Populära kategorier som liknar bygg i Motala

 • Badrumsrenovering i Motala

  ROT

  Hjälp med vattenskada? Byta från dusch till badkar? Ta in offerter från hantverkare i Motala som hjälper dig renovera badrum eller andra våtutrymmen!

 • Elektriker i Motala

  ROT

  Letar du efter elektriker i Motala? Hos Servicefinder hittar du seriösa elektriker som kan utföra elinstallationer för både hem och industri.

 • Köksrenovering i Motala

  ROT

  Ska du renovera köket och vill ha nya köksluckor, golv och vitvaror? Servicefinder hjälper dig få kontakt med proffs inom köksrenovering i Motala.

 • Målare i Motala

  ROT

  Letar du efter pålitliga målare i Motala? Lämna en förfrågan hos Servicefinder, få svar och jämför mellan flera duktiga målarfirmor.

Alla kategorier

Förfrågningar som liknar bygg i Motala

Alla förfrågningar

Några av våra populära företag

Vanliga frågor och svar om uppdrag

 • Jämför hantverkare via Servicefinder, utan att tumma på varken kvaliteten eller din budget. Vår ambition är att du ska hitta bra hantverkare för såväl stora som små bygg- och renoveringsprojekt! Rent praktiskt går det till så att du skapar en kostnadsfri förfrågan på vår hemsida och beskriver vad som ska göras. Din förfrågan matchas sedan ut till kvalitetssäkrade hantverkare i ditt område. Därefter får du svar från intresserade och kompetenta hantverkare. Det som återstår är att jämföra de hantverkare som svarat dig – både till pris och kvalité.
 • Självklart! Innan företag får ansluta sig till vår tjänst så kontrollerar vi alltid att företagen är godkända för F-skatt, är momsregistrerade och har god ekonomi. Dessutom kontrollerar vi varje dag att företagen inte är i konkurs. En annan viktig del i vårt kvalitetsarbete är insamling av omdömen från tidigare kunder. Alla konsumenter som använder vår tjänst blir tillfrågade om de vill lämna ett omdöme efter slutfört arbete. På så vis vet du att alla omdömen är baserade på verkliga upplevelser. Klicka här om du vill läsa mer om våra företagskontroller.
 • "Rot" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Avdraget innebär att du som ägare av radhus, bostadsrätt, villa eller radhus får skattereduktion för olika typer av renoveringsarbeten. För att ha rätt till avdraget behöver du uppfylla vissa kriterier:
  • Du bor och betalar skatt i Sverige för minst 90% av din inkomst.
  • Du äger bostaden. Du kan inte få avdrag för arbete som utförts i en hyresrätt.
  • Du måste helt eller delvis bo i fastigheten där arbetet ska utföras.
  • Arbetet måste ske inne i bostadsrätten. Yttre underhåll såsom fönsterbyte, inglasning av balkong och byte av ytterdörr är inte giltigt för skattereduktion.
  • Du har betalat fakturan. Har någon annan betalat för tjänsten så kan du inte göra avdrag.
  • Fastigheten är äldre än 5 år. Garage eller carport ger rätt till rot om tillbyggnaden byggs ihop med bostadshuset. Du kan däremot inte få skatteavdrag när du bygger ett nytt hus.
  • Rotavdraget får uppgå till max 50 000 kronor per person och år.
  • För rottjänster kan du dra av upp till 30 procent av arbetskostnaden.

  Klicka här för att läsa mer om rut- och rotavdraget på Skatteverkets hemsida.
 • När du kommer i kontakt med hantverkare via Servicefinder är det en god idé att boka in ett möte med samtliga hantverkare för att de ska ha möjlighet att kolla omfattningen av projektet. På så sätt kan de ge en så korrekt offert som möjligt. Begär skriftliga offerter från företagen och kontrollera offerten noga, innefattar offerten hela eller delar av arbetet? Kan det tillkomma dolda kostnader för exempelvis resa, städning och material?
 • Tack vare rotavdraget är det betydligt mer prisvärt att anlita hantverkarhjälp än tidigare. Priset för hantverkare varierar dock, beroende på en rad olika faktorer, t ex projektets storlek och din förhandlingssituation. Pratar du med flera hantverkare samtidigt är det en god möjlighet för dig att förhandla och komma med prisförslag.

