Bygg i Motala

Skapa förfrågan
 • Våra användare älskar oss
  4,7

  Underlättar för dig i vardagen!

  Daniel F, September 2021

 • 10 000+
  Anslutna företag
 • 8 390
  Pågående jobb
 • 18 000+
  Omdömen om företag
 • 4,5/5
  Företagens snittbetyg

Populära kategorier som liknar bygg i Motala

 • Elektriker i Motala

  ROT

  Letar du efter elektriker i Motala? Hos Servicefinder hittar du seriösa elektriker som kan utföra elinstallationer för både hem och industri.

 • Målare i Motala

  ROT

  Letar du efter pålitliga målare i Motala? Lämna en förfrågan hos Servicefinder, få svar och jämför mellan flera duktiga målarfirmor.

 • Snickare i Motala

  ROT

  Behöver du snickra en möbel? Eller letar du kanske snickare för en husbyggnation? Servicefinder hjälper dig att hitta pålitliga snickare i Motala.

 • Rörmokare i Motala

  ROT

  Söker du rörmokare som kan hjälpa dig med omläggning av rör och reparation av läckage? Servicefinder hjälper dig hitta pålitliga rörmokare i Motala.

Alla kategorier

Förfrågningar som liknar bygg i Motala

Alla förfrågningar

Några av våra populära hantverkare

Vanliga frågor och svar om hantverkare

 • Vår ambition är att du ska hitta en bra hantverkare för ditt byggprojekt. Rent praktiskt går det till så att du skapar en gratis förfrågan på vår hemsida och beskriver jobbet du vill få utfört. Vi matchar sedan ihop dig med hantverkare i ditt område. När byggfirmorna tar kontakt med dig har du möjlighet att jämföra såväl omdömen som offerter innan du väljer ett företag för jobbet.
 • Alla våra anslutna hantverkare har genomgått en kvalitetssäkring där vi kontrollerat att de är godkända för F-skatt och momsregistrerade. Vi gör även dagliga kontroller för att säkerställa att företagen inte är försatta i konkurs. Den viktigaste kvalitetskontrollen i vår tjänst är dock omdömen. Alla konsumenter som använder Servicefinder blir tillfrågade om de vill lämna ett omdöme efter slutfört arbete. På så vis vet du att feedbacken är baserad på verkliga upplevelser. Vi rekommenderar alltid att du upprättar ett avtal med byggfirman du väljer för att minska risken för missförstånd. Om du vill få fler tips på hur du väljer rätt hantverkare för jobbet kan du läsa den här artikeln i vår blogg.
 • ”Rot” står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Avdraget innebär att du som ägare av radhus, bostadsrätt, villa eller radhus får skattereduktion för olika typer av renoveringsarbeten. För att ha rätt till avdraget behöver du uppfylla vissa kriterier:
  • Du bor och betalar skatt i Sverige för minst 90% av din inkomst.
  • Du äger bostaden. Du kan inte få avdrag för arbete som utförts i en hyresrätt.
  • Du måste helt eller delvis bo i fastigheten där arbetet ska utföras.
  • Arbetet måste ske inne i bostadsrätten. Yttre underhåll såsom fönsterbyte, inglasning av balkong och byte av ytterdörr är inte giltigt för skattereduktion.
  • Du har betalat fakturan. Har någon annan betalat för tjänsten så kan du inte göra avdrag.
  • Fastigheten är äldre än 5 år. Garage eller carport ger rätt till rot om tillbyggnaden byggs ihop med bostadshuset. Du kan däremot inte få skatteavdrag när du bygger ett nytt hus.
  • Rotavdraget får uppgå till max 50 000 kronor per person och år.
  • För rottjänster kan du dra av upp till 30 procent av arbetskostnaden.
  Läs mer om ROT-avdraget på Skatteverkets hemsida.
 • När du skapar en förfrågan hos Servicefinder kan du få kontakt med flera hantverkare. En rekommendation är att boka in möten med samtliga hantverkare för att de ska ha möjlighet att kolla på ditt projekt. Därefter kan du begära skriftliga offerter. Kontrollera alltid vad som är specificerat i offerten – är det hela eller delar av arbetet? Fråga även om det kan tillkomma dolda kostnader för exempelvis material, resor och städning. Du kan läsa mer om hur du väljer rätt hantverkare för jobbet här.
 • Priset på hantverkartjänster varierar beroende på vart du bor och storleken på ditt projekt. Hantverkare i storstäderna är i regel dyrare än hantverkare i mindre orter. Däremot är utbudet av hantverkare större i storstäderna, vilket sätter dig i en god förhandlingssituation. Ofta kan man som kund förhandla priset en del så det lönar sig att vända sig till flera byggföretag och jämföra offerter. Det är viktigt att väga in flera faktorer när du väljer hantverkare, exempelvis omdömen och försäkringar. Det är också viktigt att du upprättar ett avtal med byggfirman du väljer. Vill du ha fler tips på hur du kan tänka när du väljer hantverkare – läs vår checklista på 8 saker du bör ha koll på för att välja rätt hantverkare.

