Slipa golv

Beskriv jobbet
Kontaktuppgifter

Få priser på golvslipning hos dig

Ange postnummer
Om du inte kan postnumret kan du ange län och kommun istället

är väldigt nöjd med arbetet bra service bra pris höll vad han lovade att göra mycket nöjd

Vilken typ av behandling önskas?
Du måste välja minst ett alternativ
Ett välbeskrivet jobb brukar få bättre och snabbare svar.

Kontaktuppgifter

Vart ska vi skicka prisuppgifterna?
Namnet är tomt eller för kort
Du måste ange en giltig e-postadress
Du måste ange ett giltigt telefonnummer
Du måste godkänna villkoren

Har ditt golv börjat bli slitet eller har du fula repor i parketten? Att slipa golv innebär att man tar bort ett tunt lager av ytan på golvet för att ge det en jämnare och slätare yta. Det kan också användas för att ta bort just repor och fläckar från golvet. För att slipa golvet behöver man vanligtvis en slipmaskin. Kom ihåg att det är viktigt att använda rätt typ av slipmaskin och slipmedel för ditt golvmaterial, så det är bra att läsa på innan eller söka råd från experter.

Hos Servicefinder hittar du flera golvslipare som vill hjälpa dig att slipa ditt golv. Jämför offerter och omdömen direkt i din telefon, surfplatta eller på din dator. Vi har tusentals duktiga leverantörer anslutna som är betygsatta och kontrollerade.

Ange ditt postnummer här intill, så är du på god väg på att få prisförslag från flera golvslipare nära dig.

» Vår tjänst är alltid gratis och helt utan förpliktelser!

 • 4,7
 • 10 000+
  Anslutna företag
 • 11 809
  Pågående jobb
 • 23 000+
  Omdömen om företag
 • 4,6/5
  Företagens snittbetyg

Offerter på golvslipning

Att ta in offerter från golvslipare, eller hantverkare generellt, kan kräva en del tid och engagemang. Överlåt istället det jobbet åt oss! När du lämnat en förfrågning här (det tar bara ett par minuter), så samlar vi in prisförslag och offerter åt dig. Därefter kan du i lugn och ro jämföra vilken golvslipare du vill ska slipa just ditt golv.

Priserna och offerterna du får in blir ditt beslutsunderlag och vi gör det lätt för dig att välja genom att ställa offerterna sida vid sida, länka till företagens omdömen och referenser och så samlar vi dina och företagens meddelanden på samma plats.

När du granskat prisförslagen och jämfört golvslipare, först då behöver du bestämma dig för om du vill ha hjälp från en professionell golvslipare, eller om du vill ge dig på att slipa om golvet helt själv.

Gör därför så här – innan du köper en dyr slipmaskin – fyll i en helt gratis förfrågan här. Vem vet - kanske blir du förvånad över hur prisvärt det är att anlita en golvslipare för jobbet, eller hur tryggt det känns med garantier, certifikat och expertis. Det är helt gratis att lämna en förfrågan och du förbinder dig inte för något för att du frågar!

Slipa golvet - vanliga frågor och svar

Nedan har vi samlat all information du behöver ta i beaktning för att slipa ditt golv där hemma. Vi kommer även ge dig en ungefärlig prisuppskattning baserad på en rad olika faktorer.

Hur ofta bör man slipa sitt golv?

Det finns inte en exakt regel för hur ofta man verkligen ska slipa sina golv. Däremot finns det några riktlinjer som kan vara bra att förhålla sig till.

Generellt rekommenderas att man slipar sitt golv vart 10-15 år för att bibehålla golvets forna skick och glans. Om golvet används mycket kan det vara nödvändigt att slipa det oftare. Andra faktorer som påverkar hur ofta eller hur sällan man bör slipa golvet är om det finns repor, fläckar eller andra skador på golvet. Hög trafik eller tunga möbler är också faktorer som påverkar golvet och mängden slitage. För mer specifik rekommendation bör du kontakta en golventreprenör eller tillverkaren av ditt golvmaterial.

Hur vet jag om mitt golv går att slipa?

