Förbered din trädgård inför våren – 5 tips

När vi trodde att våren var på ingång gjorde givetvis vintern, som vanligt, comeback. Men nu börjar vi äntligen se ljuset i tunnel, utan att säga för mycket. Med våren kommer varmare temperaturer, längre dagar och kanske trevligast av allt, en grönare tillvaro. Nu är det alltså dags att göra i ordning trädgården. Det är mycket att fixa, så vad väntar du på? Här kommer 5 tips på hur du förbereder din trädgård inför vårens glada toner.

1. Rensa bort vintern

Ta bort allt dött och vissnat material från din trädgård, inklusive fallna löv, kvistar och gamla växtdelar. Detta ger plats för ny tillväxt och minskar risken för sjukdomar och skadedjur i din trädgård. Dessutom är en storstädning att rekommendera, sopa gångarna, rensa upp i garaget och snygga till rent allmänt.

2. Se över jorden i din trädgård

Ett smart tips är att testa pH-nivåerna i jorden. Detta hjälper till att ge dina växter den näring de behöver för att blomstra. Du kan också tillsätta organiskt material, såsom kompost, för att förbättra jordstrukturen.

För att enkelt testa pH-värdet i din trädgård, kan du använda en pH-testremsa som du kan köpa i en trädgårdsbutik eller på nätet. Följ dessa enkla steg:

  • Ta en jordprovsprov från olika delar av din trädgård med hjälp av en trädgårdsspade eller en jordborr.
  • Blanda de olika jordproverna tillsammans i en ren plastbehållare.
  • Fyll en annan behållare med rent vatten och doppa pH-testremsan i vattnet enligt anvisningarna på förpackningen.
  • Ta upp pH-testremsan från vattnet och placera den på jorden i plastbehållaren. Se till att testremsan täcker jorden väl.
  • Vänta i några sekunder och sedan jämför färgen på pH-testremsan med färgskalan som följer med förpackningen. Du kan sedan avgöra om din jord är sur, basisk eller neutral baserat på färgen.
  • Baserat på pH-värdet kan du sedan justera jordens pH-nivå genom att tillsätta kalk (för att höja pH) eller svavel (för att sänka pH) enligt anvisningarna på förpackningen.

Det är viktigt att notera att olika växter trivs i olika pH-nivåer, så det är en bra idé att undersöka vad som är lämpligt för de växter du vill odla i din trädgård.

3. Planera för nya växter

Om du vill lägga till nya växter i din trädgård, ta reda på vilka växter som passar bäst för ditt klimat och jordtyp. Planera också var du vill placera dem och hur de kommer att passa in i din trädgårdsdesign. Se även till att rengöra dina trädgårdsredskap ordentligt och kontrollera att de fungerar korrekt. Se till att de är vassa och oljade för att de ska fungera optimalt när du använder dem under våren och sommaren.

4. Trimma buskar och träd

Beskär buskar och träd försiktigt för att ta bort döda och skadade grenar samt för att forma dem. Detta ger dem en frisk start inför våren och kan öka produktionen av blommor och frukt.

Altan sommar

5. Gå igenom din altan/uteplats

  • Rengör altanen: Börja med att rengöra altanen från smuts och löv som samlats upp under vintern. Använd en sopborste eller högtryckstvätt för att få bort allt damm, smuts och skräp från altanen.
  • Inspektera altanen: Kontrollera altanen noggrant för eventuella skador som kan ha uppstått under vintern. Kolla efter sprickor i träet eller skador på stenplattorna och åtgärda dessa om det behövs.
  • Förnya altanmöblerna: Om du har altanmöbler, se till att de är i bra skick och inte behöver repareras eller bytas ut. Om möblerna behöver en uppfräschning, överväg att måla eller lackera om dem för att förlänga deras livslängd.
Behöver du hjälp med att fixa din trädgård eller altan? Då kan du enkelt beskriva ditt projekt här och jämföra offerter från proffs nära dig!