Blogginlägg om hantverkare

Bygg

Byggare är yrkesarbetare och byggbranschen är bred med flertalet yrkesmöjligheter. Bergarbetare, betongarbetare och murare är några exempel på fack inom byggbranschen. Bygg är en av Sveriges främsta näringsgrenar då ungefär en halv miljon personer arbetar inom byggsektorn.

Under en treårig utbildning på bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet kan man läsa till byggare. Olika material och arbetsutföranden provas på under utbildningens första år. Därefter växlas yrkesinriktad teori samt praktik på skolans övningslokaler såväl som ute på byggarbetsplatser. På hus- och anläggningsprogrammet läser eleven kärnämnen såväl som yrkeskurser inom bygg, plattsättning med flera kurser. När eleven är färdigutbildad inom skolan, ska denne börja som lärling med lärlingslön på en byggfirma mellan 1,5 till 2,5 år beroende på vilken inriktning eleven bestämmer sig för. Ett yrkesteoretiskt prov är tvunget att genomgås efter lärlingstiden där lärlingen vid godkänt får ett yrkesbevis som bekräftar dennes kännedom inom branschen. Efter skol- och lärlingstiden kan den numera verifierade byggaren plugga vidare via högskolan till exempelvis ingenjör inom ett visst område eller projektledare med flera.

Det går alldeles bra att bygga hemma själv, under förutsättning att man har det i händerna samt förstår sig på beräkningar, uppmätning samt har de redskap och byggmaterial som behövs. Därtill kan det tillkomma ytterligare kostnad när man när man bygger själv då man exempelvis inte får samma mängdrabatt på byggvaror på ett byggvaruhus som ett byggföretag får. Är man ute efter att bygga ihop en grind eller ett staket till landstället, blir det nog inte så dyr kostnad, men att bygga en altan är desto mer krångligt. Om man önskar anlägga en swimmingpool är det smart att anlita en byggfirma med den kompetens som krävs för att få jobbet perfekt. Dock bör man inte räkna med att få nyttja ROT-avdrag vid bygge av pool. Det är dessutom väsentligt med bygglov om swimmingpoolen ska byggas i en ny byggnad. För att uppnå det främsta slutresultatet med swimmingpoolen, är det klokt att hyra in ett professionellt byggföretag. Mottag upp till fem offerter från byggare i Motala genom att sända en förfrågan här på Servicefinder.

Motala

Tullhuset i Motala markerar deltat av Göta Kanal, i Vättern. I länets västra delar kan man hitta den väldigt gamla staden Motala med omkring 42000 invånare. Staden är även centralort i Motala kommun.

Östergötlands största stad kanske är Linköping men den äldsta är ändå förmodligen Motala - då man hittat spår efter bosättningar som kan dateras ända tillbaka till stenåldern. En bit nedåt på Vätterns kust ligger även en historisk stad - Vadstena och det vackra klostret.