Det finns några saker som är viktiga att kolla upp innan du rullar fram slipmaskinen - alla golv bör nämligen inte slipas. Här kommer två grundläggande

Golvtyp: Golvtyper som inte går att slipa inkluderar exempelvis laminatgolv och vinylgolv. Detta beror på att dessa golvtyper har en yta som inte är äkta trä eller sten. Om du skulle försöker slipa dessa golvtyper kan du skada golvets yta och förstöra hela golvet. Andra golvtyper som inte heller bör slipas är golv med ett tunt ytskikt. Vissa typer av parkettgolv kan till exempel ha ett tunt lager av äkta trä. Massiva trä och stengolv, däremot, kan i många fall slipas flera gånger under sin livstid.

Golvets skick: Det kan också vara så att ditt golv, oavsett om det går att slipa, har alldeles för grova repor, bucklor eller andra typer av skador som inte går att slipa bort. Därför kommer resultatet inte bli som du har tänkt dig och du har lagt ner tid på onödigt jobb.

Sammanfattningsvis, det är alltså väldigt viktigt att ta reda på vilken golvtyp du faktiskt har och inspektera det noggrant innan du börjar slipa. Vårt bästa tips är att rådfråga en professionell golvslipare om du är det minsta osäker!

Ange ditt postnummer här intill, för att rådfråga flera golvslipare.

Jag vill slipa golvet själv - går det?

Ja, det är absolut möjligt att slipa golvet själv, men det kräver både kunskap och rätt utrustning. För att slipa golvet själv behöver du en golvslipmaskin, sandpapper i olika kornstorlekar, dammsugare, skyddsglasögon och hörselskydd. Innan du börjar slipa, se till att rensa bort allt från rummet och glöm inte att dammsuga och torka av golvet regelbundet för att undvika stora mängder damm runt om i din bostad.

Börja med att slipa golvet med grovt sandpapper för att ta bort eventuella ojämnheter eller gammal ytbehandling. Sedan kan du fortsätta med finare sandpapper för att få en så jämn yta som möjligt. Därefter är det dags att slipa golvet med golvslipen som du antingen kan köpa eller hyra. Kostnaden för att hyra en golvslip ligger på ca 400-1000 kr/dag.

När slipningen är klar är det dags för att applicera en ny ytbehandling. Här är det viktigt att välja rätt typ av ytbehandling baserat träets egenskaper och användningsområde. Olika typer av ytbehandlingar ger dessutom olika utseenden på golvet.

Hur många gånger kan jag slipa mitt golv?

Golvmaterialet, tjocklek, hur mycket material som avlägsnas vid varje slipning, samt golvet skick och kvalitet är bara några faktorer som avgör hur många gånger du faktiskt kan slipa ditt golv.

Generellt sett kan ett massivt trägolv slipas flera gånger, vanligtvis upp till 3-5 gånger. Dock är det viktigt att inte slipa golvet för ofta eller för mycket vid varje enskilt tillfälle, eftersom detta kan skada träets struktur och minska golvet livslängd.

Vad kostar det att slipa golvet om jag skulle göra det själv?

Som med allt annat - den totala kostnaden för att slipa golvet beror på ett flertal olika parametrar. Vilken typ av golv har du? Hur stor är den totala golvytan du ska slipa? Och vilken sliputrustning krävs för just ditt golv?

För att göra det själv krävs till själva slipning följande; sandpapper, slipmaskin och dammsugare. Kostnaden för sandpapper varierar beroende på kornstorlek och märke, men vanligtvis kostar det från några kronor till ett par hundra kronor per styck. Räkna med runt 400-1000 kr per dag för att hyra en golvslip. En dammsugare kostar mellan 1000-2000 kr att köpa eller runt 300-500 kr att hyra för en dag.

En annan faktor att ta hänsyn till är kostnaden för eventuella reparationer och ytbehandlingar som du kanske vill göra efter slipningen är klar. Om du till exempel behöver laga några hål eller repor i golvet kan det kräva extra material och kostnader.

För en ungefärlig uppskattning kan du räkna med att betala mellan några tusenlappar upp till tiotusen kronor för material och hyra av utrustning, beroende på omfattningen av arbetet och vilka produkter och verktyg du väljer att använda.

Vad kostar det att anlita en professionell golvslipare?

