Så målar du som ett proffs!

Att måla om hemma kan ge dina rum en helt ny känsla och stil. Med rätt tekniker och förberedelser kan du uppnå ett proffsigt resultat utan att behöva anlita målare. Här kommer sju steg som kommer att hjälpa dig att måla om ditt hem som ett riktigt proffs!

Förberedelser är A & O

Innan du dyker in i målningsprocessen är det viktigt att du förbereder ytan ordentligt. Detta inkluderar att ta bort möbler och täcka över det du inte vill ha målarfärg på. Reparera eventuella hål eller sprickor i väggarna och slipa ytan för att skapa en jämn grund.

Utrustning och färg ger dig bättre förutsättningar

Att välja rätt målarfärg är avgörande för ett lyckat resultat. Välj en färg som passar din inredning och stämning du vill skapa. Se även till att du har rätt målarverktyg, inklusive roller, penslar och målarband. Investera i kvalitetsverktyg för att undvika ojämna resultat.

Försegla och primera

Innan du applicerar färgen är det bra att använda en primer, särskilt om du målar över en mörkare eller ojämn yta. Primern hjälper till att skapa en jämn yta för färgen att fästa på. Se även till att du förseglar områden där färgen inte ska gå, som lister och hörn, med målarband.

Använd rätt teknik

Att använda rätt målningsteknik är avgörande för ett proffsigt resultat. Använd en ”W”-formad rörelse med din roller för att täcka större ytor. Undvik att trycka för hårt på rollern, och applicera flera tunna lager istället för ett tjockt lager. Använd pensel för detaljer och kanter.

Färgtrender 2023

Ha tålamod och låt det torka

Innan du överväger att applicera fler lager eller röra vid ytan, se till att färgen har torkat ordentligt enligt tillverkarens rekommendationer. Att vara otålig kan leda till ojämna resultat eller smetiga ytor.

Detaljer, detaljer detaljer

När färgen har torkat kan du arbeta med detaljer såsom lister, fönster och dörrar. Använd en smal pensel för att noggrant måla dessa områden. Var noga med att inte få färg på omkringliggande ytor.

Utvärdera och rengör

Efter att du har målat klart är det dags att utvärdera resultatet. Gå igenom hela utrymmet och leta efter ojämnheter, missade fläckar eller eventuella korrigeringar som behövs. När du är nöjd med resultatet, rengör dina målarverktyg noggrant för att förlänga deras livslängd.

Hitta och jämför riktiga proffs

Om det fortfarande känns klurigt och att måla inte alls är något för dig. Gör då som tusentals andra och hitta en målare via Servicefinder. Här kan du snabbt och enkelt jämföra offerter och omdömen från flera målarfirmor nära dig! Det bästa är att det inte kostar något att lämna en förfrågan, din förfrågan är inte heller bindande.