Steg för steg – så förbereder du ditt hus för ommålning!

Att måla om huset är ett stort projekt men som verkligen ger ditt hem en fräsch och förnyad känsla. Kanske väljer du samma färg som förut, eller så sätter du en helt ny färg på tillvaron. Men, innan du börjar måla är det viktigt att förbereda ditt hus ordentligt för att säkerställa att resultatet blir så bra som möjligt - planering är nyckeln. Här kommer 7 steg som är viktiga att följa när du förbereder ditt hus för nya färger.

Steg 1: Rengör husets ytor

Börja med att rengöra alla ytor som du tänkt måla. Tvätta och skrubba noggrant – ta bort eventuell lös färg. Därefter är det dags att sanda alla ytor du ska måla för att skapa en så slät yta som möjligt. Täck även över området som du inte ska måla om. Det kan vara till exempel fönster, dörrar och stuprör. Ett tips är att använda sig av en högtryckstvätt för att rengöra ditt hus så bra som möjligt. Mitt nästa tips är att rengöra hela huset inklusive taket när du ändå är igång!

Steg 2: Skrapa bort gammal färg

Om det finns gammal färg som har börjat flagna eller spricka, måste det skrapas bort. Använd en skrapa eller en roterande slipmaskin för att ta bort gammal färg. Se till att du bär skyddsutrustning som handskar, skyddsglasögon och andningsskydd för att skydda dig mot damm och färgflisor.

Steg 3: Fyll i hål och ojämnheter

Har din fasad ojämnheter, hål eller sprickor är det viktigt att jämna ut ytan som ska målas. Hålen och sprickorna fyller du ut med spackel eller kitt. En så len yta som möjligt är nyckeln!

Steg 4: Maskera ytor

Områden som du inte ska måla om, till exempel dörrkarmar, fönster eller andra detaljer måste maskeras med antingen maskeringstejp eller plastfolie. Detta kommer att skydda de områden som inte ska målas från färgstänk.

Steg 5: Skydda miljön runt huset

Tänk på att skydda växter, möbler och andra känsliga objekt som finns nära huset för att skydda de mot färgstänk. Lättast är att använda sig av plastfolie eller en skyddsmatta. Givetvis är det bäst att flytta undan det du kan.

Steg 6: Välj rätt färg och verktyg

När du har checkat av tidigare steg är det dags att välja rätt färg och verktyg. Välj en färg som passar dina önskemål och behov, och se till att du har alla nödvändiga verktyg som penslar, roller och skrapor. Provmåla gärna innan så du ser hur kulörer gör sig i olika ljus.

Att förbereda ditt hus för målning tar som ni redan noterat både tid och ansträngning, men det är en viktig del av processen. Har man däremot aldrig målat innan och inte heller målat om huset rekommenderar vi dig att ta hjälp av proffs.

Här kan du jämföra målare utifrån offerter och tidigare omdömen – hitta rätt måleriföretag för din ommålning!