Måla om huset? Det här behöver du veta om fasadmålning!

Lars Grundberg som driver Lars Grundberg Måleri ger dig svar på vanliga frågor om fasadmålning, vilken färg du ska använda, vad kostar det att måla fasaden etc.

´

Måla om huset

Lars Grundberg på Lars Grundberg Måleri  har arbetat som målare sedan 1976. Under alla dessa år har han hunnit måla många hus. Vi hade turen att han ville ställa upp på en intervju där han delar med sig av sin kunskap genom att svara på frågor som är bra att veta när man ska måla om huset.

Hur ofta behöver jag måla om huset? 

Man brukar säga att du behöver måla om huset vart 10 år ungefär. Men det beror också på var huset ligger, ligger det precis vid havet kanske det behövs målas om lite oftare. Väder och vind kan spela stor roll. Är det ett hus som ligger i solen kan vissa kulörer bli solblekta och måste då målas om oftare precis som om det ligger vid havet och får större påfrestning. 

Vilken fasadtyp håller längst, trä, betong/puts? 

Jag skulle nog säga att putsad fasad håller längre än ett hus med träpanel. Trä är trä och det hör ju inte ihop med vatten. Börjar det tränga in vatten i träet då händer det grejer som inte är så bra. Därför är det viktigt att man gör förarbetet riktigt ordentligt på ett trähus. 

När är bästa tiden att måla om huset?

Nu på våren är det absolut bäst att måla om huset. Det viktiga är att det måste ligga runt åtta plus eller mer dygnet runt. Målar du för tidigt på säsongen finns det risk att färgen fryser under natten eftersom nästintill alla färger man målar med idag är vattenbaserade färger. 

Spelar det någon roll vad det är för väder när jag målar om? 

Det är därför viktigt att det är uppehållsväder. Börjar det regna innan färgen hunnit torka då rinner färgen av och arbetetet måste göras om. Det beror just på att det är vattenbaserade färger man oftast använder när man målar om nuförtiden och de måste hinna torka ordentligt.  

Mitt i sommaren och om det är stekhett ute då är det inte heller så bra att måla eftersom det är lite jobbigt att måla i stekande hetta. 

Vilken färg ska jag välja vid fasadmålning? 

Först och främst måste du veta vad det är du har för färg på huset idag. Är det linoljefärg måste all färg skrapas bort och i vissa fall kan du behöva byta panel. Det kan du ta reda på genom att låta en färgrepresentant komma och titta på huset eller så kan du skrapa bort en bit färg och låta den bli analyserad i färgaffären. 

Vattenbaserad färg eller akrylfärg som det heter finns i många olika kulörer och är vattenlöslig. Det är den som används idag när man målar om hus. De stora varumärkena som Flügger och Beckers är bra, och även Demidekk  är bra men är tre gånger så dyr som de andra. 

I äldre hus som blivit ommålade flera gånger under sin livstid är det mycket bra om man vet vilken färg det målades med när det var nytt. Jag gjorde ett jobb för ett par år sedan och skrapade bort all färg efter konstens alla regler men efter två veckor hade det blivit stora blåsor på fasaden. Det visade sig då att huset hade målats med linoljefärg när det var nytt men det gick inte att se eftersom det hade målats om efter det. Då var det bara att riva och sätta upp en ny panel på huset. 

Vad är det viktigaste att tänka på innan jag målar om huset? 

Det viktigaste är att se hur det ser ut, sen börjar man renskrapa och sen rengöra fasaden. Det är nog det viktigaste. Är det ett hus som är målat i falu rödfärg då är det bara att rengöra genom att borsta rent med en piasavakvast. Det beror på att falu rödfärg är en slamfärg. Det är därför man kan bli röd på kläderna om man går emot en husfasad som är målad i falurött. Med andra ord är det lite lättare förarbete med falu rödfärg. 

Behöver jag alltid måla med grundfärg innan jag börjar måla om huset? 

Om det har flagnat, då ska man skrapa bort färgen först och sedan olja det. Därefter grundmålar man huset men man måste inte grundmåla hela ytan utan man målar på de ytorna som är trärent. Är det en träfasad där färgen har flagnat så kan det blir ett stort jobb för då måste fasaden skrapas först och det kan ta ett par veckor beroende på hur stort huset är. 