Kostnaden för att anlita en professionell golvslipare variera beroende på vilket företag du väljer att anlita och deras erfarenhet samt omdömen.

Grovt uppskattat varierar kostnaden för att slipa ett trägolv om ca 20 kvadratmeter mellan 5 000-10 000 kronor. Men givetvis varierar priset beroende på om det är ett massivt trägolv, parkettgolv eller laminatgolv, och om det finns skador som behöver repareras.

Har jag rätt till ROT-avdrag när jag får hjälp med att slipa golvet?

Absolut, i Sverige har du rätt till ROT-avdrag om du anlitar en professionell golvslipare. ROT-avdraget är en skattereduktion som du kan dra av från arbetskostnaden för hemunderhåll och reparationer, inklusive golvslipning, upp till en viss gräns.

För att vara berättigad till ROT-avdraget måste du ha ägt fastigheten i minst sex månader och vara folkbokförd på adressen där arbetet utförs. Dessutom måste företaget som utför arbetet vara registrerat för F-skatt och moms i Sverige.

Rotavdraget ger dig rätt till en skattereduktion på upp till 30% av arbetskostnaden, upp till ett maximalt belopp på 75 000 kronor per person och år.

Lycka till!

Slipa golvet, dyrt eller billigt? Illustration med golvslip

Hur fungerar Servicefinder?

1
Beskriv projektet

Berätta vad du behöver hjälp med, vi skickar ditt uppdrag till relevanta företag.

2
Få offerter

Inom kort får du offerter från kvalificerade företag som vill hjälpa dig.

3
Sätt igång!

Jämför offerter och omdömen och välj företag. När jobbet är klart – lämna ett omdöme.

Andra som har fått bra pris på att slipa golvet

Oljning och slipning av ca 30 kvm furugolv på Ekerö

Bra bemötande, snabbt handläggande och ett välgjort arbete.
– Sabine Blix
juni 2020

Slipa och lacka 25 kvm parkettgolv i Stockholm

Professionell, punktlig och mycket bra gjort!
– Christina
augusti 2022

Slipa och lacka ca 30 kvm parkettgolv i Örebro

Tack för ett superbra och professionellt jobb! Vi är så nöjda med parkettgolvet. Bemötandet och noggrannheten super bra! Vi kommer att anlita Sars golv igen.
– Maria Medbrant
november 2023

Exempel/referensjobb

Slipa eller olja ca 65 kvm ekparkettgolv i Sigtuna, 2/11

Karolina lämnade en förfrågan hösten 2022:

Slipa eller olja ca 65 kvm ekparkettgolv i Sigtuna, 2/11

Behöver hjälp att slipa ekparkett (tror det är ek även i vardagsrummet. Där ligger ett lite mörkare golv så antagligen lite pigmenterat) cirka 65 kvm två sovrum, hall, kök/vardagsrum (öppen planlösning).
Start 2 november, klart för inflyttning senast 17 november.
Har tidigare slipat med osmo hårdvaxolja snö, men är öppen för förslag då jag nu vill ha ett lite mörkare golv.
Ser fram emot återkoppling.

Karolina fick hjälp

8 företag svarade på förfrågan och Karolina valde Miljöförnyelse Golvservice i Stockholm AB för jobbet. Miljöförnyelse Golvservice i Stockholm AB har utfört 61 jobb via Servicefinder och har ett genomsnittsbetyg på 4.9.

Miljöförnyelse Golvservice i Stockholm AB fick omdömet

Golvslipning och byta ekparkett på Ekerö, inom 6 månader

Josefine lämnade en förfrågan sommaren 2022:

Golvslipning och byta ekparkett på Ekerö, inom 6 månader

Vi behöver hjälp med att byta en liten del av vår ”Kärs ekparkett” där det har blivit en vattenskada då det läkt från kylen. Utöver det vill vi slipa hela golvet som fortsätter därifrån och är sammanhängande på hela nedervåningen och omfattar ca 80-90 kvm. Efter slipning önskar vi en golvbehandling med pigmentering som gör golvet ljusare och avsluta med en lackering för att få ett hållbart golv. (Hund & barnfamilj)
Start i höst/ vinter och i samband med köksrenovering. Vill gärna ha ut en som tittar på plats.

