Försäkring när du renoverar – detta bör du veta!

Du kanske planerar en badrum- eller köksrenovering, eller så vill du göra en tillbyggnad. Oavsett byggprojekt är det alltid bra att se över sina försäkringar om olyckan skulle vara framme. Här berättar vi om försäkringarna du bör ha koll på inför din stundande renovering!

försäkring vid renovering

Försäkring vid renovering – vad behöver man veta? Inför en renovering är det viktigt att du kontaktar ditt försäkringsbolag  och ser över ditt skydd om en olycka eller skada skulle ske. Saknar du viktiga skydd kan du välja att utöka försäkringsskyddet under perioden som renoveringen pågår.

Kontrollera att hantverkarna är behöriga

Innan du anlitar ett byggföretag måste du kontrollera att företaget är godkänt för F-skatt och är momsregistrerat. När du använder Servicefinder har vi gjort jobbet åt dig. Men använder du ett företag utanför tjänsten är det viktigt att du gör dessa kontroller själv för att kunna få skydd från försäkringsbolaget.

Byggföretagets försäkringar

Var noga med att fråga om byggföretaget har relevanta försäkringar. Vanliga försäkringar är ansvarsförsäkring, allriskförsäkring och byggfelsförsäkringar. Anlitar du ett företag som saknar ansvarsförsäkring kan du få mindre ersättning från försäkringsbolaget. Är du osäker på vilka försäkringar som är viktiga för just ditt byggprojekt kan du alltid kolla med en branschorganisation.

Skriv tydliga avtal

Sist men inte minst är det viktigt att skriva ett tydligt avtal med hantverkaren för att minimera risken för missförstånd. Avtalet bör innehålla pris, omfattning och tidsplan. Under renoveringar uppstår det ibland tvister om exempelvis merkostnader. I sådana lägen kan det vara skönt att ha ett tydligt avtal, men också ett rättskydd som ger dig ersättning för kostnaderna för att anlita ett juridiskt ombud.

Försäkring vid renovering: Om du ska renovera själv!

När du renoverar själv är det viktigt att renoveringen utförs ”fackmannamässigt” för att du ska få ersättning från försäkringsbolaget om något går fel. Det innebär att du utför projektet såsom en seriös yrkesman hade utfört  det. Var därför försiktig med att ge dig på hemmaprojekt på egen hand om du saknar kompetensen.

Vi hoppas att du har fått svar på hur du ska tänka kring försäkringar vid renovering.  Om du vill ha hjälp med renoveringen kan du skapa en förfrågan hos oss och få svar från bra hantverkare. 

skapa en förfrågan här