnära färger, skogstoner, blått och grått är ett perfekta val om du vill få en skön nattsömn!

Ljusa färger skapar rymd

En bra tumregel är att ljusa färger skapar rymd medan mörka färger förminskar. Ska du måla om ett rum som är lite mindre eller har mörka golv är därför en ljus väggfärg att föredra. Om du däremot har många fönster och mycket ljusinsläpp fungerar det utmärkt med mörka väggfärger. Oavsett så rekommenderar vi att provmåla en liten yta i rummet för att se hur färgen ser ut och skiftar sig i olika ljus. En färg kommer aldrig se ut på väggen som den gör i målarburken eller målarbutikens färgkarta. 😊

Arbeta med flera färgnyanser

Att arbeta med flera nyanser är ett bra knep för att hitta en färg som passar din inredningsstil och ditt hem. Vilken färg har du på dina gardiner? Soffkuddar? Mattor? Välj en kulör som redan finns i ditt hem och välj en väggfärg som går i samma nyans, men som är 50% mörkare eller ljusare. Att arbeta på det här sättet är ett känt stylingknep som garanterat kommer att förhöja känslan i din bostad. Dessutom får du en röd tråd genom hela bostaden. Supersnyggt!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är knapp-300x61.png
Beskriv ditt projekt och få kontakt med proffsiga målare i ditt område.

Anpassa väggfärgen efter golvet

I och med att man sällan byter färg på golvet är det en bra idé att matcha väggfärgen med golvet, och inte tvärtom. Om ditt golv är varmt, välj en varm färgton på väggarna, om ditt golv är kallt, välj en kallare färgton. Rött och gult är exempel på varma färger, medan blå är en kall färg. Grön hjälper att göra en färg kallare. Kom ihåg att välja lite ”smutsigare” färger, då klara färger gör att det lätt kan bli för mycket färg i ett rum.

Hitta en bra målare

Om du inte har tid eller ork att måla om själv är det viktigt att anlita en kompetent målare för uppdraget. Då kan du känna dig trygg med att resultatet blir precis som du vill. Via Servicefinder kan du snabbt få kontakt med målare i ditt område. Det är enkelt, skapa en förfrågan så matchar vi ihop dig med bra målare. Därefter behöver du bara jämföra offerter och omdömen och välja den bästa målerifirman för jobbet.

Beskriv ditt projekt och få kontakt med proffsiga målare i ditt område.