Hoppas på gott samarbete!

Josefine fick hjälp

4 företag svarade på förfrågan och Josefine valde Skandinav Golvslipning & Måleri AB för jobbet. Skandinav Golvslipning & Måleri AB har utfört 34 jobb via Servicefinder och har ett genomsnittsbetyg på 4.5.

Skandinav Golvslipning & Måleri AB fick omdömet

Trevliga, var noggranna & gjorde ett bra jobb till ett väldigt bra pris.
Det blev jättefint med naturell hårdvaxolja. De målade upp tre alternativ på golvet som man fick välja mellan. Lätta att kommunicera med och förde dialog under arbetets gång för att få fram det önskade resultatet.
Kanske skulle vi ha valt lack istället för hårdvaxolja men det får tiden visa :).
Golvslipning lackning Stallarholmen

Janita lämnade en förfrågan sommaren 2023:

Golvslipning lackning Stallarholmen

Hej vi har ett fritidshus strax utanför Stallarholmen där allrummet som innehåller kök och soffgrupp mm finns. Vi har en stor altan utanför delvis med tak där vi kan förvara möblerna. Eftersom vi är äldre behöver vi även hjälp att flytta ut och in möblerna. Inventarier i övrigt, som tv, stolar mm kan vi flytta själva till ett av sovrummen. Golvet i bokparkett har aldrig slipats och är på va 41 kvm.

Janita fick hjälp

3 företag svarade på förfrågan och Janita valde Nordlanders Trägolv för jobbet. Nordlanders Trägolv har utfört 89 jobb via Servicefinder och har ett genomsnittsbetyg på 4.6.

Nordlanders Trägolv fick omdömet

Mycket snyggt jobb och ett väldigt trevligt bemötande!!
Slipa, olja och lacka golv i Kungsbacka

Niklas lämnade en förfrågan våren 2024:

Slipa, olja och lacka golv i Kungsbacka

Hej, jag har ett ekparkettgolv som är cirka 15 år gammal, det är cirka 27 m2 (ett vardagsrum). Jag vill ha det slipat och lackat och vit pigmenterat. Det finns ett vitt parkett golv i ett angränsande rum (det är Kärhs golv från 2022). Jag förstår att det är svårt att svara på per mail, men, kommer det se bra ut, dvs se tillräckligt likt ut?
Måste hela rummet vara tomt eller går det att flytta möbel mellan ex ena sidan till den andra?
Har du referenser?

Niklas fick hjälp

Niklas valde MS Golvslipning AB för jobbet. MS Golvslipning AB har utfört 5 jobb via Servicefinder och har ett genomsnittsbetyg på 5.

Slipa och lacka parkettgolv i Jönköping, inom 6 månader

Titti lämnade en förfrågan våren 2024:

Slipa och lacka parkettgolv i Jönköping, inom 6 månader

Hej
Behöver hjälp med att slipa och lacka en parkett i ett vardagsrum och ett litet rum utanför vardagsrummet
Det handlar om 5,30x3,80 och 2,30x3,80
Jag flyttar in i min bostadsrätt 1/8 och mitt flyttlass kommer först 14/8 och då vill jag att det ska vara klart.
Väggarna ska också målas och tapetseras så frågan är vad som är bäst
Golvet eller målning först.

Titti fick ett svar på sin förfrågan

Vanliga frågor och svar - slipa golv

Vår ambition är att du ska hitta en bra hantverkare för ditt byggprojekt. Rent praktiskt går det till så att du skapar en gratis förfrågan på vår hemsida och beskriver jobbet du vill få utfört. Vi matchar sedan ihop dig med hantverkare i ditt område. När byggfirmorna tar kontakt med dig har du möjlighet att jämföra såväl omdömen som offerter innan du väljer ett företag för jobbet.

Alla våra anslutna hantverkare har genomgått en kvalitetssäkring där vi kontrollerat att de är godkända för F-skatt och att de har aktiva bolag. Vi gör även dagliga kontroller för att säkerställa att företagen inte är försatta i konkurs. Den viktigaste kvalitetskontrollen i vår tjänst är dock omdömen. Alla konsumenter som använder Servicefinder blir tillfrågade om de vill lämna ett omdöme efter slutfört arbete. På så vis vet du att feedbacken är baserad på verkliga upplevelser.

