Trädfällning – tips, råd och tillstånd för att fälla träd!

Det kan finnas många anledningar till att fälla träd. En del är helt nödvändiga medans andra kan vara av estetiska eller praktiska skäl. Kanske är det mer sol som lockar, eller så är ditt träd sjukt vilket kan utgöra stor fara. I detta inlägget delar vi med oss av tips, råd och vilka tillstånd du bör ha koll på när du ska fälla träd.

bästa säsongen för trädfällning

Långsiktig trädgårdsplanering

Det finns några saker som är bra att gå igenom innan du väljer att fälla träd. En viktig sak att ha i åtanke är att ett träd tar väldigt lång tid på sig att växa upp, men går på bara några minuter att fälla. Stora träd gör nämligen mycket positivt för vår miljö. Det ger bland annat liv åt fåglar och insekter, avger syre och renar luften.

Istället för att fälla ett träd kan man istället beskära trädet. På så vis får både trädkronan och området under trädet in mer ljus och luft. En högstubbe på ett par meter kan också vara ett alternativ istället för att fälla trädet. Högstubben kan vara en snygg detalj i din trädgård som du exempelvis kan låta en klätterväxt som murgröna växa runt.

Om man ändå fäller hela trädet så blir stubben kvar och då kan det vara bra att fråga arboristen om de hjälper till med stubbfräsning också.

Det finns alltså alternativ innan du väljer att fälla ett träd, speciellt om det gäller att få mer sol, vilket också är den vanligaste anledningen till trädfällning i en trädgård. Ett hett tips är att ta in en arborist för rådgivning innan du bestämmer dig för att fälla ett träd.

Jämför flera offerter från arborister nära dig. Det är helt gratis och tar endast några minuter!

Fälla träd på din egen tomt

Vill du ha fler soltimmar eller en ännu bättre utsikt men du har ett stort träd som står i vägen? Då tycker vi att du ska fälla det om något av alternativen ovan inte känns som en bra lösning. Att fälla ett träd på din egen tomt kräver generellt sätt inga tillstånd.

Huruvida du kan göra det själv eller ta hjälp av ett proffs varierar. Hur stort är trädet, hur mycket kunskap har du sedan tidigare och hur ser omgivningen ut? Detta är några saker du ska ta i beaktning. Man ska dock komma ihåg att fälla ett träd kommer med en rad risker, och är du det minsta osäker, ta hjälp från en arborist!

En bild säger mer än tusen ord!

Sjuka eller döda träd – tveka inte!

Har du ett sjukt eller rent av dött träd på din tomt är det inte mycket att snacka om, då bör du fälla det direkt. Några tecken på att ditt träd inte mår som det ska kan vara många döda grenar, svampangrepp, röta eller sprickor som går längs med trädet.

Ett dött eller sjukt träd löper mycket högre risk för att göra skada på både människor och egendom. Är du det minsta osäker, ta hjälp av en arborist!

Regler och tillstånd

Det kan finnas undantag när det kommer till att fälla ett träd på din egen tomt. I vissa fall kan det krävas marklov och tillstånd från länsstyrelsen. Har din tomt strandskydd krävs det också särskilda tillstånd. Vårt bästa tips är att alltid kolla med din kommun för att vara på den säkra sidan.

Jämför flera offerter från arborister nära dig. Det är helt gratis och tar endast några minuter!