Installera en tvättmaskin hemma – allt du behöver veta!

Har du också tröttnat på fullbokade tvättstugor och att din tid kretsar kring just tvättid, istället för tvärtom? För många av oss som bor i lägenhet är detta en evig kamp. Men, i de flesta fall finns det faktiskt en lösning på problemet. Här går vi igenom allt du behöver veta för att installera en tvättmaskin hemma!

Den första och viktigaste saken att fundera över, får en tvättmaskin plats? Och isåfall, var får den plats? Den mest självklara platsen för en tvättmaskin är givetvis i badrummet. Det är också den absolut bästa platsen att ha den på eftersom regelverket är på din sida om du jämför med andra platser i ditt hushåll.

Är mitt badrum förberett för en tvättmaskin?

Ibland ska man ha lite tur. Det kan nämligen vara så att det redan är förberett för en tvättmaskin i ditt badrum. Med förberett menas att ett jordat eluttag, en golvbrunn samt att vatten och avlopp redan finns på plats. Då är det en enkel och inte så kostsam procedur. Däremot är det att föredra att anlita en rörmokare för att säkerställa att installationen blir fackmannamässigt gjord. En eventuell vattenläcka kan bli mycket kostsam och täcks inte av hemförsäkringen om det inte är gjort av ett certifierat proffs.

Lämna en förfrågan för att jämföra offerter från erfarna proffs. Det är helt kostnadsfritt och utan förpliktelser att lämna en förfrågan.

Mitt badrum är inte förberett för en tvättmaskin!

Har du inte lika mycket tur får du helt enkelt göra det från början. Visst, det krävs lite mer jobb men tro mig, det är värt det! Det som måste göras är följande. Rör för vatten och avlopp måste dras och i vissa fall måste även nya uttag för elektricitet installeras. Detta måste göras av behöriga hantverkare, elektriker och rörmokare till skillnad från om detta redan finns. Men det säger kanske sig självt? El och vatten är ingen kul kombination…

I badrummet finns ingen plats, jag vill installera tvättmaskin i köket istället!

Finns det inte plats för en tvättmaskin i badrummet? Misströsta inte, det går nästan lika bra att installera den i köket. I köket har du nämligen redan tillgång till vatten och avlopp. En annan detalj som måste finnas är ett vattentåligt golv, exempelvis en våtrumsmatta. Men det räcker att detta görs endast under tvättmaskinen. Passar inte en tvättmaskin in? Då är det väldigt enkelt att dölja den genom en lucka, förslagsvis en likadan som du redan har i köket. För att slå två flugor i en smäll, installera en diskmaskin i samma veva. 

Lämna en förfrågan för att jämföra offerter från erfarna proffs. Det är helt kostnadsfritt och utan förpliktelser att lämna en förfrågan.