På företagens profilsidor hittar du, förutom omdömen, även certifikat och liknande. Många företag visar också upp tidigare utförda arbeten och referensjobb.

Vi rekommenderar alltid att du upprättar ett avtal med företaget / hantverkaren du väljer för att minska risken för missförstånd. Om du vill få fler tips på hur du väljer rätt hantverkare för jobbet kan du läsa mer i vår blogg.

”Rot” står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Avdraget innebär att du som ägare av radhus, bostadsrätt, villa eller radhus får skattereduktion för olika typer av renoveringsarbeten. För att ha rätt till avdraget behöver du uppfylla vissa kriterier:

 • Du bor och betalar skatt i Sverige för minst 90% av din inkomst.
 • Du äger bostaden. Du kan inte få avdrag för arbete som utförts i en hyresrätt.
 • Du måste helt eller delvis bo i fastigheten där arbetet ska utföras.
 • Arbetet måste ske inne i bostadsrätten. Yttre underhåll såsom fönsterbyte, inglasning av balkong och byte av ytterdörr är inte giltigt för skattereduktion.
 • Du har betalat fakturan. Har någon annan betalat för tjänsten så kan du inte göra avdrag.
 • Fastigheten är äldre än 5 år. Garage eller carport ger rätt till rot om tillbyggnaden byggs ihop med bostadshuset. Du kan däremot inte få skatteavdrag när du bygger ett nytt hus.
 • Rotavdraget får uppgå till max 50 000 kronor per person och år.
 • För rottjänster kan du dra av upp till 30 procent av arbetskostnaden.

Läs mer om ROT-avdraget 2024 i vår blogg.

När du skapar en förfrågan hos Servicefinder kan du få kontakt med flera hantverkare. En rekommendation är att boka in möten med samtliga hantverkare för att de ska ha möjlighet att kolla på ditt projekt. Därefter kan du begära skriftliga offerter. Kontrollera alltid vad som är specificerat i offerten – är det hela eller delar av arbetet? Fråga även om det kan tillkomma dolda kostnader för exempelvis material, resor och städning.

Priset på hantverkartjänster varierar beroende på vart du bor och storleken på ditt projekt. Hantverkare i storstäderna är i regel dyrare än hantverkare i mindre orter. Däremot är utbudet av hantverkare större i storstäderna, vilket sätter dig i en god förhandlingssituation. Ofta kan man som kund förhandla priset en del så det lönar sig att vända sig till flera byggföretag och jämföra offerter. Det är viktigt att väga in flera faktorer när du väljer hantverkare, exempelvis omdömen och försäkringar. Det är också viktigt att du upprättar ett avtal med byggfirman du väljer. Vill du ha fler tips på hur du kan tänka när du väljer hantverkare – läs vår checklista på 8 saker du bör ha koll på för att välja rätt hantverkare.

Från bloggen

2023-04-24
Idag vill vi dela med oss av några av våra favorittips på billiga men effektiva sätt som lyfter ditt hem. Ibland kan det kännas som att en totalrenovering är det enda sättet att förbättra ditt hem, men det finns faktiskt många småsaker du kan göra som kommer göra en stor skillnad, utan att lägga en förmögenhet. Så, låt oss ta en titt på några av dessa idéer och se om det finns något som passar dig och ditt hem!
2022-09-16
Börjar ditt golv där hemma kännas slitet och nedgånget? Har du fått nog av fula repor och hack i parketten? Eller har du helt enkelt bara tröttnat på ditt gamla golv? Oavsett anledning, finns det två alternativ som du alltid bör ställa mot varandra – slipa eller lägga nytt!
2022-01-04
En pågående pandemi och mer hemmatid. Det har fått svenskarna att renovera och fixa i hemmet flitigt. Det märks i både byggvaruhus och hos oss på Servicefinder. Ditt län är inget undantag. Men det finns såklart vissa renoveringar som varit mer populära än andra. Här är en lista på de mest populära hemmaprojekten under året som gått – län för län.