  En annan faktor som påverkar är vart du bor i landet – hantverkare i storstäderna tar oftast mer betalt än de i mindre orter. Bor du i en storstad kan du däremot utnyttja det i förhandlingen, då du oftast har fler hantverkare att välja mellan. Hantverkaren som offererar bäst pris behöver nödvändigtvis inte vara den mest lämpliga för jobbet. Ta därför hänsyn till fler faktorer när du ska anlita hantverkare, t ex bra omdömen. Vill du ha fler tips på hur du ska tänka när du väljer hantverkare – läs vår checklista på 5 saker du bör ha koll på för att välja rätt hantverkare.

Blogginlägg om uppdrag

Bygg

Byggare är yrkesarbetare och byggbranschen är bred med flertalet yrkesmöjligheter. Bergarbetare, betongarbetare och murare är några exempel på fack inom byggbranschen. Bygg är en av Sveriges främsta näringsgrenar då ungefär en halv miljon personer arbetar inom byggsektorn.

Under en treårig utbildning på bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet kan man läsa till byggare. Olika material och arbetsutföranden provas på under utbildningens första år. Därefter växlas yrkesinriktad teori samt praktik på skolans övningslokaler såväl som ute på byggarbetsplatser. På hus- och anläggningsprogrammet läser eleven kärnämnen såväl som yrkeskurser inom bygg, plattsättning med flera kurser. När eleven är färdigutbildad inom skolan, ska denne börja som lärling med lärlingslön på en byggfirma mellan 1,5 till 2,5 år beroende på vilken inriktning eleven bestämmer sig för. Ett yrkesteoretiskt prov är tvunget att genomgås efter lärlingstiden där lärlingen vid godkänt får ett yrkesbevis som bekräftar dennes kännedom inom branschen. Efter skol- och lärlingstiden kan den numera verifierade byggaren plugga vidare via högskolan till exempelvis ingenjör inom ett visst område eller projektledare med flera.

Det går alldeles bra att bygga hemma själv, under förutsättning att man har det i händerna samt förstår sig på beräkningar, uppmätning samt har de redskap och byggmaterial som behövs. Därtill kan det tillkomma ytterligare kostnad när man när man bygger själv då man exempelvis inte får samma mängdrabatt på byggvaror på ett byggvaruhus som ett byggföretag får. Är man ute efter att bygga ihop en grind eller ett staket till landstället, blir det nog inte så dyr kostnad, men att bygga en altan är desto mer krångligt. Om man önskar anlägga en swimmingpool är det smart att anlita en byggfirma med den kompetens som krävs för att få jobbet perfekt. Dock bör man inte räkna med att få nyttja ROT-avdrag vid bygge av pool. Det är dessutom väsentligt med bygglov om swimmingpoolen ska byggas i en ny byggnad. För att uppnå det främsta slutresultatet med swimmingpoolen, är det klokt att hyra in ett professionellt byggföretag. Mottag upp till fem offerter från byggare i Motala genom att sända en förfrågan här på Servicefinder.

Motala

Tullhuset i Motala markerar deltat av Göta Kanal, i Vättern. I länets västra delar kan man hitta den väldigt gamla staden Motala med omkring 42000 invånare. Staden är även centralort i Motala kommun.

Östergötlands största stad kanske är Linköping men den äldsta är ändå förmodligen Motala - då man hittat spår efter bosättningar som kan dateras ända tillbaka till stenåldern. En bit nedåt på Vätterns kust ligger även en historisk stad - Vadstena och det vackra klostret.