Hur lång tid ska jag räkna med att det tar att måla om huset? (en villa på 200 kvm)

Det är jättesvårt att säga för det beror ju på hur det ser ut. Är det en helt ny panel då går det på en vecka. Behövs det skrapas då kan det ta ett par till tre veckor, allt beror på hur det ser ut. Det kan också vara så att ändträet är ruttet och då behövs hela panelen bytas ut.  Det är därför det är så viktigt att jag får komma ut och titta på huset så jag ser i vilket skick det är i och då kan jag lättare göra en bedömning över hur lång tid det ska ta. 

Vilka är de vanligaste felen en husägare gör när de ska måla om huset?

Det är nog att man inte lägger på och behandlar ändträet tillräckligt ordentligt som man ska. Det är den viktigaste punkten och något som man behöver göra jättenoga. Här måste man ligga och krypa under husgrunden och verkligen göra det ordentligt. 

Vad kostar det att måla om huset? Låt säga en tvåvåningsvilla på 200 kvadrat för att ta ett exempel. 

Det är jättesvårt att säga men ungefär 50.000-100.000kr men sen beror det ju såklart på skicket, måste huset skrapas först då blir det ju mer än så. Därför är det viktigt att jag får komma ut och titta på huset innan jag lämnar en offert. 

Vilka verktyg behöver jag för att måla om huset? 

Det beror ju helt och hållet på vad du behöver göra men t ex stora fasadpenslar och skrapor.  Roller som du lägger på färgen med behövs men stora fasadpenslar är det viktigaste. Sen beror det ju också på vad det är för panel. 

Kan jag som husägare göra något innan jag anlitar en målare för att förenkla för målaren? 

Ja absolut, röja buskar och blommor runt om huset, är det några man är rädd om  får man se till att täcka över dem så de inte kan ta skada. Det kan behövas sättas upp en ställning och så är det ju stegar och som kan skada buskar och blommor. Det är också bra att plocka bort saker som sitter uppskruvade på väggarna. Kortfattat så är det viktigt att det är rent och städat runt huset. Man vill kunna komma fram direkt till  huset och inte börja tänka på att klippa buskar. Ställ dig frågan vad är i vägen och plocka bort om allt som är i vägen.

Vad är viktigt att tänka på när jag ska anlita en målare?

Försök ta in fem olika offerter och jämför. Ta inte alltid den som är billigast. Skiljer det 20-30.000 då kan man ju börja undra varför det företaget är så mycket dyrare och de andra så mycket billigare. Välj en firma med fast pris. Kolla upp hur företaget ser ut och om de har F-skatt. Fördelen när man går genom Servicefinder är ju att du vet att företaget har F-skatt så du behöver inte göra det jobbet själv. Det är en trygghet. Be om ett fast pris även om det kanske är ett företag som säger att de tar 400kr/h. Du tänker att det låter billigt men sen tar det fyra gånger så lång tid. Då ångrar du att du inte tog ett fast pris. 

Ska jag fråga om några specifika certifikat och försäkringar? 

Det kan vara bra att fråga vad företaget har för försäkringar och även fråga om de är med i någon organisation för då har man uppbackning därifrån. Jag är med i Måleriföretagen för att ge ett exempel. Är man som jag med i en organisation samt har en företagsförsäkring då är både du och jag som företagare skyddade. Du kan också ringa till organisationen och säkerställa så att företaget är med där för att vara på den säkra sidan. Vi har något som kallas för Nöjd Kund Garanti när man är medlem i Måleriföretagen och det kan vara en trygghet för dig. 

Till sist, varför ska man anlita Lars Grundberg Måleri?

Återigen så åker jag ut till kunden innan jag lämnar en offert. Det betyder mycket för mig. För dig som beställare får du ett bättre intryck när du vet vem jag är. Vi kan få en bra kontakt från start. Sen får du ju givetvis jämföra vad du får för pengarna i de olika offerter som du får via Servicefinder. 

Vill du måla om din husfasad? Lämna en förfrågan och få offerter från professionella fasadmålare. 

skapa en förfrågan här