Så ökar du värdet på din bostad inför försäljning

Vill du öka värdet på din bostad vid försäljning är det viktigt med förberedelser. Därför delar vi nu med oss av våra 7 bästa (och mest kostnadseffektiva) knep som hjälper dig att maxa värdet på din bostad!

1. Rensa ytor

Se till att hålla ytorna luftiga! Idag anlitar många stylister för att få sin bostad homestylad inför försäljning, men du kommer långt på att bara plocka bort småsaker och personliga foton. Att rensa ytorna gör att spekulanter enklare kan se sig själv i bostaden, med sina egna föremål och möbler. Tycker du att ditt hem blir för tomt utan dina föremål – placera neutrala detaljer som blommor, ljusstakar och lampor. På så sätt riskerar du inte att ditt hem ser för kallt ut.

2. Fräscha upp badrummet

öka värdet bostad renovera badrum

Badrummet är ett viktigt rum för många spekulanter. Därför kan en renovering vara väl investerade pengar. Med ROT-avdraget behöver det heller inte bli en dyr affär. Valet av material påverkar priset mycket, se därför till att hålla dig inom en rimlig budget när du väljer material. 

Krävs det inte en renovering så rekommenderar vi ändå att du ser över ditt badrum. Att byta ut ett sprucket handfat och en äldre toalett är enkla och kostnadseffektiva knep som  gör mycket. Stylingknep är ställa fram doftljus, lyxiga tvålar och fräscha handdukar. 

3. Styla ditt kök

öka värdet bostad försäljning

Är ditt kök i behov av en uppfräschning kan det ibland räcka med att byta ut skåpsluckor, knoppar eller bänkskiva för att förbättra helhetsintrycket. Glöm heller inte att styla köket! Ett bra tips är att använda färska kryddar och kockböcker som köksdekorationer. Lägg vaser med kryddor på köksbänken eller häng upp dem i metallvaser på en passande plats. Har du ett gammalt och omodernt kök är det däremot värt att renovera om köket.

4. Optimera utrymme

Att din bostad är välplanerad är viktigt! Framför allt om du bor i en mindre bostad. Se därför till att optimera varje kvadratmeter. Ett extra rum är i de flesta fall ett säkert kort för att öka värdet på din bostad om du bor trångt. Har du möjlighet att renovera för att få det där extra rummet – gör det! Fundera annars över om du kan dela upp en del av lägenheten med en rumsavskiljare. Ett annat tips är att integrera förvaringen i dina möbler. Utnyttja takhöjden genom att sätta upp skåp och hyllor eller sätt in lådor under sängen (om det finns utrymme till det).

5. Måla om

öka värdet bostad måla om

Att måla om är ett enkelt sätt att öka värdet på din bostad. Har du omodern färg eller tapet på väggarna – måla om hela lägenheten för att förbättra det visuella intrycket. En tumregel är att hålla sig till en neutral färg, exempelvis grå eller vit. Men det finns självklart undantag, har du generös takhöjd och mycket ljusinsläpp kan en utstickande kulör ge en härlig och ombonad känsla. Tänk på att provmåla och låta färgen stå ett par dagar för att se hur färgen skiftar vid olika ljus.

6. Tänk på trädgården

öka värdet bostad trädgård

Är du husägare? Klipp gräsmattan, buskar och ställ ut krukor med blommor och växter. Att visa upp en fin trädgård kommer att göra spekulanter glada över tanken att äga din tomt . Även om du säljer på hösten kan du ställa ut utemöbler och inreda altanen med kuddar och filtar. Håll det luftigt vid entrén och se till att sätta upp ljusslingor och ljuslyktor för de visningar som infaller på kvällen.

7. Ge ett gott första intryck

öka värdet på din bostad

Lägg tid på att få hallen att kännas inbjudande. Hallen är trots allt det första spekulanter möts av i ditt hem. Placera fina, virkade korgar på hallgolvet eller köp en skohylla som går längs hela hallväggen. Har du ett avlastningsbord kan du placera en vas med vackra blommor i.  Häng gärna upp tavlor i hallen, det kommer garanterat att ge din hall ett lyft. Rensa hallen från ytterkläder, men det går självklart bra att låta några få plagg hänga kvar som inredningsdetaljer. Du kan exempelvis låta en fin jacka och ett par rena skor stå kvar för att ge ett ombonat intryck.

Behöver du proffshjälp inför inför bostadsförsäljningen?

Klicka här för att skicka in en förfrågan och få upp till 5 svar från hantverkare.

Klicka här för att skicka in en förfrågan och få upp till 5 svar från målare. 

Klicka här för att skicka in en förfrågan och få upp till 5 svar från mark- och trädgårdsföretag.