Att tänka på när du ska köpa sommarstuga

Många drömmer om en sommarstuga att åka till på helger och semestrar. Men för att du ska göra ett bra köp finns det några viktiga saker att tänka på. Här delar vi med oss av våra bästa tips!

Bestäm område

Att bestämma vart du vill att din sommarstuga ska ligga är en bra start. Kanske finns det outforskade områden i närheten av dig? Eller några timmar ifrån dig? Fundera över hur lång restid du kan tänka dig. Vill du ha möjlighet att åka till sommarstugan snabbt och smidigt över en helg? Eller kan du tänka dig en längre restid i utbyte mot närhet till exempelvis ängar och vatten?

Prioritera rätt

Vad är viktigast för dig när du ska köpa sommarstuga? Är det området? Storlek på tomten? Närhet till skog? Sommarstugans skick? Eller är du öppen för att renovera? Skriv allt du kan komma på och ranka dina önskemål efter hur viktiga de är för dig. På så vis blir det enklare för dig att navigera rätt och filtrera bort de husobjekt som inte uppfyller det du prioriterar mest.

Gör en budget

Att göra en budget för sommarstugan är viktigt såväl innan köpet som efter. När man köper en stuga är det inte helt ovanligt att oförutsedda kostnader dyker upp. Men du får också räkna med elkostnader, sophämtning, försäkringar och andra löpande kostnader.

Se potentialen

Leta hellre efter potential än det perfekta objektet! En stor tomt ger möjlighet till fler husbyggen om sommarstugan är liten. Saknar du närhet till en badstrand kanske du kan bygga pool? Möjligheterna är oändliga om du låter saker och ting ta sin tid. Gå gärna tillbaka och kolla på din prioriteringslista när du känner dig osäker – vad kan du tänka dig att tumma på?

Bekvämligheter

Om du ska besöka sommarhuset ofta, kanske till och med bo där i perioder, är det viktigt att se över bekvämligheterna. Hur fungerar det med vatten, avlopp och internetuppkoppling? Och hur långt är det till närmaste affär?

Anlita en besiktningsman

Du har hittat en sommarstuga. Underbart! Men kom ihåg att din undersökningsplikt gäller även vid köp av fritidshus. Se därför till att anlita en besiktningsman som kan kontrollera huset. Be även en fackman se över el och vatten. Om du struntar i besiktningen kan det bli en dyr affär om fel upptäcks efter kontraktet är påskrivet. Skulle det framkomma brister under besiktningen är det bra att veta att du får använda rut- och rotavdraget för fritidshus.

Kolla bygglov

Kontrollera med Byggnadsnämnden att fastigheten/fastigheterna du köper har bygglov. Om du själv planerar att bygga ut eller bygga till behöver du också kolla att det är tillåtet.

Behöver du hjälp innan eller efter ditt köp?

Om du ska köpa sommarstuga – eller kanske redan äger en så vet du vart du ska vända dig om du behöver hjälp med att fixa i huset. Med Servicefinder kan du enkelt ta in offerter och jämföra kvalitetskontrollerade företag. Hos oss hittar du besiktningsmän, hantverkare, målare, takläggare, mark- och trädgårdsföretag och mycket, mycket mer. Skapa en kostnadsfri förfrågan här.